1asig.ro
1asig.ro
Victoriabank, sechestru pe ...

Victoriabank, sechestru pe activele bancii. Reactia bancii si a FMI

5 min. / 1.540 cuvinte
Victoriabank, a treia banca din Republica Moldova dupa active, unde actionari sunt Banca Transilvania si BERD, este prinsa in mijlocul unor tensiuni, intrucat judecatorii moldoveni au pus sechestru pe activele sale in urma unor evenimente petrecute in urma cu sase ani. Banca se declara "surprinsa" de includerea sa in cazul anchetat de procurori, iar FMI a luat nota de rechizitoriul Procuraturii asupra bancii.

PROMO


Seful misiunii FMI pentru Moldova, Ruben ATOYAN, a luat nota de rechizitoriul Procuraturii Anticoruptie asupra Victoriabank si de decizia recenta a instantei de judecata de aplicare a sechestrului pe activele bancii in legarura cu ancheta fraudei din 2014.

"Atingerea unui progres real in recuperarea activelor sustrase in urma fraudei bancare din 2014 printr-o ancheta si urmarire penala independenta si cuprinzatoare este de o importanta critica. Dupa frauda din 2014 au fost implementate mai multe reforme importante pentru curatarea si modernizarea sectorului bancar din Republica Moldova, una din ele fiind intrarea bancii "Transilvania" in "Victoriabank", in parteneriat strategic cu BERD, fapt care poate fi calificat ca un reper de mare importanta. Progresele realizate cu eforturi mari in acest domeniu trebuie protejate", a declarat oficialul FMI pentru Moldova.

Potrivit comunicatului de presa, FMI va urmari indeaproape evolutiile din acest domeniu, in special in ceea ce priveate implicatiile potentiale pentru noul program sustinut de FMI, care se concentreaza pe consolidarea statului de drept. "Suntem gata sa sustinem continuarea reformelor din Republica Moldova", a concluzionat Ruben ATOYAN.

Victoriabank, surprinsa de ancheta procurorilor

Victoriabank este surprinsa de includerea sa in acest caz, care vizeaza evenimente petrecute in sistemul bancar din Republica Moldova cu sase ani in urma, dupa o perioada atat de lunga de la derularea faptelor. De asemenea, banca este suprinsa de faptul ca informatiile legate de situatie circula in spatiul public fara ca banca sa fi fost informata.

In opinia noastra, Victoriabank, in forma sa actuala si dupa transformarea inceputa in 2018, nu are legatura cu cauza cercetata de autoritati. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaboreaza cu autoritatile si asteapta etapele urmatoare ale procesului.

Actionarii internationali, Banca Transilvania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, dar si cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank, al caror scop este sa contribuie la modernizarea sistemului bancar din Moldova si sa sustina cresterea economica a tarii, sunt neplacut surprinsi de situatie si considera ca actiunile recente reprezinta o amenintare a stabilitatii financiar-bancare si o piedica in dezvoltarea tarii. BT si BERD vor apela la toate caile legale pentru a proteja Victoriabank.

"Suntem deschisi fata de autoritati sa oferim toate detaliile necesare pentru ca este si in interesul nostru ca aceste lucruri sa fie lamurite definitiv. Victoriabank merge inainte, pe drumul inceput acum 30 de ani si cu noul avant pe care il avem mai ales din 2018, datorita noului actionariat international. Cei 1.200 de angajati sunt la dispozitia clientilor. Victoriabank isi continua activitatea normal, pentru a finanta economia Republicii Moldova si pentru a contribui la depasirea situatiei create de Covid-19. Suntem increzatori ca in etapele urmatoare toate acuzatiile la adresa Victoriabank vor fi demontate. Intre timp, banca noastra isi va continua in forta rolul de finantator al oamenilor si al economiei" - declara Bogdan PLESUVESCU, Presedintele Victoriabank.

Cu peste 270.000 clienti activi, aproximativ 100 de sedii in peste 30 de localitati din tara, Victoriabank finanteaza aproximativ 23.000 de persoane si companii, care au un efect multiplicator si duc la cresterea prosperitatii in Moldova. Banca proceseaza peste 220.000 de tranzactii/zi. Investitiile sale in infrastructura si retea, in ultimii doi ani, depasesc 120 milioane de lei.

De asemenea, banca s-a mobilizat foarte bine in contextul pandemiei, inca de la declansarea acesteia continuand sa vina cu solutii pentru clienti si sa fie la dispozitia acestora prin mentinerea unitatilor deschise in program normal.

Indiferent de tara, oamenii, investitorii si companiile se simt in siguranta, investesc si merg mai departe daca mediul in care traiesc si cresc este predictibil.

Fiind constienta de rolul sau, Victoriabank este si isi doreste sa ramana unul dintre principalii sustinatori ai economiei tarii si cel mai mare investitor din Moldova in titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor. Prin efortul si rezultatele sale, prin know-how-ul international primit de la actionarii sai, contribuie la formarea unui sistem bancar modern in Moldova si la cresterea prosperitatii oamenilor.

In acest context, Victoriabank indeamna actorii publici din tara sa actioneze responsabil in tot ceea ce fac, asa incat companiile locale si straine sa aiba curajul de a investi in Moldova, mai ales pentru ca tara are atat de mare nevoie de investitii care sa contribuie la dezvoltarea economica.

474 accesari