1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Veste buna pentru piata de ...

Veste buna pentru piata de asigurari: Legea care elimina contractele in euro reintra in dezbatere

Proiectul de Lege privind consolidarea monedei nationale ca moneda unica de plata pe teritoriul Romaniei, care elimina, printre altele, contractele de asigurari in euro si impune ca acestea sa fie incheiate in lei, s-a aflat pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor si a fost trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru industrii si servicii.

Termenul de depunere a raportului este 1 iulie 2020.

In prezent, exista asigurari calculate automat in lei, dar sunt si polite in euro, precum cele de viata, CASCO, de locuinta, si nu numai. Pe langa toate aceste polite, asiguratorii, la randul lor, incheie contracte de reasigurare cu parteneri externi, in moneda europeana.

Mai mult, reglementarile europene specifice asigurarilor nu interzic incheierea contractelor in valuta (ex: riscul valutar - currency risk), riscul valutar fiind reflectat in calculul indicatorilor de solvabilitate, dupa cum declara ASF pentru 1asig.ro.

Impunerea monedei nationale pentru toate contractele de asigurari ar trebui eliminata din Proiectul de Lege privind consolidarea monedei nationale ca moneda unica de plata pe teritoriul Romaniei, sunt de parere specialistii din piata. Afla care sunt argumentele!

UNSAR a transmis recent ca nu sustine utilizarea in exclusivitate a monedei nationale ca moneda unica in operatiunile de plata legate de asigurari, existand numeroase situatii in care utilizarea unor valute precum euro sau dolar, mai ales in investitiile pe termen lung, sunt in totalitate in beneficiul final al consumatorilor.

Uniunea asiguratorilor a prezentat cateva exemple care arata beneficiile clare pentru consumator ale posibilitatii de utilizare si a altor valute in industria de asigurari:
  • In cazul asigurarilor, transferul devalorizarii monedei nationale catre beneficiarii politelor de asigurare este minim, aproape nul, neexistand niciun transfer al riscului de schimb valutar de la asigurator la consumator.
    - Daca suma asigurata este in euro, beneficiarul asigurarii primeste cu titlu de despagubire fie o suma in euro, fie o suma in lei, dar calculata la cursul de schimb valabil la data platii despagubirii, fara sa fie impactat de devalorizarea monedei nationale.
    - Despagubirea se raporteaza la valoarea de la momentul producerii evenimentului asigurat, exprimata tot in valuta in care a fost incheiata (nu de la momentul incheierii asigurarii).
    - In cazul asigurarilor medicale de calatorii in strainatate, despagubirile se pot achita in valuta tarii in care s-a produs evenimentul asigurat direct prestatorului de servicii medicale din acea tara.
  • Pentru asigurari incheiate pentru credite/leasing, este esential ca moneda utilizata pentru asigurare sa fie aceeasi ca moneda in care a fost acordat creditul/leasingul, prima de asigurare fiind inclusa de obicei in rata pe care o plateste consumatorul de servicii financiare. In conditiile in care serviciile bancare si cele de leasing au fost eliminate din textul proiectului de lege, consideram foarte important si util ca si asigurarile sa fie eliminate, astfel incat consumatorul final sa nu fie afectat.
  • In cazul asigurarilor de viata cu componenta investitionala, pentru care investitiile aferente se fac pe termen lung, atat in tara, cat si in afara tarii, posibilitatea de a putea fi facute si in alte valute decat moneda nationala este in totalitate in beneficiul consumatorului, mai ales cand ne referim la perioade de 10 - 20 ani. Asiguratorii optimizeaza randamentele investitiilor inclusiv prin investitii in afara Romaniei, randamente care se reintorc catre asigurati. Este esential ca asiguratorii sa poata alege investitiile in moneda care aduce cele mai mari randamente, in beneficiul consumatorilor.
Subiectul privind politele in moneda nationala a fost abordat si in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania. "Inteleg initiativa legislativa respectiva, ca se dorea o protectie la deprecierea cursului de schimb, dar trebuie sa avem grija vizavi de tot impactul. Este de dezbatut, de analizat si evident ca se vor lua cele mai bune decizii. Trebuie sa pornim de la ce a vrut bun initiatorul si sa aducem acele corectii tehnice ca sa poata sa faca sens propunerea si sa se poata aplica", a precizat Cristian ROSU, Vicepresedintele ASF, in cadrul emisiunii.

La randul sau, Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei, a explicat: "S-a dorit o incercare de control asupra preturilor artificiale. Initiatorul spunea ca daca noi, cetatenii Romaniei, castigam salariul in lei, sa platim tot ceea ce avem de platit in lei. El se gandea, cand a initiat acest proiect, la facturile de utilitati - gaz, energie termica, telecom, internet si altele. Nu a facut o analiza de ansamblu, nu cred ca a avut prea multe cifre macro la dispozitie in momentul in care a lansat acest proiect. El s-a gandit la cursul de schimb leu/euro si cum sa fie mai bine pentru oameni sa nu plateasca prea mult pe utilitati si sa nu fie facturile crescute", a afirmat Iulius Marian FIRCZAK.

Conform acestuia, politele de asigurari nu au fost vizate in mod direct, dar au fost incluse. "Marea problema cand faci o lege e ca pleci de la cateva idei, dar nu iti dai seama ca de fapt poti sa impactezi in mai multe locuri unde nu te-ai fi gandit ca poti sa ajungi cu acel proiect de lege. Si asta s-a intamplat si cu acest proiect. Este complicat sa obligi orice tip de contract, orice tip de factura din Romania, sa se emita si sa se calculeze doar in lei", a adaugat deputatul.

Proiectul de Lege a primit recent aviz de la Comisia pentru buget, finante si banci si de la Comisia juridica, de disciplina si imunitati. Astfel, contractele de furnizare si cele de prestare servicii trebuie sa se raporteze exclusiv la preturi si plati in lei, conform propunerii legislative.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Mentinerea contractelor de asigurari in euro, in beneficiul si in interesul consumatorului
Ora de Risc: Ce clarificari legislative sunt necesare pe piata asigurarilor?
Romanii ar putea sa nu mai incheie asigurari in euro