1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Veniturile medii ale gospodariilor au fost de 4.872 lei in T3, iar cheltuielile de 4.202 lei

Veniturile totale medii lunare din trimestrul III 2019 au fost, in termeni nominali, 4.872 lei pe gospodarie si 1.889 lei pe persoana, in timp ce cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 4.202 lei lunar pe gospodarie si 1.630 lei pe persoana, reprezentand 86,3% din veniturile totale, potrivit Institutului National de Statistica - INS.

Condorm INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.577 lei lunar pe gospodarie (1.775 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 295 lei lunar pe gospodarie (114 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (69,5% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,2%), veniturile din agricultura (2,3%), veniturile din activitati neagricole independente (1,9%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%) precum si veniturile in natura (6,0%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,9%).

"Mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural", precizeaza INS.



Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%).

Mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.



Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2019, in medie, 31,3% din consumul gospodariilor.

Potrivit INS, veniturile totale cuprind ansamblul incasarilor banesti provenite din diferite surse de provenienta pentru care nu exista obligatia de restituire si veniturile in natura (evaluate in lei), iar cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor banesti, indiferent de destinatie si contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodariilor.