1asig.ro
1asig.ro
Valentin IONESCU (ISF): Prin ...

Valentin IONESCU (ISF): Prin educatie financiara putem creste gradul de incluziune financiara

5 min. / 1.540 cuvinte
"Asistam in aceasta perioada la o transformare accelerata a pietelor financiare prin digitalizare si prin acces facil la aproape toate produsele de asigurari, pensii, burse sau fonduri de investitii", a declarat Valentin IONESCU, Presedintele Institutului de Studii Financiare, in cadrul Conferintei Internationale ISF2020 "Noile generatii de consumatori de servicii financiare - cum ii formam, cum ii educam".

PROMO


Potrivit acestuia, educatia financiara trebuie sa se axeze pe obiective principale implementabile pe diferite directii strategice de actiune, plecand atat de la necesitatea cresterii nivelului de protectie a consumatorilor, cat si de la necesitatea imbunatatirii nivelului de capabilitate financiara si al gradului de incluziune financiara. Incluziunea financiara reprezinta conceptul conform caruia indivizii si intreprinderile au acces la produse si servicii financiare utile si accesibile care corespund nevoilor lor.

"In ultima perioada, subiectul legat de incluziunea financiara a castigat o atentie sporita, pe fondul politicilor internationale dedicate societatilor, sistemelor financiare incluzive si cresterii durabile. Excluderea financiara se poate analiza in contextul unei probleme mai mari, cea legata de excluderea sociala a anumitor grupuri de oameni din trendul majoritar al societatii. Astfel, incluziunea sau excluderea financiara, poate indica faptul ca excluderea financiara are loc in principal la persoanele care se afla la marginea societatii. Nu exista sistem financiar 100% incluziv, chiar daca vorbim de sistemele financiare dezvoltate. Nu au reusit sa fie incluzive ca urmare anumite segmente ale populatiei raman in afara sistemelor financiare formale", a precizat Valentin IONESCU.

El a aratat ca milioanelor de consumatorii din Romania li se ofera o varietate de instrumente financiare complexe cu o gama mare de optiuni. Responsabilitatea si riscul se muta catre asigurati, investitori sau viitori pensionari.

"Daca consumatorii sunt educati financiar vor avea mai multe sanse de a economisi si de a se proteja de eventualele efecte adverse, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra situatiei lor financiare si asupra cresterii economice. Consider ca prin educatie financiara, pe langa cresterea gradul de incluziune financiara, putem imbunatati performanta economica a fiecaruia, dar si bunastarea societatii in general", a adaugat Valentin IONESCU.

"In cadrul ISF, pe langa Certificarea Profesionala standard, dorim sa crestem gradul de educatie financiara si indirect capabilitatea financiara a tuturor familiilor din Romania. Nu in ultimul rand, in cadrul ISF, un accent deosebit se va pune pe cercetarea stiintifica, care prin studii, modele si analize va duce la o mai buna aplicabilitate a diverselor metode stiintifice in pietele financiare nebancare", a incheiat Presedintele ISF.

1.159 accesari