1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Valentin IONESCU (ISF): Impactul ESG asupra pietei asigurarilor este semnificativ si in crestere

"Companiile de asigurari sunt tot mai constiente de importanta factorilor ESG in evaluarea riscurilor si oportunitatilor," a declarat Valentin IONESCU, Presedintele Institutului de Studii Financiare si Directorul General ai Directiei Generale Asigurari din ASF cu ocazia conferintei internationale "Trenduri care definesc viitorul! Impactul ESG asupra pietelor financiare nebancare, Editia a IX-a", organizata astazi de ISF.

Iata cateva moduri in care, potrivit lui Valentin IONESC, ESG (Environmental, Social, Governance) influenteaza piata asigurarilor:

  • Schimbarile climatice au crescut frecventa si severitatea dezastrelor naturale. Companiile de asigurari trebuie sa ia in considerare aceste riscuri si sa ajusteze tarifele si politicile pentru a reflecta aceste schimbari.
  • Investitorii si clientii sunt din ce in ce mai interesati de implicarea sociala a companiilor de asigurari. Acestea trebuie sa-si asume o atitudine responsabila si sa se implice in proiecte sociale.
  • guvernanta solida si etica corecta este esentiala pentru a castiga increderea clientilor si a investitorilor. Companiile de asigurari trebuie sa se asigure ca procesele lor de decizie si management respecta cele mai inalte standarde.
  • Companiile de asigurari trebuie sa dezvolte tot mai mult produse si servicii legate de ESG, cum ar fi asigurarile pentru energie regenerabila sau pentru protectia mediului inconjurator.

Per ansamblu, ESG influenteaza directia pietei asigurarilor in viitorul apropiat prin schimbarea comportamentului consumatorilor, cererea pentru produse ESG, precum si prin schimbarea riscurilor si oportunitatilor asociate cu factorii ESG. Companiile care integreaza cu succes ESG in operatiunile lor pot avea avantaje competitive si pot ramane relevante intr-un mediu de afaceri in schimbare.

Riscurile legate de ESG raman stabile la nivel mediu, conform dashboard EIOPA deoarece scorul mediu de rating ESG al asiguratorilor ramane neschimbat in jurul valorii de A-. Expunerea mediana fata de activele relevante pentru clima se situeaza in jurul valorii de 3,3% din activele totale, pe de alta parte, investitiile asiguratorilor in obligatiuni verzi in raport cu totalul de obligatiuni verzi in circulatie au scazut comparativ cu evaluarea anterioara. In ceea ce priveste riscurile fizice, expunerea la riscurile de inundatie a crescut usor, in timp ce expunerea la riscul de furtuna a scazut usor intre 2021 si 2022".