1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Valentin IONESCU: ASF vine in ...

Valentin IONESCU: ASF vine in sprijinul dezvoltarii tehnologiilor moderne pe pietele financiare nebancare

Pentru a veni in sprijinul pietelor si al consumatorilor, la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara s-au lansat o serie de proiecte pentru a incuraja dezvoltarea de noi solutii inovatoare in domeniul financiar, a declarat Valentin IONESCU, Directorul Directiei de Strategie si Stabilitate Financiara in cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"Prin intermediul acestor proiecte inovatoare se pun bazele dezvoltarii unei modalitati de comunicare si colaborare eficienta, prin care atat Autoritatea, cat si entitatile reglementate si/sau alte societati interesate, sa inteleaga mai bine oportunitatile si riscurile generate de FinTech. Initiativele ASF vin in sprijinul dezvoltarii tehnologiilor moderne pe pietele financiare si in acelasi timp urmaresc mentinerea increderii consumatorilor in utilizarea serviciilor financiare si asigurarea unui nivel adecvat de protectie a acestora", afirma Directorul ASF.

Conform acestuia, dezvoltarea tehnologiilor moderne pe pietele financiare nebancare pot ajuta la o mai buna diversificare a produselor financiare si a canalelor de distributie, in acelasi timp reducand costurile si procesele birocratice.

Valentin IONESCU mentioneaza ca inovatiile financiare pot evolua rapid, dar beneficiile nu sunt imediate si nici riscurile nu pot fi prevazute si atenuate in timp real. Comisia Europeana a adoptat in martie 2018 "Planul de actiune FinTech", destinat promovarii competitivitatii si inovarii in sectorul financiar european. Prin acest plan s-au urmarit, printre altele, crearea de oportunitati pentru dezvoltarea de modele de afaceri inovatoare la nivelul UE, sprijinirea pentru integrarea noilor tehnologii cum ar fi blockchain/DLT, inteligenta artificiala (AI) si servicii cloud in sectorul financiar si sporirea securitatii cibernetice si a integritatii sistemului financiar.

Conform ASF, consumatorii raspund in mod pozitiv digitalizarii si doresc din ce in ce mai mult sa utilizeze servicii financiare inovatoare prin canale electronice la distanta, in principal prin intermediul internetului si al dispozitivelor mobile. Acestia au experimentat tranzactii digitale care ofera viteza si personalizare, iar acest lucru le modeleaza si asteptarile referitoare la serviciile financiare. In loc de servicii financiare care le indeplinesc in general nevoile, consumatorii isi doresc oferte personalizate, adaptive, flexibile, care evolueaza si furnizeaza rezultate specificate.

"Un ecosistem FinTech este format din consumatori, institutii financiare, start-up-uri FinTech, investitori, autoritati de reglementare si institutii de invatamant. Este important de mentionat faptul ca dezvoltarea sanatoasa a unui astfel de ecosistem va avea ca rezultat o cooperare reciproc avantajoasa pentru partile interesate si, in cele din urma, contribuie la reducerea costurilor cu serviciile financiare, la cresterea vitezei si la imbunatatirea calitatii pentru consumatori", explica Valentin IONESCU.

"FinTech inseamna si noi oportunitati pentru consumatori, pentru entitati, dar si pentru Autoritate. Este important ca toate partile implicate sa se concentreze asupra oportunitatilor si beneficiilor generate de inovatii, dar si asupra riscurilor ce pot aparea si a solutiilor de prevenire sau de atenuare a acestora", adauga el.

Astfel, ASF a lansat anul acesta FinTech Hub, in cadrul caruia a fost creat cadrul institutional pentru dialog cu firmele care dezvolta FinTech, sprijinind astfel dezvoltarea tehnologiilor moderne pe piata financiara, mentinand in acelasi timp increderea si un nivel de protectie adecvat clientilor. Acest hub reprezinta o punte intre ASF si firmele ce dezvolta noi modele de afaceri, aplicatii, procese sau produse care au un efect direct asupra furnizarii de servicii financiare si a facilita interactiunea cu Autoritatea. Prin FinTech Hub se ofera mai multe facilitati, precum sprijin in identificarea legislatiei aplicabile, indrumare privind asteptarile autoritatii si informatii privind procesul de obtinere a autorizatiei.

"Un alt pas facut de Autoritate pentru a veni in sprijinul dezvoltarii l-a reprezentat demararea InsureTech Hub in anul 2018, fiind strans conectat cu strategia EIOPA in domeniu. Prin acest hub se propune sprijinirea inovatiilor tehnologice in domeniul asigurarilor si facilitarea colaborarii cu entitatile pietei de asigurari-reasigurari in vederea schimbului de informatii, precum si publicarea de informatii, recomandari punerea la dispozitie de resurse specializate. Din activitatile principale ale grupului dorim sa mentionam facilitarea colaborarii cu entitatile pietei de asigurari-reasigurari in vederea schimbului de informatii pe subiecte tehnologice care sa sustina o mai buna reglementare; elaborarea de propuneri in vederea sprijinirii inovatiilor tehnologice in domeniul asigurarilor, inclusiv din perspectiva reglementarilor necesare si acordarea de suport aplicarii tehnologiilor de inteligenta artificiala, ghidare si recomandari prin intermediul inteligentei artificiale si a roboticii", afirma Valentin IONESCU.

Potrivit acestuia, Autoritatea acorda o atentie sporita domeniului Fintech care se afla in continua crestere si care are abilitatea de a oferi o multitudine de beneficii pentru consumatori si piete dar poate genera si riscuri. In acest sens, Autoritatea urmareste indeaproape tendintele existente la nivel european si participa activ in mai multe grupuri de lucru constituite de autoritati europene precum ESMA si EIOPA.

"Pentru a putea intelege mai bine domeniul Fintech, Autoritatea comunica mai strans cu alte autoritati similare din statele vecine. In acest sens, deja s-au demarat discutiile cu o Autoritate similara din spatiul UE pentru stabilirea unui cadru de colaborare aprofundat in domeniul Fintech, sperand ca in perioada urmatoare aceste discutii sa se concretizeze in proiecte comune", a mai spus Valentin IONESCU.