1asig.ro
1asig.ro
Valentin IONESCU (ASF): Am demarat ...

Valentin IONESCU (ASF): Am demarat un control inopinat la cele 8 companii de asigurari care vand RCA. Nu iertam nimic!

5 min. / 1.540 cuvinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat un control inopinat la cele 8 companii de asigurari care vand RCA, a spus Valentin IONESCU, Directorul General al Directiei Asigurari - Reasigurari din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Institutia vrea sa verifice procesul de subscriere, de constatare, de avizare si plata, daca legea si normele interne sle companiilor sunt respectate.

Potrivit lui Valentin IONESCU, nu este un control retroactiv, este un control care vizeaza ziua respectiva: "Nu iertam nimic. Orice problema care apare trebuie rezolvata, sa nu o lasam sa treneze. Trebuie sa reglam toate problemele in ce priveste piata RCA."

De asemenea, ASF analizeaza maturitatile politelor RCA emise de CITY Insurance. "Pana in luna ianuarie, expira peste 50% din politele City Insurance si se vor muta catre alti asiguratori".

Cand se va numi lichidatorul CITY, acesta are termen 90 de zile sa denunte restul politelor. Astfel, in primavara, vom sti unde se duce cota de piata a CITY, a mai spus Valentin IONESCU.

In septembrie, ASF a retras autorizatia CITY Insurance, anuntand totodata respingerea planului de finantare pe termen scurt si a planului de redresare, precum si constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului.

Potrivit unui raport recent al ASF, au fost constatate deficiente in cazul societatii de asigurare CITY Insurance SA, in conditiile in care ASF a luat la cunostinta ca cea mai mare parte a disponibilitatilor banesti ale asiguratorului erau raportate de societate intr-un cont bancar ce nu exista, la o societate bancara cu care asiguratorul nu avea relatii contractuale. Astfel, indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai societatii CITY Insurance SA au fost grav denaturati incepand din anul 2017, potrivit ASF: "Totodata, au fost dispuse, in acest sens, o serie de sanctiuni si masuri in vederea corectarii deficientelor identificate, inclusiv desemnarea in calitate de administrator temporar a Fondului de Garantare a Asiguratilor pentru inlocuirea organului de conducere a societatii."

In septembrie, procurorii au ridicat documente de la CITY Insurance, intr-un dosar penal pentru delapidare, bancruta frauduloasa, spalare de bani, fals informatic, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF a confirmat, pentru 1asig.ro, ca efectueaza o serie de controale la companiile de asigurari in vederea verificarii respectarii prevederilor Normei nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania (RCA) si a termenelor de plata a dosarelor de dauna.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Piata RCA in S1 2021: Prima medie a crescut cu 3%, in timp ce dauna medie a urcat cu 6%. Clasamentul asiguratorilor!
Cati asigurati RCA au cumparat clauza de decontare directa in S1 2021 si cat au platit?

4.588 accesari