1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Tehnologie, sanatate si asigurari

Care este legatura dintre tehnologie, sanatate si asigurari? A ajuns tehnologia in punctul in care sa ne putem baza pe ea atunci cand vine vorba de sanatate? Sorin MITITELU, Co-Founder & CEO, Optimus Fintech si Sergiu COSTACHE, ApPA discuta despre schimbarile in domeniul sanatatii si impactul tehnologiei asupra acestui domeniu!

Piata asigurarilor de sanatate este de cativa ani intr-o continua creste, ajutand din ce in ce mai multi beneficiari sa aiba acces la servicii medicale si sa treaca mai usor peste probleme de ordin medical din viata lor. Sorin MITITELU vorbeste despre relevanta acestui domeniu pe piata asigurarilor din Romania.

"Ordinul de marime indica faptul ca inca nu este o piata care din punct de vedere financiar sa fie foarte atractiva pentru pentru jucatorii din piata asigurarilor. Totusi este relevanta deja din perspectiva numarului de beneficiari, vorbim deja de sute de mii de asigurati, de beneficiarii unor produse de asigurari de sanatate. Nu prea multe sunt asigurarile, tipurile de asigurari care sa aiba un asemenea numar de beneficiari", a spus invitatul.

Putem intelege astfel importanta asigurarilor de sanatate, dar cum putem stii care este produsul potrivit pentru noi? Este important sa cunoastem diferentele dintre produsele ce ne stau la dispozitie, precum un abonament medical si o polita de sigurare, si sa intelegem cu adevarat care este rolul lor.

"Ambele produse ofera accesul la servicii medicale atunci cand ai nevoie. In varianta abonamentului medical, elementul principal este acela ca prin acel produs practic cumperi niste servicii medicale in avans. [...] In cazul unei asigurari de sanatate, ceea ce cumperi este posibilitatea de a fi despagubit, de a primi o contrapartida, o valoare financiara care poate fi apoi livrata sub forma de servicii medicale, intr-un raport mult mai mare ca valoare intre ceea ce platesti si ceea ce primesti inapoi.[...] Aceasta este diferenta fundamentala", a explicat Sorin MITITELU.

Cele doua produse, in mod ideal, ar trebui sa fie complementare, nu aflate intr-o competitie continua. Sorin MITITELU continua prin a ne explica aventajele unei polite de asigurari de sanatate: "Asigurarile au marele avantaj ca ele acopera cheltuielile de valori foarte mari si de asemenea mai ofera si avantajul ca ofera un suport suplimentar de asistenta asiguratului, atunci cand are nevoie sa acceseze un serviciu medical. De ce? Pentru ca interesul este de al ajuta sa isi rezolve problema cat mai repede si bineinteles la costuri cat mai mici si nu de a amana si de a amplifica efectul unei situatii dintre cele care sunt intr-un plan de beneficii."

In completarea acestor servicii vine si telemedicina. Un concept relativ nou pentru piata din Romania, telemedicina poate fi un ajutor real pentru cei ce nu pot ajunge cu atat de multa usurita la un consult medical sau pentru care o consultatie la distanta este mult mai benfica.

"Notiunea de telemedicina este destul de cuprinzatoare, nu are o un sens restrictiv, iar modul in care tehnologia pana la urma este folosita in a rezolva diverse situatii prin implicarea unor participanti ce se afla in locuri diferite si poate chiar si momente diferite, intr-adevar a devenit o realitate", a afirmat invitatul.

Acest concept de telemedicina ajuta, de asemenea, si la formarea unei noi forme de colaborare intre institutiile private si cele de stat, si crearea unui ecosistem de intr-ajutorare, care serveste, in final, pacientul.

"O alta transformare e aceasta colaborare, formarea de modele colaborative, ecosistem. [...] Ne aflam in situatia in care astazi comunicam pe atatea canale si transmitem atat de multe pana la urma, nu doar informatii, ci si documente, in atat de multe formate, respectiv in mediul digital, incat e evident ca la o dat se vor construi aceste solutii, aceaste platforme care prin intermediul carora toti participantii pot sa aiba o contributie in a rezolva o problema. Formarea acestora ecosisteme, ajutate de platforme puse la dispozitie sau construite de catre un tert sau poate construite de unul dintre participanti, prin intermediul carora toti participantii se folosesc de date, se folosesc de decizii mult mai rapide si evident ca de decizii mult mai bune mai precise. Deci este un alt domeniu in care tehnologia si-a spus cuvantul", a spus Sorin MITITELU.

In concluzie, sistemul de sanatate este intr-o constanta evolutie, iar tehnologia joaca un rol important in acest proces. Telemedicina este un pas important in eficientizarea intregului sistem si are potentialul de a schimba intregul proces la care este supus un pacient.

Pentru mai multe informatii despre domeniul asigurarilor medicale si evolutia acestuia, va invitam sa urmariti episodul in intregime aici.