1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Zodia Asigurarilor - ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Riscul de a trai (mai) mult

5 min. / 1.540 cuvinte
Ce asteptari au clientii de la o asigurare de sanatate, ce beneficii ofera acestea si care sunt diferentele intre sistemul public de santate si cel privat, au fost principalele subiecte de discutie ale emisiunii Zodia Asigurarilor, difuzata pe Canal33, in data de 15 aprilie 2021.

PROMO


Episodul i-a avut ca invitati in studio pe Radu GANESCU, Presedinte, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), Nicolae TROFIN, Membru al Directoratului SIGNAL IDUNA, iar pe Zoom s-au alaturat Irina BEJAN, Head of Health Insurance, EUROINS Romania si Cornelia PARASCHIV, Managing Partner, Medical Check In, discutia fiind moderata de Sergiu COSTACHE, ApPA.


Emisiunea a inceput cu o comparatie intre sistemul medical public vs cel privat. " Principala provocare este cea pe care o stim cu totii, ca trebuie sa mergi catre sistemul public. E singurul pe care Romania il are la ora actuala si care trebuie sa suporte aproape toata povara sistemului medical, a bolnavilor, sa spunem asa, si atunci incepem un demers foarte anevoios pentru ca noi nu avem inca reglementate acele circuite ale pacientului", a declarat Radu GANESCU.

"In Romania a stagnat sistemul de stat, in paralel s-au dezvoltat serviciile private de sanatate, care au venit foarte mult in ajutorul oamenilor mai ales in ceea ce spunea Radu ca lipseste, cu terapii noi, inovatoare, alte tehnologii de investigatie, vorbim de medicina de precizie, de medicina personalizata care iata a patruns si in Romania", a adaugat Conelia Paraschiv.

Vorbind despre sistemul medical privat, romanii inca sunt usor sceptici. Aceasta ingrijorare este datorata, pe de-o parte, de lipsa informarii cu privire la beneficiile sistemului medical privat si, pe de alta parte, de o retinere in fata costurilor mai mari prezentate de acesta. Cu toate acestea, intrebarea care ramane este, cum pot romanii avea acces mai usor la aceste servicii de calitate superioara?

"Plecand de la conceptul de asigurare, pentru ca pana la urma nu te duci la un spital privat din Romania sa platesti o consultatie care poate avea un cost destul de mare, ci platesti o suma de bani lunar astfel incat sa fii protejat in cazul in care apare un eveniment neprevazut. Din acest motiv eu cred ca aproape orice roman isi permite sa aiba o asigurare de sanatate, bineinteles cu acoperiri care pot fi foarte simple, facand politele accesibile pentru majoritate sau cu acoperiri care pot fi mai complexe si se pot duce in domeniul unor boli preexistente, acoperirea unor boli preexistente, sau acoperirea unor boli mai grave", a precizat Nicolae TROFIN.

"Romanii isi doresc tot ce le ofera statul, privesc asigurarea de sanatate privata ca pe o alternativa la sistemul public de sanatate, isi doresc acces rapid la servicii medicale, la aparatura performanta, confort sporit, siguranta mai ales in contextul actual si rezolvarea operativa a tuturor problemelor medicale", a adaugat Irina BEJAN.

Asigurarile reprezinta cea mai sigura cale de acces catre servicii medicale din mediul privat, si totusi exista inca un grad ridicat de reticenta in randul romanilor. Despre motivele care cauzeaza aceasta retinere, Irina BEJAN a declarat: "Exista pe piata produse pentru toate buzunarele. Intr-adevar tarifele pot fi mari pentru persoanele in varsta sau pentru cei care au boli medicale preexistente mai grave, acesta ar fi un motiv, asta,si mai este lipsa de incredere. Multi romani nu sunt siguri ca in cazul unei imbolnaviri vor primi tot suportul necesar din partea asiguratorului si bineinteles decontarea serviciilor medicale accesate. Aceste reticentele, vorbeam mai devreme de lipsa de informare si din lipsa de informare sa spunem noi ca incepem sa intram pe trend ascendent si incercam sa ne mentinem asa."

Avand in vedere aceasta temere legata de birocratie asociata serviciilor medicale, die ele publice sau private, o noua profesie a fost creata - aceea a navigatorilor medicali. Cine sunt si cu ce se ocupa aflam de la Cornelia PARASCHIV: "Navigatorii medicali au aparut mai ales in contextul afectiunilor oncologice pentru ca foarte multi pacienti oncologici erau in situatia de a avea nevoie de servicii medicale. Stim foarte bine ca in cancer orice zi conteaza. Si din cauza faptului ca aveam nevoie sa fie putin indrumati in acest labirint al serviciilor medicale romanesti, din cauza birocratiei si a faptului ca atunci cand ai o boala atat de grava, practic, de multe ori, esti imobilizat la pat, esti epuizat, ai dureri, nu poti sa faci tu ca pacient toate demersurile pe care le solicita sistemul de sanatate, sa umbli de colo acolo. (..) [Navigatorii medicali] Sunt foarte putini, de abia a fost recunoscuta aceasta profesie si ei se izbesc de toate aceste piedici pe care le presupune sistemul romanesc."

Pentru a afla mai multe despre perceptia romanilor asupra celor doua sisteme medicale, dar si asupra asigurarilor de sanatate, va invitam sa urmariti episodul integral in video-ul de mai sus.

1.174 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO