1asig.ro
1asig.ro
VIDEO: Zodia Asigurarilor - ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Omenirea la rascruce: Principiile ESG

5 min. / 1.540 cuvinte

Omenirea se afla cu adevarat la rascruce... Ne confruntam cu tot mai multe probleme, pe toate planurile, iar majoritatea sunt cauzate chiar de noi, oamenii! Sustenabilitatea in lumea de business este un concept relativ nou, dar care devine din ce in ce mai prezent, si ne putem referi la el ca parte a principiilor de conduita in afaceri, ESG!

Cel mai nou episod din Zodia Asigurarilor l-a avut ca invitat special pe Mihai PURCAREA, ce ocupa functia de CEO, BRD Asset Management, dar si titlul de CFA - Charter Financial Analyst si o certificare in domeniul ESG - lucruri ce ii confera acestuia statutul de adevarat cunoscator al principiilor ESG. Pentru inceput, acesta explica pe scurt ce reprezinta principiile ESG si cu functioneaza acestea: "ESG, inseamna "Environment Social Governance", mediul social si guvernanta. Mediu, inseamna tot ce este legat de natura, cum protejam resursele naturale, social, cum protejam oamenii, cum facem sa fie o societate mai echitabila si guvernanta, cum este mai potrivit sa avem o companie eficienta, o societate eficienta. Asta ar fi partea de guvernanta. Si conceptul, in integralitate lui, inseamna cum investim mai sustenabil pentru noi toti."

Putem observa, deci, ca folosirea principiilor ESG in lumea de business reprezinta o metoda de "actionare" in afaceri care pune in balanta nu numai profitul financiar al unei investitii, ci si impactul sau asupra mediului si societatii in care aceasta se regaseste.

Asa cum spunea si Mihai PURCAREA, ESG este o abreviere a "Envirement Social Governance", in traducere, "Mediu Social Guvernanta". Componenta de mediu este poate cea mai evidenta dintre cele trei - in ultimii ani am tot auzit de moduri in care ne putem ajuta planeta, in care sa incheiem afaceri benefice pentru mediu si despre eforturile depuse cu scopul de a ne proteja natura.

Despre componenta de "Guvernanta", in schimb, nu am putem spune ca este la fel de populara, cel putin nu in Romania.

"Daca o companie este prost guvernata, poate avea un randament bun un an, doi, trei, dar e un risc foarte mare de a avea probleme mari, inclusiv faliment. Si atunci guvernanta este cea care a iesit prima in evidenta, mai ales in anii 90. [...] Este dovedit acum fara echivoc ca un bord, o companie, cu gandire diversa, este mult mai profitabila si are un randament mai bun pe termen lung, decat daca o companie este condusa de un bord format din cinci barbati albi de 40 de ani toti. Este clar ca gandirea nu este diversa acolo si atunci au inceput sa apara din ce in ce mai multe studii care dovedesc cu numere, ca este mult mai bine sa ai o diversitate in gandire si ca sa ai diversitate in gandire, trebuie sa ai si diversitate sociala in mediul bordului", precizeaza Mihai PURCAREA, CFA.

Asadar, o diveristate mai mare in radul membrilor dintr-un birou de conducere, si chiar din cadrul unei companii, conduce la crearea unui pool mai mare de idei si perspective, care, in final, determina o mai buna caliatea a decizilor luate de catre respectiva companie.

Aceasta problema a diversitatii este una mult mai pregnanta in lumea vestica, unde balanta dintre numarul de femei si barbati aflati in pozitii de top este mult mai dezechilibrata decat in Romania. De ce este atat de important sa existe echipe mixte ne explica tot Mihai: "Multe studii arata ca in momentul in care ai o diversitate redusa [in cadrul echipelor], firma este expusa mai multor riscrui. De exemplu, este clar ca daca nivelul de top este format exclusiv din barbati, va fi un nivel mai ridicat de competitivitate, iar echipa va fi mai dornica sa isi asume riscuri mai mari. Pe termen scurt s-ar putea sa aiba o evolutie mai buna, pentru ca isi asuma riscuri mai mari si beneficii mai mari, insa pe termen lung, de multe ori, riscul acesta contrabalanseaza prin lucuri destul de neplacute."

Si totusi, din moment ce aceste principii ESG sunt atat de relevante in luare deciziilor finaciare, de ce auzim de abia acum despre ele?

Realiatate este ca, desi aceste principii si-au facut aparitia undeva pe la inceputul anilor 60, ele incep sa fie puse in lumina reflectoarelor tocmai acum, din simplul motiv ca pe masura ce anii trec, ele devin din ceva ce poate suna ca o "fapta buna" fata de societate sau mediu, un element necesar supravietuirii afacerilor.

"Daca la inceput a fost o preferinta mai degraba de etica, cand fac o investitie vreau sa stiu ca banii mei pe langa ca vor fi profitabili, vreau sa faca si bine, acum a devenit o necesitate. In momentul in care nu tin cont de acesti factori si ma uit doar la partea financiara, pot vedea ca am ratat o parte din riscurile financiare."

Chiar Mihai PURCAREA foloseste ca exemplu centralele de energie nucleara, care sunt considerate ca fiind extrem de daunatoare pentru mediu, si care incep sa fie supuse la tot mai multe presiuni din partea autoritatilor. Astfel de centrale nu mai reprezinta pentru investitori un mod bun de a-si folosi resursele finaciare, acestia neavand siguranta ca ele vor mai exista si vor mai fi profitabile in urmatorii 5 ani.

Putem astfel trage concluzia ca vom incepe sa auzim din ce in ce mai des de conceptul de ESG in lumea de business, acesta devenind treptat un stalp de referinta pentru evaluarea profitabilitatii unei afaceri.

Pentru a afla mai multe despre cum putem imbunatatii modul in care facem afaceri si tot odata calitatea afacerilor, va invitam sa urmariti episodul aici.

799 accesari