1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Deliciile analfabetismului financiar

Imagineaza-ti ca ai 65 ani si ai devenit, in sfarsit, liber. Ai iesit la pensie. Ai visat la momentul asta zeci de ani. Ani in care ai lucrat si ai fost platit cu salariu medium pe economie. Deci, esti in sfarsit liber si ai o pensie de 1600 lei net. Da! Ce te miri asa? Esti platit cu salariul mediu pe economie, ai o pensie de "un punct". Acum imparte acei 1600 lei la ceea ce ai de platit. Complicat, nu-i asa?

In cel mai recent episod din Zodia Asigurarilor, Sergiu COSTACHE, Presedinte, ApPA discuta alaturi de Cristian Dorel LACATUS, Trainer si owner la ELIRE Succes, despre consecintele analfabetismului financiar si despre importanta gestionarii pensiei de stat.

VIDEO:

Dorel LACATUS deschide discutia despre calcularea pensiei de stat, argumentatand cu unele studii ca: "salariu mediu 3700, pensia medie 1600. Pensia medie este de fapt un alt indicator, mai exact, pensia medie este mai mare decat punctul de pensie, de ce, pentru ca este tras in sus de pensiile mai mari. Practic in momentul de fata cred ca undeva la 90% dintre oamenii din Romania au o pensie mai mica decat pensia medie care este in Romania".

In acest context, un cetatean care a ajuns la varsta de 65 de ani, pentru a avea un trai decent, ar trebui sa mai aiba o diferenta de 1200 lei (cel putin) pentru a-si putea sustine cheltuielile cu care se confrunta zi de zi. Tocmai din acest motiv, intalnim in drumurile noastre la cumparaturi, angajati care au iesit deja la pensie si care lucreaza la firmele de Securitate, intarindu-ne argumentul ca suma de 1600 lei este mult prea mica pentru a ne putea descurca cu ea.

Practic, pentru a beneficia de o suma mai mare, care ne-ar putea ajuta la pensie, ar fi sa economisim inca de la varsta de 15-20 ani.

In cadrul emisiunii, Sergiu COSTACHE a mentionat ca in afara faptului de a te angaja la o firma de paza sau supraveghetor intr-un magazin, mai exista si alte solutii de economisire, iar Dorel LACATUS a recomandat urmatoarele:

"As recomanda sa faca un pachet diversificat de economie si investitii. Totodata, ideal ar fi sa aiba si niste depozite bancare, pentru ca acolo banii sunt foarte lichizi si poti sa ii scoti imediat pentru o situatie de urgenta, le-as recomanda sa se informeze putin in zona Fondurilor Mutuale, care au avantajul ca sunt constituite tot asa de companii specializate in functie de toleranta sau apetitul de castig si implicit de risc pe care persoana care cumpara il are. Deci, cu alte cuvinte daca vreau un fond cu un grad de siguranta mai mare, o sa am acolo obligatiuni si depozite bancare si o sa am un randament mai micut, dar mai sigur. Daca imi doresc randamente mai mari o sa ma duc spre un fond care are preponderent actiuni si gradul acela de siguranta al fondului e garantat pe toata durata existentei acelui fond si asta e un avantaj si exista foarte multe informatii. Si trei, as face o asigurare de viata care sa aiba componenta aceasta de protectie, pentru ca daca vorbim de siguranta financiara, ea nu e data de venitul lunar curent pe care il am ca salariat, ci de banii pe care ii am pusi deoparte cand apar evenimente din acestea dramatice. Ca sa ai 100000, 200000, 300000 RON la dispozitie, nu vorbim de 1 milion dde euro la dispozitie, e destul de complicat, insa printr-o asigurare care are zona asta de despagubire in situatia unui deces sau in situatia unei interventii chirurgicale a unei afectiuni grave, se pot cumpara sume foarte foarte mari de bani la niste preturi de care oamenii nu isi pot imagina cat sunt de mici."

Sergiu COSTACHE, gazda emisiunii a conchis "Deliciile analfabetismului financiar, in titlu emisiunii am pus ghilimele, e vorba exact de inversul deliciilor, pentru ca a nu avea aceste informatii financiare, a nu fi curios sa le afli, a nu avea contact cu un consultant de specialitate din zona asta a asigurarilor, cum spuneam, riscul de deces daca nu porti centura de siguranta, iti dubleaza riscul de a muri intr-un accident, dar daca nu iti inchei o asigurare, calculele arata ca cel putin iti triplezi riscul de a trai, dar sarac. Apropos de auto, infograficul acela cu masinile neasigurate, Romania a continuat sa aiba cea mai ridicata rata a mortalitatii in accidente rutiere din Uniunea Europeana. E adevarat ca sunt in scadere, dar suntem campioni la mortalitate. Daca va uitati cati soferi au fost prinsi fara RCA, de-a lungul anilor uitati-va la cifrele de la imaginea, o sa vedeti ca sunt din ce in ce mai multi, incat o televiziune a titrat ca un sofer din trei nu are polita RCA."
 

Pentru mai multe detalii despre pensii si cum ne putem pregati pentru ele, va invitam sa vizionati episodul in intregime aici: https://youtu.be/-fm2hOIcdpg