1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Zodia Asigurarilor - Cum ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum reducem riscul pe 2 roti?

Intre pasiune si necesitate, peisajul motociclismului din Romania este foarte divers si necesita o abordare speciala din partea asiguratorilor, este concluzia celui de-al treilea episod din "Zodia Asigurarilor", difuzat vineri, 19 martie 2021, pe Canal33, avand ca tema asigurarea riscurilor pe 2 roti.

Emisiunea i-a avut ca invitati pe Oana RADU - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (APPA), Razvan PAVEL - motoADN si Costin TABACU - Pricing & Product Manager, Groupama, iar ca moderator pe Sergiu COSTACHE, Presedinte, Media XPRIMM."Ca sa configurezi si sa promovezi o asigurare pentru motociclete este foarte important sa intelegi resorturile motociclistului, cum se profilezi un motociclist. Este o piata complicata, cu o tipologie absolut eterogena de persoane si motociclete. Pentru a avea succes si a gasi o masa critica, asigurabila, de motociclete, trebuie sa intelegi foarte bine lucrurile si trebuie sa le transpui intr-un produs cat mai mai adaptat, care sa atraga o categorie cat mai larga de utilizatori," a remarcat Costin TABACU. El a adaugat ca experienta personala ca motociclist l-a ajutat sa inteleaga mai bine riscurile, comportamentul, nevoile de protectie ale motociclistilor.

"Motociclistii reprezinta o categorie aparte, care merita abordata atat din perspectiva soferului care se intalneste cu motociclisti in trafic, cat si din perspectiva motociclistilor care trebuie sa se adapteze la o anumita conduita in trafic," a subliniat Oana RADU. Ca proaspat pasionata de motociclism, ea s-a implicat in realizarea unui capitol dedicat al campaniei "Fii Treaz la Volan" derulata de Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, dedicat motociclismului, riscurilor si masurilor de siguranta rutiera specifice, dar si asigurarilor care pot acoperi aceste riscuri.

Unul dintre primele aspecte de luat in calcul in cazul motociclistilor este tipul de solicitare a atentiei, mult diferit de cel specific conducatorilor auto, si care de multe ori se afla la originea unor incidente rutiere. "Riscul este controlat atata timp cat reusesti sa controlezi ce se intampla in jurul tau, sa controlezi cu sensul de a anticipa. Spre deosebire de masina, mersul cu motocicleta te consuma foarte tare din punct de vedere al energieipentru ca trebuie sa ai grija de foarte multi factori. Un factor de risc important este perceptia distorsionata a vitezei: dat fiind campul vizual foarte diferit al unui motociclist, in comparatie cu soferul unei masini, exista tendinta de a percepe viteza de deplasare la o valoare mai mica decat cea reala," a explicat Razvan PAVEL. In acest context, purtarea unui echipament de protectie complet si omologat este deosebit de impotanta pentru siguranta motociclistului.

Potrivit statisticilor disponibile, din cele circa 155.000 motociclete inregistrate in circulatie, numarul motocicletelor "viabile" este, mai degraba, de circa 60.000. "Raportat la numarul total de motociclete inregistrate, gradul de cuprindere in asigurarea RCA este de circa 30%, ceea ce estedestul de grav," a subliniat Costin TABACU.

Protectia prin asigurare, insa, nu este completa fara o asigurare CASCO. Produsele dedicate motociclistilor exista in piata romaneasca si adreseaza nevoile specifice, respectand totodata caracterul sezonier al utilizarii acestui mijloc de transport.

Cu o crestere continua a numarului de motociclete, stimulata de aglomeratie din orase, e-biciclete, scutere si alte mijloace "neconventionale" de deplasare urbana, crearea unor produse de asigurare adaptate nevoilor specifice a devenit un punct obligatoriu pe agenda pietei de asigurari. Inceputul a fost facut, campaniile de educatie contribuie la popularizarea acestor produse, precum si a unui stil de conducere prudent si a unui atitudini corecte atat din partea motociclistilor, cat si a soferilor auto cu care acestia se intalnesc pe sosele.

Episodul face parte din o noua serie de emisiuni marca Canal33, in parteneriat cu XPRIMM, care abordeaza teme legate de lumea asigurarilor, pe intelesul tuturor.