1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum ne ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum ne putem proteja pe noi si pe cei apropiati noua in cazul unui cutremur

In cea mai recenta emisiune Zodia Asigurarilor de la Canal 33 HD, Alina BARBULESCU, Property & Casualty Insurance Specialist, UNSAR, Daniela GHETU, Director Editorial, Publicatiile XPRIMM - Asigurari si Pensii si Emil Sever GEORGESCU, Cercetator Stiintific la Urban Incerc, au vorbit despre cutremure, cum ne putem proteja pe noi si pe cei apropiati noua, cat si despre asigurarile care pot acoperi astfel de situatii.

 

La o saptamana dupa cutremurele devastatore din Turcia si Siria, bilantul deceselor cauzate de cutremure continua sa creasca si a trecut de 34.000. Potrivit statisticilor Romania, la fel ca si Turcia, este expusa unor riscuri seismice semnificative, ba chiar unii sustin chiar ca tara noastra este de doua ori ca expusa ca Turcia.

Emil Sever GEORGESCU a explicat care sunt principalele diferente dintre cutremurele din Turcia si cele care se produc in Vrancea. "Diferentele sunt majore, la noi vorbim despre cutremure de subductie, zona Vrancea este o sursa intermediara, de mare adancime, care are ca particularitate puterea de a afecta jumatate din Romania si totodata este singura sursa din Europa care se resimte la cutremurele mari, din Grecia, Italia si Moscova. Pe de alta parte, in Turcia, vorbim despre cutremure de suprafata, pe falii, care produc acceleratii puternice".

La un cutremur, acceleratiile pot fi orizontale sau verticale, iar ambele distrug cladirile diferit. De exemplu, in Turcia, unele blocuri au rezistat la ambele cutremure, iar alte cladiri au rezistat la primul seism si au cazul la cel de-al doilea. Daca ne gandim la Bucuresti, in cazul unui astfel de cutremur, care blocuri au sanse sa ramana in picioare? 

"In general cladirile/ blocurile proiectate si construite dupa 1977, sunt mult mai rezistente. In Bucuresti, o vulneralilitate mare o au cladirile construite inainte de 1940, acestea nefiind calculate pentru a rezista la un cutremur cu magnitudine mare", a adaugat Emil Sever GEORGESCU.

Pe de alta parte, Daniela GHETU, este de parere ca situatia de la noi din tara nu este chiar roz, si a venit momentul sa luam hotarari concrete astfel incat sa intreptam un pic lucrurile. "Acum avem sansa sa imbunatatim, din punct de vedere structural constructiile, astfel incat sa poata face fata unui seism mare. Daca vorbim despre protectia financiara, aici lucrurile nu stau bine deloc, din pacate patru din cinci locuinte sunt neasigurate, ceea ce inseamna ca in cazul unui dezastru, propietarii vor trebui sa se descurce prin mijloace propirii ca sa isi repare sau sa isi inlocuiasca locuinta distrusa.

Alina BARBULESCU, Specialist Asigurari Property and Casualty , a prezentat o ierarhie a celor mai importante riscuri catastrofale pentru tara noastra. "La nivel UNSAR suntem permanent preocupati de perceptia romanilor cu privire la anumite situatii, si aici includem si asigurarile. Daca facem o ierarhie a principalelor cinci riscuri de care se tem romanii, pe primul loc se afla riscul de incendiu, urmat pe locul doi de cutremure, pe locul trei regasim vijeliile, iar locurile patru si cinci sunt ocupate de ploi si inundatii".

"In general, la romani, functioneaza puterea exemplului. Desi majoritatea se informeaza, cunosc riscurile, stiu care sunt beneficiile unei polite de asigurare, foarte putin ajung sa actioneze in acest sens. Probabil sunt necesare mai multe exemple care sa arate practic cum functioneaza aceaste solutii de protectie financiara. Romanii ar trebui sa retina ca este mult mai important sa se stie protejati, decat sa regrete ca aveau o solutie si totusi nu au optat pentru ea", a adaugat Alina BARBULESCU.

Mai multe declaratii puteti asculta in video-ul de mai sus!

"Zodia Asigurarilor" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii private, se adreseaza publicului larg si poate fi urmarita live pe Canal 33 HD si pe YouTube in fiecare joi, de la ora 17.00.

Pagina "Zodia Asigurarilor" poate fi gasita si pe Facebook, iar pentru a (re)vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile realizate, va invitam sa accesati sau sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM.