1asig.ro
1asig.ro
VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum ne ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum ne erodeaza inflatia banii. Solutii posibile

In cel mai recent episod din Zodia Asigurarilor, Adrian CODIRLASU, CFA - Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania si Sergiu COSTACHE, ApPA, au discutat despre impactul inflatiei asupra economiilor noastre.

"Unele preturi cresc, altele scad. Inflatia se manifesta in cazul in care se inregistreaza o crestere generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor, nu doar ale unor articole specific." (Banca Centrala Europeana)

VIDEO:

Auzim deseori termenul de "inflatie", aflam despre cresterea acesteia, dar ce inseamna "inflatia" si cum ne afecteaza? Adrian CODIRLASU, Vicepresedinte, CFA Romania ne explica: "Inflatia reprezinta cresterea preturilor de consum. Sunt mai multe masuri de crestere a preturilor, insa rata inflatiei masoara cum cresc preturile pentru consumatorul final, pentru persoana care cumpara bunuri ca sa le foloseasca. Se masoara prin indicele preturilor de consum si, practice, inflatia reprezinta cu cat s-a majorat indicele pretului de consum de la o luna la alta."

Intr-un mod plastic, putem spune ca inflatia "ne roade banii din buzunare", adica, valoarea banilor nostrii scade. Despre cum functioneaza acest fenomen ne vorbeste Adrian CODIRLASU: "Practic cine economiseste bani o sa vada faptul ca in momentul in care doreste sa cumpere un bun, bunul acela costa mai mult decat inainte. Prin urmare, desi suma de bani ramane constanta sau creste, ca poate avea dobanda sau un randament, in momentul in care doreste sa cumpere un produs sau un serviciu acesta va costa mai mult. Practic inflatia reduce puterea de cumparare a banilor."

Pe scurt, putem spune ca inflatia ne afecteaza economiile si veniturile, prin simplul fapt ca preturile produselor cresc intr-un ritm mai alert decat veniturile noastre. Dar ce provoaca aceasta crestere a preturilor?

"Cresterea preturilor e data pe de o parte de costul de productie, in momentul in care o companie ofera un produs pe piata sau presteaza un serviciu, il va oferi la un pret mai mare, de ce, pentru ca, costurile pentru el probabil au crescut sau pentru ca cererea pentru acel produs este mai mare."

Un alt fenomen care este in stransa legatura cu inflatia este cel de "iluzie monetara". Prin iluzie monetara ne referim la faptul ca "ne vin mai multi bani, insa ceea ce putem face cu acei bani este mai putin. Adica putem cumpara mai putine bunuri, dar initial venindu-ne mai multi bani credem ca ne-au crescut veniturile. Dar de fapt probabil ele au scazut."

Aceasta iluzie monetara nu este creata in mod deliberat de catre o putere superioara, nu presupune o conspiratie menita sa insele oamenii, ci presupune lipsa educatiei financiare.

In concluzie, inflatia este un proces permanent, care poate intr-o masura sa fie benefic pentru economie per total, dar in acelasi timp, ne poate si afecta economiile, iar singurul mod in care ne putem "lupta" cu el este sa fim informati!

Pentru mai multe informatii despre ce presupune inflatia, cum ne impacteaza, dar si de ce este benefica economiei, va invitam sa urmariti episodul in intregime aici.