1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Zodia Asigurarilor: Copiii ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor: Copiii si accidentele auto - cum ii protejam?

5 min. / 1.540 cuvinte

Este cunoscut faptul ca, de regula, copiii reactioneaza diferit la traficul rutier: vad, aud si simt diferit, percep mediul dintr-o perspectiva diferita si sunt distrasi mult mai repede. Acest lucru ii face deosebit de vulnerabili la accidente iar, din pacate, accidentele grave care implica si copii se intampla in fiecare zi.

Despre siguranta rutiera a romanilor, si mai ales, a copiilor din Romania, discuta in acest episod, din Zodia Asidurarilor, Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR, Costin TATUC, Consultant in siguranta rutiera, TATUC Serv Consulting si Sergiu COSTACHE, ApPA.

Cel mai nou episod din Zodia Asigurarilor combina doua subiecte extrem de importante, care au, in final, acelasi punct comun: siguranta oamenilor. 

In prima parte a emisiunii, Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR, ne ajuta sa tragem o concluzie asupra impactului pe care il are falimentul CITY Insurance in relatia cu asiguratii sai. Subiectul a fost si este unul extrem de vehiculat, aparand numeroase comunicate de presa in baza lui. 

"In masura in care esti detinator al unei polite RCA incheiata la CITY Insurance si esti vinovat de producerea unui accident rutier, tertul pagubit, deci cel pe care l-ai accidentat, va beneficia de despagubiri. Aceste despagubiri vor fi oferite de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (in limita a 500.000 lei/creanta). Romania este una dintre putinele tari din Europa care are o astfel de institutie functionala", explica tot Alexandru CIUNCAN.

Cu alte cuvinte, asiguratii CITY Insurance pot sta linistiti: in cazul unui accident rutier, exista o entitate care sa se ocupe de despagubirea pagubelor. Problema care ramane insa este chiar cea a accidentelor auto, in special, cele in care sunt implicati si copii.

Copiii au nevoie de protectie si trebuie ghidati in adoptarea unui comportament preventiv atunci cand traverseaza o strada, cand devin participanti la traficul rutier. Un rol crucial il are fiecare dintre noi, soferi si parintii deopotriva. 

Ca un sprijin pentru aceasta cauza, UNSAR a dat startul unei noi campanii de siguranta rutiera intitulata "Drumuri mai sigure pentru copiii nostri". Campania, lansata in luna septembrie a anului 2021, pune la un loc o colectie de sfaturi si indrumari, dedicate deopotriva parintilor, cadrelor didactice si soferilor, pentru a oferi un spatiu mai sigur din punct de vedere rutier pentru copii. 

Costin TATUC ne vorbeste despre cum putem sa facem drumurile mai sigure pentru copii: "Nu este greu de loc, dar e foarte important sa gandim si sa actionam concentrat in acest sens. Pentru ca, prima mare problema cu care ne confruntam, este exemplu parental. Din pacate nu este intotdeauna cel optim, cel corect, sunt foarte multe situatii in care parintele spune copilului << sa traversezi pe la trecerea pentru pietoni, dar acum hai, tine-ma de mana, ca traversam pe aici ca ne grabim>>. Traverseaza prin locuri nepermise, de multe ori in fuga si cu asigurare sumara. In acest moment copilul are o dilema. <<Ce fac, respect ceea ce mi se spune ca si invatatura sau fac asa cum face si mama sau tata>>."

Problema pleaca, deci, chiar din famlie. Parintii sunt cei care seteaza un prim exemplu gresit. In plus, de multe ori, chiar parintii sunt cei care nu iau in considera siguranta copiiilor lor.

Educatia rutiera a copiilor ar trebui sa repriznte un efort comun, impartit intre parinti si profesori. In ce proportie se imbina aceste doua figuri reprezentative din viata unui copil, ne explica Costin TATUC: "E greu de definit o proportie anume. In mod normal, asa cum am mentionat si mai devreme, educatia rutiera, bazele, ar trebui sa inceapa in familie. Apoi e vorba de ceea ce poate face pana la urma sistemul de invatamant. (...) In cursul scolii exista obligativitatea de a se desfasura ore de educatie rutiera si teoretic ar trebui ca cel putin saptamanal, sa aiba loc asemenea ore. In momentul de fata, pentru ca nu exista o disciplina de sine statatoare si in multe scoli este considerata ca o disciplina alternativa, ea nu beneficiaza de o programa bine determinata si atunci se desfasoara mai mult prin efortul pedagogic al cadrelor didactice."

In concluzie, siguranta rutiera este un subiect ce ne priveste pe toti, fie ca suntem parinti, copii, profesori sau soferi, si este responsabilitatea noastra sa cream un mediu cat mai sigur, atat pentru copii, cat si pentru noi insine.

Pentru a afla mai multe despre siguranta copiilor in trafic, si despre cum ne putem aduce fiecare dintre noi contributia, va invitam sa urmariti episodul aici

 

497 accesari