1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Zodia Asigurarilor - ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Carambol pe autostrada vacantei: riscuri si solutii

5 min. / 1.540 cuvinte

Dupa un an dificil, de pandemie, majoritatea oameniilor asteapta cu nerabdare vacanta, iar multi dintre acestia aleg sa calatoreasca cu masina. La ce elemente ar trebui sa fim atenti atunci cand plecam la drum cu masina am aflat in ultimul episod din Zodia Asigurarilor.

PROMO


Au discutat despre siguranta rutiera Iulius FIRCZAK, Deputat, Parlamentul Romaniei, Costin TATUC, Consultant siguranta rutiera, Tatuc Serv Consulting, si Sorin GRECEANU, General Manager, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din RomaniaSergiu COSTACHE, ApPA.

Oamenii grabiti spre vacanta sau chiar spre casa, alaturi de o infrastructura veche si eventuale conditii precare de vreme, nu pot forma decat un dezastru pe drumurile din Romania.

Desi ar putea parea absurd, si un element ce tine de o logica elementara - respectarea limitei de viziteza legala - a devenit o raritate pentru multi soferi romani. Despre motivele pentru care romanii se grabesc in permanenta ne-a povestit Costin TATUC: "Suntem obisnuiti sa ne grabim si nu mai avem rabdare. Incercam sa furam din timp si cel mai simplu este sa furi din timpul de deplasare. Intotdeauna iti gasesti ceva de facut si pleci in ultima secunda si cand vei recupera acest timp? In deplasare. Cum? Accelerand! Exista aceasta tendinta generala si atunci nu este de mirare ca ne vom inghesui cu totii pe stradutele inguste sau drumurile mai putin modernizate si vom forta atat limitele masinii, cat si limitele proprii, ajungand in situatii de risc, situatii care de multe ori se termina cu accidente."

Riscurile la care se expun soferii sunt reale, iar situtatia despagubirii se poate complica din diferite motive. Printre ele se numara: existenta unor victime sau implicarea in accident a unui vehicul inmatriculat in alta tara. Despre raspunsul ce ne sta la indemana in astfel de cazuri, Cartea Verde, Sorin GRECEANU a declarat: "Este relativ simplu atunci cand e vinovat cel din strainatate. Adica, in momentul in care o masina din Bulgaria sau Turcia implicata in accident este vinovata, adresa este Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR. De aici aflam cine e corespondentul vehiculului din strainatate caruia putem sa ne adresam ca sa ne primim despagubirea. Problema in astfel de caramboluri de masa este ca, in general, in astfel de de tamponari, nu sunt numai vinovati, ci sunt si pagubiti in acelasi timp. Ca sa desfaci cheia vinovatiei lor intr-un astfel de accident este foarte complicat. Este o misiune grea pentru Politia Rutiera."

Este clar astfel ca o asigurare RCA, si mai ales componenta sa de Carte Verde, sunt extrem de necesare in momentul in care plecam la drum, mai ales in strainatate. Cu toate acestea, o polita RCA nu este singurul element ce ii poate ajuta pe soferi intr-un moment critic. Atat brokerii, cat si asiguratorii au datoria de a le prezenta clientilor lor si optiuni de asigurari suplimentare, care sa vina in completarea politei RCA.

"Pe langa consultanta pe care o acorda brokerul clientului in momentul in care are o dauna, era important ca acel client sa aiba si o asigurare suplimentara, care sa il ajute in astfel de situatii, precum o asigurare de accidente sau pentru tractare. Sunt diferite produse complementare produsului RCA, care pot fi prezentate clientilor. Momente nedorite (accidente) se intampla totusi destul de des si sunt necesare astfel de asigurari suplimentare. In concluzie, consultanta, produsele suplimentare, produsele RCA, toate acestea sunt necesare clientului intr-un moment dificil, precum un accident", declara Iulius FIRCZAK.

Pentru a afla mai multe despre elementele de care ar trebui sa tinem cont cand plecam in vacanta cu masina, va invitam sa urmariti episodul aici

 

1.081 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO