1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Zodia Asigurarilor - ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Brokerii, digitalizarea si succesul

Cum a devenit Romania digitala si care sunt preferintele clientilor tot mai prezenti in mediul online, tot mai informati, tot mai pretentiosi, au fost principalele subiecte dezbatute in cadrul celui mai recent episod al emisiunii Zodia Asigurarilor. Invitati au fost Cati STOICAN, Director General Adjunct, SAFETY Broker si Erik BARNA, CEO, Life is Hard, alaturi de moderatorul emisiunii, Sergiu COSTACHE, ApPA.
 


Despre gradul de digitalizare in industria asigurarilor din Romania si despre cum a evoluat el in ultimii ani, dar mai ales dupa aparitia pandemiei, ne-a vorbit Erik BARNA: „Inainte de pandemie procesul era sa spuneam unul lent, dar avansa pe baze solide, adica nu toata lumea era constienta de faptul ca e nevoie de digitalizare, foarte multi jucatori din piata au facut pasi semnificativi catre procesul de digitalizare, dar oarecum cu o anumita precautie deoarece nu erau foarte convinsi ca piata este pregatita pentru pasul catre digitalizare. Pandemia a venit si ne-a fortat pe toti, indiferent de domeniu in care activam, sa acceleram procesul de digitalizare.”

El a mai completat: „Foarte multe companii, atat de asigurare cat si brokeraj, aveau deja introduse anumite solutii, pe care probabil le-au pilotat in faza de pandemie, urmand ca acum, prin faptul ca s-a dovedit ca sunt viabile, sa faca fain tuning pe ele, sa le aduca la un alt nivel de calitate si siguranta in ceea ce priveste securitatea informatiilor si modul in care opereaza cu datele pe care le proceseaza de la client.”

Erik BARNA ne vorbeste si despre ce presupune de fapt digitalizare, care include procese si optimizare de procese. „Este adevarat ca foarte multi antreprenori, foarte multe companii, au abordat procesul de digitalizare doar din perspectiva tehnologica si nu din perspectiva si optimizare a unur procese, inclusiv optimizarea relatiei cu clientul”.

In ceea ce priveste transformarea digitala in Romania din perspectiva asigurarilor, exista nivele diferite de digitalizare. „Hai sa spunem ca asiguratorii si brokerii au un anumit nivel, regulatorul pietei are un alt nivel, consumatorilor au un alt nivel. Ce am observant in acesti ani de cand sunt in piata si oferim solutii pentru industria asigurarilor, e un nivel relativ redus de competenta digitala pe care le au consumatorii. Atunci, chiar daca jucatorii din piata si-ar dori sa accelereze transformarea digitala, sa vina cu cu produse digitale catre asigurati, au o oarecare frana sa spunem din partea acestora, pentru ca nu toata piata poate asimila cu viteza pe care ne-o dorim aceasta digitalizare. Trebuie sa tinem cont, ca o mare parte din populatie, inca lucreaza la servicii in mod traditional si prin urmare si acest segment va trebuie sa-l luam in considerare”, a declarat Erik BARNA, CEO Life is Hard.

Pandemia a venit cu o serie de modificari la nivelul intregii activitati din domeniul asigurarilor. Erik BARNA ne detaliaza care sunt cele mai solicitate parti ale solutiilor digitale pe care le pune la dispozitie: „(...) daca pana in pandemie foarte multi brokeri corectau primele de asigurare de pe aceste polite intr-o maniera cash, in pandemie a fost nevoie de un swich radical si trecerea la metoda de plata digitala, adica la procesarea platilor cu cardul. In zona asta am accelerat si noi in perioada de pandemie, sa activam la cat mai multi din clientii nostrii, posibilitatea de a incasa de la client sau de la agenti plata prin intermediul cardului. Ulterior accentual s-a pus pe aplicatii prin care clientii interactioneaza direct cu o platforma de vanzari si un site online prin care clientii intra si isi fac singuri comparatia de pret si isi cumpara polita, plateste cu cardul, si in cateva minute are polita de asigurare.”

Clientii reprezinta un pion important atunci cand vine vorba de asigurari. Ei s-au adaptat destul de rapid la noile solutii digitale. Reactiile acestora ni le-a exlicat Cati STOICAN: „Avand in vedere ca suntem raspanditi in toate judetele, in toate localitatile din Romania, avem clienti de toate varstele, atat in din mediul rural cat si urban, reactia a fost mare parte aceea de incantare, ca noi am venit cu solutii atat pentru plata online, atat pentru plata cu cardul, cat si pentru faptul ca am lansat o aplicatie destinata clientilor, o aplicatie mobila, asa incat ei pot avea o experienta directa cu noi, o experienta 100% online, de cumparare atat pentru produsele obligatorii RCA, cat si travel, iar in curand urmeaza implementarea produsului de locuinte.”

Ea a mai adaugat: „Suntem in curs de dezvoltare a unei aplicatii mobile si pentru colegii mei implicati, respectiv toata forta de vanzare, astfel incat sa nu isi mai poarte laptopul cu ei, sa poata incheia asigurari de oriunde. Pentru ca avem clienti care sunt incantati de experienta digitala, intra direct in aplicatia mobila, iar celorlalti clienti care nu acceseaza aceasta aplicatie, colegul meu sa aiba aplicatia lui, asa incat sa reusim sa educam piata si sa facem cunoscute aceste aplicatii si pana la urma sa conducem catre digitalizarea pietei.”

Atunci cand vine vorba despre clienti, cea mai importanta este protejarea acestora si crearea sentimentului de siguranta. Cati STOICAN ne-a spus care este secretul lor in ceea ce priveste relatia cu clientul final: „Secretul nostru cred ca este in primul rand echipa de profesionisti, apoi aplecarea catre nevoile clientilor, extinderea teritoriala, suntem foarte aproape de ei avand peste 150 de birouri la nivel national. Ne place ceea ce facem, iubim asigurarile.”

Erik BARNA ne vorbeste despre tendintele actuale din aria asigurarilor : „Mai nou, tendinta sau solicitarile pe care e primim de la clienti prevad aplicatii mobile, in care vom regasi nu neaparat partea de emiteri de polite de asigurari generale gen auto, locuinte sau calatorii in strainatate, dar si servicii aditionale gen cumpararea unei roviniete sau plata unei amenzi, plata impozitului pe masina, fiecare client cu viziunea sa asupra servisarii clientului.”

Pe langa efectele negative create de pandemie, exista totusi si beneficii pe care aceasta le-a adus, mai ales in domeniul asigurarilor. Despre aceste beneficii, dar si despre impactul digitalizarii asupra cresterii pietei de asigurari ne-a vorbit Cati STOICAN in cadrul emisiunii: „Digitalizarea vine cu o serie de beneficii, in sensul in care clientul are experienta proprie si poate sa apeleze la consultantul sau doar pentru a cere anumite lamuriri sau poate a cere lamuriri despre un alt produs. Forta noastra de vanzare, va avea posibilitatea sa se concentreze poate pe vanzarea unor produse mai complexe si pe constientizarea populatiei, asupra necesitatii acoperirii prin asigurare. Impactul, eu zic ca va fi pozitiv. Noi traim experienta aceasta avand in vedere ca avem jumatate din piata de online de opt ani de zile, experimentam si credem in ea. O vom promova si sunt convinsa ca in doi, trei ani se vor vedea rezultate spectaculoase.”

Brokerii sunt niste structuri extrem de antreprenoriale, iar in ceea ce priveste digitalizarea afacerilor sunt fruntasi in aceasta intrecere. Planurile de viitor sunt unul dintre principalele aspecte pe care se axeaza: „Proiecte viitoare, constau in primul rand in continuarea procesului de digitalizare, pentru noi acest aspect este extrem de important, experientele clientilor nostrii sunt importante pentru noi, apoi ne concentram si pe intarirea echipei de management, dar si pe pasi facuti catre listarea la bursa. Ne dorim sa facem lucrul acesta”, a dezvaluit Cati STOICAN in cadrul emisiunii.

Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea brokerilor pe perioada pandemiei, despre noile solutii digitale utilizate si beneficiile acestora, dar si despre gradul de digitalizare in Romania in domeniul asigurarilor, va invitam sa urmariti emisiunea completa aici.