1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - Adio ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Adio RCA ieftin!

Asigurarile, precum orice alt tip de afacere, functioneaza dupa anumite reguli. Ele sunt cu suisuri si coborasuri, cu intamplari neasteptate, cu reusite si falimente. In cel mai nou episod din Zodia Asigurarilor, Alexandru CATALAN, Jurnalist si Sergiu COSTACHE, Presedinte, ApPA, discuta despre City Insurance si falimentul acestuia, dar si despre noutatile din piata asigurarilor!

Subiectul "City Insurance" este unul puternic mediatizat, dar pe buna dreptate. Pe de-o parte, City Insurance era o companie mare, ce reprezenta un jucator extrem de important pentru piata RCA, in special - aceasta fiind responsabila de vanzarea a una din doua polite RCA vandute in Romania. Pe de alta parte, succesul in vanzarea de polite al City Insurance este un testament pentru o mentalitate care, desi gresita, din pacate, se regaseste foarte des in randul clientilor romani, si anume: nu conteaza cat de performant este un produs si ce beneficii reale imi aduce, daca sunt obligat sa il cumpar, il voi alege pe cel mai ieftin.

"Ce facea City Insurance? Vindea RCA la cel mai bun pret. Adica erau cei mai ieftini din piata, erau la jumatate de pret fata de minimum din piata. Se pare ca acesti bani nu au fost suficienti sa plateasca despagubirile si lucrul asta i-a adus in situatia de faliment." - ne explica Sergiu COSTACHE, Presedinte, ApPA.

Aceasta practica, de a vinde polite cu preturi atat de mici a reprezentat si sfarsitul City Insurance. Totusi, pentru o buna bucata de vreme, nimeni nu s-a indoit de acest sistem al City Insurance sau de solvabilitatea companiei.

"Pana in toamna trecuta toate erau minunate, toata lumea vorbea despre City, nu pot sa inteleg cum nu s-a tras nici un semnal de alarma atunci cand tu vii pe piata, cu asigurari la jumatate fata de restul jucatorilor pe aceeasi piata. Primul lucru pe care arbitrul, Autoritatea de Supraveghere Financiara, ar fi trebui sa il faca era sa isi puna intrebarea "ce este cu acele preturi?"." - declara Alexandru CATALAN, Jurnalist.

Intr-un final, totusi, cineva si-a ridicat un semn de intrebare. Acel cineva a fost Autoritatea de Supraveghere Financiara, care, in toamna anului trecut, a declarat falimemtul City Insurance. A urmat apoi un intreg proces juridic, care este inca in desfasurare.

"Joi, saptamana trecuta, a avut loc conferinta de presa a lichidatorului City Insurance. De obicei, cand cineva intra in faliment, se numeste un lichidator. Aceasta companie lichideaza afacerile City, deoarece are o multime de creditori, deci datoreaza bani in foarte multe parti, si atunci cand o companie este in faliment vine lichidatorul si zice "ia sa vedem cati bani au mai ramas", ce suma se strange din vanzarea de birouri, calculatoare, sediu de firma si asa mai departe, dar daca datoria este de 10 milioane si banii pe care ii pot obtine sunt 1 milion, in momentul respectiv fiecare dintre creditori va primi 1/10 din suma respectiva. (...) Sunt 1600 de creditori, si expunere de opt miliarde de RON. Din cele 8 miliarde le ron nu stiu cat se poate recupera, adica lichidatorul vine lichideaza ce a ramas si imparte putin la multi. Cam asta se intampla." - explica Sergiu COSTACHE, Presedinte, ApPA.

Asta este procedura pentru creditorii companiei, insa exista si clienti care si-au incheiat politele mai recent si care au de recuperat o parte din valoarea acestora, iar pentru acestia solutia este diferita.

"Cei care au de recuperat bani de la City pot inca depune cererile. Mai e un lucru, ce se intampla cu cei care aveau polita de asigurare City, au facut-o pe 19 septembrie in ziua in care au fost declarati in faliment si e valabila pana in 18 septembrie anul acesta. Iar legea spune ca din 12 mai aceasta polita nu mai e valabila. Foarte interesant este ca poti sa iti recuperezi banii ramasi neconsumati. Daca ti-au mai ramas trei luni din 12 din polita, tu primesti 3/12 din valoarea politei inapoi de la Fondul de Garantare. Tu de buna credinta ti-ai cumparat-o, din momentul asta nu mai e valabila, tu ai dat niste bani pe care nu i-ai folosit, ii primeste inapoi. Deci nu dauna, ca nu ai avut dauna, ci parte din pretul politei." - Sergiu COSTACHE, Presedinte, ApPA.

Solutiile exista, trebuie numai sa stim cum le putem accesa. Pentru mai multe detalii despre urmarile falimentului City Insurance, va invitam sa vizionati episodul in intregime aici:

https://www.youtube.com/watch?v=XB1NPIatQ1k