1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: ZAS: avocat Liviu CHIRIC: ...

VIDEO: ZAS: avocat Liviu CHIRIC: Dupa ridicatea plafonarii tarifelor RCA, preturile vor exploda in defavoarea asiguratilor

Efectele falimentului Euroins sunt resimtite de catre intreaga piata de asigurari: asiguratori, brokeri si consumatori. Cum arata tabelul creditorilor al Euroins si care sunt sumele datorate? In plus, dupa disparitia Euroins, autoritatile au luat masura de a plafona preturile RCA insa, acum "sunt sub presiune. Dupa ridicarea masurii de plafonare, preturile vor exploda in defavoarea clientilor", a precizat Liviu CHIRIC, avocat, CHIRIC & CHIRIC, in cea mai recenta editie a emisiunii Zodia Asigurarilor.

Cum arata tabelul creditorilor Euroins?

"Tabelul creditorior Euroins este foarte segmentat. Nu avem creditori cu o proportie de 4,5% in total masa credala. Fondul de Garantare a Asiguratilor are undeva la 2,3%. El si-a facut o predictie cu privire la numarul de dosare pe care ar trebui sa le plateasca si sunt pusi sub niste conditii pentru aceste aspecte. Probabil ca pe masura ce va face plati, acest procent va creste. Pe locul doi avem societatile de asigurare din Romania, care in baza regresului solicitau despagubiri de la Euroins si arm ai fi actionarul principal, insa el intra in alta categorie", spune CHIRIC.

Referitor la plafonarea tarifelor RCA si efectele acesteia, avocatul Liviu CHIRIC spune ca "plafonarea este venita ca urmare a falimentului Euroins. Pe 11 aprilie 2023 s-a dispus plafonarea preturilor RCA la nivelul finalului de februarie 2023. Odata cu aceasta plafonare, s-a dispus si plafonarea comisioanelor catre intermediarii in asigurari si s-a limitat la 8% prima neta. Ca si consecinte, este evident ca atata timp cat pretul unui produs nu este stabilit prin elemente de piata concurentiala, ele vor afecta mai devreme sau mai tarziu piata insasi."

"Rata daunei este foarte mare in Romania, iar toate preturile asigurarilor RCA sau facultative, mecanismul de constituire a pretului final al primei nete este aleatoriu si denaturat prin aceasta decizie (n.r de plafonare a preturilor RCA). Consecintele vor fi in primul rand asupra asiguratorilor, unii dintre ei au renuntat la a mai vinde RCA si au iesit de pe piata. Avem doar 6 societati, plus altele doua venite pe piata Freedom Of Services in Romania, in conditiile in care inainte erau in jur la 12 societati. Neexistand ofera serioasa, preturile dupa aceasta plafonare vor creste mult mai mult", completeaza CHIRIC.

"Preturile sunt sub presiune acum, iar presiunea, intr-o prima faza va fi asupra societatilor de asigurare care trebuie sa isi administreze foarte bine tot acest business - daune si subscriere. Ele vor exploda, dar vor exploda in defavoarea consumatorilor, a asiguratilor", a mai spus avocatul.

Intrebat ce i-ar sfatui pe clientii care au inca polite active la Euroins, oficialul spune ca "aceste polite a caror prelungire s-a solicitat si este inca in vigoare pana pe 7 decembrie, sunt doar niste polite partiale de RCA. In sensul in care acopera, in cazul unui eveniment asigurat, doar 100.000 de euro. Ceea ce, comparat cu o polita RCA emisa de o societate care este active, limita este de peste 1 milion de euro, iar pe daune morale si vatamari, limita este de peste 6 milioane de euro. Prin urmare, este doar o falsa idee ca avem o polita RCA, conform directivelor europene, ele sunt limitate la nivelul de 10.000 euro".

Intreaga discutie despre brokeri, asiguratori, produse si clienti, in emisiunea "Zodia Asigurarilor" ce poate fi vizionata in link-ul atasat acestui articol. Asteptam sugestiile tale despre viitoare subiecte sau idei de imbunatatire a emisiunii, pe adresa noastra: media@xprimm.com

Postul de televiziune de stiri Canal 33 HD se gaseste pe RCS-RDS pe pozitia 71, Orange/Telecom pe pozitia 264, iar pe Vodafone 408.

********************

"Zodia Asigurarilor" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii private, se adreseaza publicului larg si poate fi urmarita live pe Canal 33 HD si pe YouTube in fiecare joi, de la ora 17.00.

Pagina "Zodia Asigurarilor" poate fi gasita si pe Facebook, iar pentru a (re)vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile realizate, va invitam sa accesati sau chiar sa va si abonati la canalul de YouTube al XPRIMM.