1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  XPRIMM Time for Business ...

VIDEO: XPRIMM Time for Business cu Iulius Marian FIRCZAK, despre piata asigurarilor

Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei, a fost invitatul celei mai recente emisiuni XPRIMM Time for Business, care a vorbit, printre altele, despre RCA, schimbarile legislative, falimentul CITY Insurance si implementarea directivei europene pentru combaterea spalarii banilor.

In ceea ce priveste falimentul companiei CITY Insurance, el considera ca acest lucru este unul dureros pentru intreaga piata de asigurari. "Nu sunt un sustinator al multinationalelor, prefer sa sustin capitalul romanesc, dar, din pacate, in piata de asigurari din Romania capitalul romanesc si antreprenorii romani si-au facut de cap. Nu stiu care sunt solutiile, dar cert este ca nu mai trebuie sa se permita sa se mai intample asa ceva. ASF trebuie sa fie mult mai atenta in tot ceea ce inseamna supraveghere. (...) Trebuie vazut si daca este nevoie sa modificam legislatia, sa vina ASF cu propuneri prin minister, direct la Parlament si sa vedem cum sa imbunatatim legislatia, ca sa nu se mai poata intampla astfel de derapaje. In ceea ce priveste solutiile legislative, este astazi un proiect in Parlament si incercam sa vedem cum putem sa simplificam procesul de despagubire al celor care au suferit si trebuie sa primeasca banii in baza unei polite de asigurare RCA de la CITY si asta este principala solutie pe care sa o putem gasi acum, sa vedem cum vor fi despagubiti mai repede cetatenii care au avut de suferit", a spus Iulius Marian FIRCZAK.

Intrebat data infiintarea unui asigurator de stat ar fi o solutie pentru piata, deputatul a precizat ca el nu sustine infiintarea unei companii de stat, "pentru ca principala argumentatie a celor care sustin infiintarea unei astfel de companii este mentinerea in piata a unui pret practicat pana nu de mult de CITY si din cifrele pe care le-am avut pana acum la dispozitie pretul acela nu era un pret sustenabil din punct de vedere economic".

"Daca reusim sa transparentizam piata RCA si sa facem cateva chestiuni foarte simple, un centru comun de sesizare a daunelor, sa stii foarte clar si transparent dintr-un singur loc ce rezerve trebuie sa isi constituie fiecare campanie, daca reusim sa eliminam conflictul de interese in ceea ce priveste reprezentarea clientului pe un dosar de dauna pe RCA si CASCO si beneficiarul real al acelei despagubiri, adica cel care repara masina (...), o transparentizare a procesului de sesizare a daunelor si inca cateva alte aspecte marunte legislative", a continuat Iulius Marian FIRCZAK.

El a amintit ca exista in Parlament doua proiecte legislative care vizeaza modificarea legii RCA, unde am venit si el cu cateva amendamente. "Nu am reusit sa ducem proiectul la bun sfarsit si voi insista in continuare pe amendamentele mele. Dar am avut surpriza neplacuta in aceasta saptamana sa vad ca s-a inregistrat la Parlament, la Senat, un alt proiect de lege, care are ca scop unic plafonarea tarifelor RCA. Acest proiect ne arunca practic inapoi in timp in 2016 si vom trai aceeasi situatie pe care am trait-o atunci. Deci, sper sa nu fim in acelasi cerc vicios al plafonarii, lege-plafonare, pentru ca sunt destul de multi cei care in acest cerc vicios au gasit modalitati prin care sa profite si sa faca bani foarte frumosi, iar noi invartindu-ne nu facem decat sa le dam ocazia sa se afle intr-o spirala de a face bani, pe care noi cu totii ii platim in pretul RCA-ului. Solutia nu este aceasta, trebuie un pic analizata piata, trebuie vazut exact ce nu a functionat in legea RCA, ce putem sa indreptam acolo, care sunt cifrele reale din piata, nu pot sa scoti doua cifre sa le invarti intr-o formula matematica si sa zici ca piata de RCA are profit de 50% intr-un proiect de lege. Deci, de la situatia reala prezentata de UNSAR de atatea ori in ceea ce priveste cifrele din piata de RCA, pana la profit net de 50% cat spune acel proiect de lege ca exista, diferenta este una uriasa. Eu sper ca acel proiect de lege va intra intr-o dezbatere publica serioasa. Asiguratorii trebuie sa faca si ei profit, sunt companii private, dar nici sa pacalim oamenii si sa le spunem ca asiguratorii pleaca cu saci de bani acasa din piata de RCA si noi nu avem o solutie decat aia populista sa plafonam preturile. Vom discuta pe aceasta propunere legislativa", a precizat deputatul.

"Trebuie sa gasim cat mai repede o solutie pentru reglarea preturile la RCA prin modificarea legii existente si implementarea directivei pentru combaterea spalarii banilor, fara sa crestem birocratia din domeniul asigurarilor generale, pentru a nu periclita dezvoltarea si cresterea acestui domeniu. Acestea cred ca sunt prioritare acum", a concluzionat Iulius Marian FIRCZAK.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!