1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  XPRIMM Time for Business ...

VIDEO: XPRIMM Time for Business cu Eugen ANICESCU, despre COFACE, evolutii economice si asigurari de garantii

Eugen ANICESCU, Country Manager, COFACE Romania, este invitatul celei mai recente editii a emisiunii XPRIMM Time for Business, in care ne-a vorbit despre companie, evolutiile economice, precum si despre asigurarile de garantie, segment pe care COFACE s-a lansat anul acesta.

Interviul este compus din doua parti, de inters atat pentru piata asigurarilor, cat si pentru mediul economic si de business.

Intrebat ce sunt asigurarile de garantie, Eugen ANICESCU a declarat: "Sunt produsele cu care piata de asigurari vine in sprijinul companiilor care intra, in special, in contracte cu autoritatile de stat. Exista o multitudine de companii care sunt furnizori ai statului, in momentul in care participi la o licitatie sau intri intr-o relatie contractuala cu statul, ca este furnizare de bunuri, furnizare de servicii, contracte de infrastructura, se cere sa aduci o garantie pentru participarea la licitatie, se cere sa aduci o garantie pentru buna executie a contractului. Pana la urma, statul se protejeaza asa cum si trebuie sa o faca. Ai niste produse cu care poti sa acoperi acea solicitare, poti sa vii cu o scrisoare de garantie bancara, dar mai ales poti sa vii cu o asigurare de garantie, prin care asiguratorul va prelua acel risc. Daca contractul nu este dus la sfarsit, atunci statul va executa garantia respectiva, va plati asiguratorul".

Ce face COFACE pe segmentul asigurarilor de garantii?

"Suntem in asigurari de garantii din acest an, practic din luna mai. Avem sapte luni de cand ne-am lansat in asigurari de garantii, sunt sapte luni extrem de pline. Ce este important de spus este ca decizia noastra de a intra pe piata de asigurari de garantii a fost cumva implicita, a venit de la sine, pentru ca deja aveam sinergiile necesare. Suntem de 25 de ani in Romania, dispuneam de informatii, de toata baza de date, aveam experienta de evaluare din asigurari de credit, cunoastem companiile, cunosteam istoricul, de asemenea COFACE este un jucator in diverse tari europene in asigurari de garantie. Deci avem si know how si aveam sisteme. Era normal ca intr-o piata care furnizeaza oportunitati si are nevoie de servicii, sa ne implicam", a precizat Eugen ANICESCU

"Cred ca ce aduce COFACE in piata asta este expertiza, pentru ca noi suntem un asigurator de nisa, nu facem RCA, nu facem auto, in schimb facem aceste asigurari sa zicem de risc financiar, foarte axate pe zona de evaluare, si atunci o nota buna data de COFACE este o nota bine fundamentata, are o analiza solida in spate si cred ca piata are nevoie de jucatori de calitate. Garantiile pot sa aiba o durata de la doua, tei luni pana pe la opt, noua ani de zile si atunci este nevoie de cineva care atunci cand spune "da, garantez pentru compania x", o face stiind ce se va intampla in timp si este suficient de solid sa fie acolo si peste x ani de zile. Piata are nevoie de jucatori solizi care sa vina cu capacitate, sa vina cu solutii, sa actioneze in parteneriat cu stakeholderii, cu asiguratii, cu brokerii, cu beneficiarii, cu autoritatile statului, pentru a crea o piata care pe termen lung sa fie mai solida, mai capabila sa ofere solutii si de asemenea sa serviseze riscurile preluate astazi si peste multi ani de zile", a adaugat el.

COFACE are 25 de ani de experienta in Romania si mult mai multi ani experienta pe plan international, ceea ce face sa poata ajuta piata sa treaca de la garantii formale la garantii reale, la un pret corect si in baza unei analize foarte foarte detaliate si amanuntite.

Totodata, Eugen ANICESCU a vorbit si despre evolutiile economice. "Economia, in momentul asta, arata ca un bolnav care a avut Covid. S-a imbolnavit la un moment dat, cum a fost inceputul pandemiei, brusc ne-am pomenit cu o economie inchisa, cu o recesiune instantanee, apoi economia a ajuns la terapie intensiva, au venit guvernele si au pus un volum enorm de lichiditate in piata prin diverse masuri, a fost o interventie salutara fara de care cred ca ar fi fost extrem de complicat. Masurile respective au avut ecou, au avut un rezultat pozitiv, in sensul in care a vazut o revenire foarte puternica a economiilor. De altfel, economia Romaniei are una dintre cele mai puternice reveniri, cumva am recuperat extrem de repede nivelul anului 2019. Anul trecut nu credeam ca va fi posibil ca in 2021 sa depasim recesiunea din 2020 si sa ajungem la nivelul 2019, insa s-a intamplat".

"Vedem o revenire foarte puternica, un nivel foarte redus al insolventelor, ceea ce este un paradox in sine, pentru ca momentul in care e recesiune, companiile sufera si vezi insolvente. Intotdeauna s-a intamplat asta istoric. Nu a fost cazul lui 2020 si explicatia tine de acele masuri de sprijin ale statelor. Problema este ca aceste masuri de sprijin incep sa isi atinga limitele. Unul dintre motoare este consumul si din din fericire PIB-ul Romaniei se formeaza undeva la 70% pe consum. In conditiile in care s-au pus bani in piata, cererea a fost la un nivel ridicat si bineinteles ca a ajutat PIB-ul", a afirmat seful COFACE Romania.

"De asemenea, in mod extrem de pozitiv, statul, dupa ani de zile in care investitiile au fost la un nivel scazut, anul trecut a marit pasul si au fost investitii semnificative care se repeta si in anul acesta. Aceste doua motoare, consumul si investitiile, au dus la aceasta revenire rapida. Suntem insa spre finalul anului 2021 si vedem ca apar niste efecte suplimentare. Vedem inflatie, bani multi in piata, vedem o dezaliniere intre cerere si oferta, cu cresterea preturilor la energie, lipsa unor anumite produse, deci lantul logistic rupt, inca un impuls pentru inflatie. Vedem si valul 4, 5 sau cate or mai fi. Toate astea actioneaza ca o frana, ai accelerat masina, esti cu pedala la podea si apoi pui frana, toate astea vor face sa pierdem momentul inertial pe care economia l-ar avea pe revenire", a mai spus invitatul.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!