1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: XPRIMM Time for Business ...

VIDEO: XPRIMM Time for Business "Cum reducem presiunea financiara pe sistemul public de sanatate" - Principalele declaratii!

Dezbatearea XPRIMM Time for Business "Cum reducem presiunea financiara pe sistemul public de sanatate" s-a desfasurat online, luni - 22 februarie a.c. Cu aceasta ocazie au fost dezbatute subiecte de mare interes pentru piata, precum: introducerea asigurarilor complementare, reglementarea utilizarii asigurarilor in spitalele publice, asigurarile de sanatate - solutie pentru dezvoltarea durabila a sistemului sanitar.

Dezbaterea a fost gazduita pe platformaZoom si transmisa in direct pe canalul de YouTube XPRIMM, dar si pe pagina XPRIMM de Facebook.

La eveniment au participat:
  • Corneliu Florin BUICU, Vicepresedinte, Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor
  • Cornelia PARASCHIV, Managing Partner, Medical Check In
  • Nicolae TROFIN, Membru al Directoratului, SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare
  • Alexandru CIUNCAN, Director General , UNSAR
  • Daniela IONESCU, Director Divizie Vanzari Viata si Sanatate, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari
  • Mihaela CIRCU, Secretar General, APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor
VIDEO:PRINCIPALELE DECLARATII:

Corneliu Florin BUICU
- Pandemia ne-a aratat ca avem nevoie de o reforma a sistemelor de sanatate, nu doar in Romania ci peste tot in lume.
- In urma cu doi ani s-au nascut mai multi romani in strainatate decat in Romania. Aceasta problema demografica ne afecteaza deja si ne va afecta din perspectiva sistemului de asigurari sociale de sanatate.
- Romania aduna pentru sistemele sociale de sanatate cam 40 de miliarde lei, cota de contributie fiind de 10%, in timp ce Ungaria plateste 15% contributii la sanatate. Ganditi-va ce s-ar intampla daca sistemul de asigurari sociale de sanatate nu ar avea 40 de miliarde de lei ci 60 de miliarde lei. Practic cu aceasta diferenta ar putea fi suportata mare parte din nevoile de sanatate de care pacientii au nevoie. Pentru ca din punct de vedere politic, nu vad ca niciun partid sa ia nicio masura de majorare a contributiilor la sanatate, trebuie gasite variantele prin care sistemul de sanatate sa poata fi finantat corect si sa aduca noi resurse pentru sanatate.
- Din perspectiva viziunii asupra sistemului de sanatate cred ca avem nevoie de o crestere a serviciilor medicale de sanatate pentru ca in momentul de fata in Romania avem peste 700 de comunitati care nu au deloc medici de familie, oameni care trebuie sa se deplaseze zeci sau sute de km pentru a avea acces la servicii medicale de baza sau servicii medicale de inalta performanta la care listele de asteptare sunt destul de lungi si aici ma refer inclusiv la afectiunile cronice.
- Viitorul va trebui sa determine o componenta de investitii in infrastructura - de centre care sa asigure la nivel local acces la serviciile medicale de baza pentru toti romanii, diagnostic si tratament, iar centrele medicale mari trebuie sa fie bine dotate si sa isi desfasoare activitatea in conditii deosebite
- Fata de raportul din 2018, care spunea ca unul din patru medici pleca din Romania, in momentul de fata aceasta situatie s-a imbunatatit cu 2018, astfel ca in momentul de fata intentia medicilor a scazut.
- Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (APPA) are un rol foarte important pentru ca va trebui sa se implice si mai mult astfel incat populatia Romaniei sa cunoasca diferentele care existe intre o asigurare privata de sanatate cu toate beneficiile ei, fata de achizitionarea unor servicii medicale in cadrul unui abonament. O asigurare de sanatate are beneficia substantiale fata de achizitionarea unui simplu abonament pentru sanatate.
Se afla pe agenda dv. acest subiect al asigurarii vs. abonament in cadrul discutiilor din Comisia de Sanatate?
- Ma numar printre cei care au semnat acel amendament la momentul introducerii deductibilitatii. In propunerea initiala vorbeam de deductibilitate fiscala pentru asigurari de sanatate de 800 de euro (400 de euro din partea asiguratului si 400 din partea angajatorului) avand in vedere ca la acel moment contributiile erau platite de angajat si angajator. In momentul de fata contributiile toate au fost mutate de la angajator la angajat. La momentul dezbaterilor in Parlament, fata de cele 800 de euro propuse s-a mers pe deductibilitate de doar 400 de euro pentru sanatate.
- Modificarea pragului de deductibilitate poate intra in discutii si este necesara separarea abonamentelor medicale de asigurarile de sanatate in mintea cetatenilor.
Sunt pregatite spitalele sa preia specialitatile care nu au contract cu casa de asigurari de sanatate si sa fie despagubite de catre asiguratori?
- In zona spitalelor publice avem un suprplus de servicii. Utilizarea serviciilor in spitalele publice ne arata in perioada starilor de urgente/alerta o utilizare de 30 pana 80%. Componenta de ambulator de specialitate, respectiv componenta de diagnostic, laborator, imagistica medicala si alte analize pot fi preluate si suportate dintr-o asigurare voluntara, complementara celei sociale, astfel incat sa poata fi efectuate si decontate.
- O componenta importanta va fi reprezentata de medicina personalizata. In momentul de fata aceasta componenta ofera posibilitatea accesului la modalitati de diagnostic si tratament la un pret mult mai mare decat valorile cu care suntem noi obisnuiti. Asta va genera o crestere a costurilor si va fi necesara in perioada urmatoare o regandire a posibilitatilor de decontare a serviciilor medicale. Nu numai componenta de ambulator ci si cea de spitalizare de zi, respectiv componenta de diagnostic paraclinic, labortor si imagistica medicala consider ca sunt primele care pot lua servicii care sa fie platite dintr-o asigurare voluntara complementara privata

Cornelia PARASCHIV
- Pandemia, o criza de proportii la nivel mondial a scos la iveala multe din vulnerabilitatile sistemelor nationale de ingrijire, a politicilor de sanatate deficitare, incoerente si disfunctionale perpetuate de-a lungul anilor a pus in lumina, in registre adesea tragice consecintelor subfinantarii de durata, a lipsei investitii in infrastructura, dar si de viziune, strategie, si management sanitar eficient.
- Sistemul sanitar din Romania se afla de multi ani intr-o criza profunda, aspect recunoscut atat in plan national cat si international.
- Romania se afla pe ultimele locuri in UE la indicatori ai starii de sanatate precum speranta de viata sau mortalitatea infantila, mortalitatea materna, de cauze oncologice si cardiovasculare. Aceste aspecte sunt consecinta si a erorilor din politica sanitara dupa anii 1990, au fost initiate numeroase reforme, care au incercat sa adapteze modele din alte tari, fara a lua in considerare aspectele specifice economice, de insfrastructura din tara.
- Criza ne-a prins descoperiti: lipsa echipamentelor, masti, combinezoane, paturi ATI, etc. ceea ce a pus peronalul medical in eriscol si a transformat spitalele din spitale COVID in focare COVID. Pandemia a lovit in momentul in care Romania se confrunta deja cu o criza privind personalul. Conform unui raport al Bancii Mondiale din 2018, unul din patru medici a plecat din Ro. Suntem tara cu cel mai mare deficit de personal medical din UE pe cap de locuitor.
- O mare parte dintre pacientii non-COVID nu au mai avut si nu au acces in spitale, dupa restrangerea critica a numarului de internari si de interventii chirurgicale pentru bolnavii cronici.
- Romania cheltuie mai putin pentru sanatate decat orice alta tara din UE. Romania aloca anual, intre 5 si 6% din PIB pentru sistemul public de sanatate, in timp ce media statelor din Uniunea Europeana este de 10%. Asta inseamna doar 600 de euro pe cap de locuitor, in timp ce media la nivelul UE este de cinci ori mai mare.
- Cheltuielile totale pentru sanatate totalizeaza 14,4 miliarde de euro pe an, 80% din buget reprezentand salariile personalului medical si auxiliar.
- In Romania, din 17 milioane de asigurati medical, doar 5,3 milioane de salariati contribuie la bugetul public prin Casa de Asigurari de Sanatate. Sunt scutite de la plata asigurarii, dar beneficiaza de serviciile medicale, 10,7 milioane de persoane. 19 categorii de persoane sunt exceptate de la plata contributiei pentru sanatate.
- Aspecte pozitive in aceasta criza: telemedicina, accesul pacientilor la servicii medicale fiind mai facil.
Care sunt principalele trei propuneri pe care le-ai face Parlamentului?
- Asigurarile de sanatate sunt extrem de heterogene in acest moment. Exista asigurari individuale de sanatate, corporate, asociate asigurarilor de viata sau bancare etc. Fiecare asigurator a incercat sa includa intr-o anumita suma cat mai multe acoperiri, dar a lipsit un dialog cu sistemul de stat si autoritatile. Consider ca este foarte important ca ele sa nu se dezvolte in paralel.
- Cred ca este foarte important sa existe o colaborare si ca sistemul public sa isi recunoasca limitele si sa incheie niste parteneriate sustenabile cu asiguratorii privati tocmai pentru ca anumite arii care sunt costisitoare si o povara pentru sistemul de stat sa fie preluat de asiguratorii privati.

Nicolae TROFIN:
Cum pot asigurarile voluntare de sanatate sa reduca presunea financiara pe sistemul public?
- Intrebarea e foarte buna pentru ca sunt mai multe directii prin care un asigurator privat poate sa sustina sistemul public. In primul rand, toate eforturile pe care le facem noi alaturi de ceilalti asiguratori, alaturi de UNSAR, sunt in directia in care depunem eforturi sa crestem notorietatea asigurarilor private.
- Vorbim de un Parteneriat Public-Privat intre asiguratori, stat si spitale.
- Daca ne uitam cum am sustinut noi sistemul public, mediul privat a putut lansa, intr-un timp foarte scut, serviciile de telemedicina, anul trecut - atunci cand cand a venit pandemia. Acesta a fost un prim element care a sustinut de fapt sistemul public. Faptul ca noi ca asigurator am lansat telemedicina in luna aprilie, imediat cum a aparut pandemia, am depresurizat o parte din asiguratii care se duceau in mediul public sau la spitalele private si s-au orientat catre zona de telemedicina. A fost un lucru extraordinar. Foarte rapid asiguratorii privati s-au adaptat noului context.
- De asemenea, ati vorbit de bolile grave - acele boli care doar printr-o asigurare privata pot fi abordate, ceea ce este foarte greu de facut in cazul unui abonament medical intr-o clinica privata, este aproape imposibil. Atunci, aceste boli grave pot beneficia de o serie de servicii de foarte mare calitate din partea asiguratorilor privati. De exemplu, este foarte important ca atunci cand avem un bolnav care sufera de cancer, acesta sa beneficieze de a doua opinie medicala. Este foarte important sa ai acces la un furnizor de tot din lume si sa poti sa beneficiezi de a doua opinie, pentru ca sunt boli foarte grave care odata ce ai inceput un tratament trebuie sa fii sigur ca acela este corect. Si atunci, aceasta presiune pe sistemul public poate fi ridicata inclusiv prin astfel de produse speciale inovative pe care asiguratorii le lanseaza in piata.
- Este foarte greu sa ai un sistem de sanatate standard in toate tarile, depindem de cultura fiecarui popor, de cultura noastra, suntem dispusi ca o mica parte din serviciile de la stat sa nu le mai avem gratuit si sa platim o mica suma de bani? De exemplu, sa nu mai stau pe o lista de asteptare de tratament de cancer, ci sa intru imediat in tratament. Depinde mult de cultura noastra, dar si de pasii pe care ii vom face in viitor.
- Anul trecut piata asigurarilor de sanatate a fost vedeta, a avut cea mai mare crestere, de 18%, conform ASF, ceea ce pe mine ma bucura foarte mult. Si acesta este un semn ca noi ca asiguratori privati sprijinim sistemul public.
- Deductibilitatea functioneaza, este reala? Daca discutam de o deductibilitate prin intermediul angajatorilor, da, ea functioneaza. Pe de alta parte, suma aceasta [400 euro] este clar ca pas cu pas ea nu va mai fi suficienta si va trebui sa mergem spre o majorare a acestei deductibilitati fiscale, sa mergem si in zona dependentilor - a familiei angajatului care este asigurat.
Deductibilitatea e foarte buna, e un prin pas pe care noi l-am facut si pe care trebuie neaparat sa il continuam, dar axista pasi urmatori pe care trebuie sa ii facem, cum ar fi majorarea sumei, includerea dependentilor samd.

Daniela IONESCU
- Asigurarile de sanate au crescut in ultimii 10 ani pentru ca am avut un partenerial fair-play cu angajatorii. Noi acoperim undeva la 1-2% din ceea ce consuma romanii, insa acesta este rolul nostru, de a gasi solutii.
- Este foarte important sa avem acces la tot ceea ce inseamna serviciul medical de stat pentru ca exista capabilitati care nu sunt folosite.
- Exista teoretic un cadru legal, dar ne trebuie mai multe masuri pentru a lucra impreuna.
- In aceasta perioada ar fi bine sa asezam lucrurile foarte clar din punct de vedere legislative, astfel incat noi sa devenim complementari atat in ceea ce priveste tratarea cazului medical, cat si in ceea ce priveste introducerea unitatilor de stat in reteaua asiguratorilor pentru ca am putea ajuta foarte mult
Cum facem sa aducem asigurarile de sanatate spre buzunarul clasei medii?
- Daca ne refererim la produsele individuale, ele sunt pentru toate buzunarele, insa depinde foarte mult de ce iti doresti sa achizitionezi ca si acoperire. Clientul are o discutie cu un consultant si in functie de necesiatile lui si buget se alege cea mai buna optiune.
- Apoi sunt angajatorii care au format impreuna cu noi o piata relevanta. Eu cred ca noi ca si industrie am facut o buna parte din educatia tarii si cred ca pandemia ne-a ajutat. Noi nu doar ca am luat din stresul pandemiei, insa noi ne-am dus in zone in care nici macar statul nu este bine reprezentat cu capabilitati medicale si acolo am reusit sa rezovam probleme atunci cand nimeni cu nimic nu le putea rezolva.

Alexandru CIUNCAN
- Este un subiect complex si cu impact in societate. Vorbim de multe lucruri tehnice, care puse cap la cap trebuie sa formeze un sistem care sa vina in sprijinul pacientului si al tuturor romanilor.
- Cred ca este important sa ramanem cu urmatoarele idei: Cu siguranta asigurarile voluntare de sanatate vin sa degreveze sistemul public de anumite cheltuieli. In 2019 s-au platit despagubiri pe zona de asigurari voluntare de sanatate de aproape de 50 de milioane de euro. Vom spune ca este putin fata de dimensiunile sistemului public de sanatate, insa ponderea asigurarilor voluntare de sanatate in finantarea sistemului public este in Romania de circa 1%, in timp ce media in UE este de 4%. Din aceste cifre putem vedea care este de fapt dimensiunea si potentialul pe care il are.
- Industria asigurarilor, cu siguranta, poate diminua presiunea pusa pe cheltuielile publice, poate duce la cresterea calitatii servicilor medicale oferite de spitale si poate face foarte multe lucruri care se vad in majoritatea statelor cu economii mai dezvoltate.
- Pentru toate acestea, in sprijinul pacientilor si al societatii, cred ca este nevoie de actualizarea cadrului legislativ, care sa permita si sa impulsioneze spitalele publice sa diversifice sursele de finantare. Este necesar sa clarificam toate acele prevederi administrative pentru ca managerii de spitale nu doar sa poata, dar sa fie si incurajati sa incheie contracte cu asiguratorii privati.
- Studiile pe care le realizam impreuna cu IRES ne spun ca, poate si ca urmare a pandemiei de COVID-19, 1 din 3 romani (28%) este mai interesat de asigurarile voluntare de sanatate si de protectia de care poate beneficia.
- Aproape 60% dintre romani se declara a fi ingrijorati de riscul de imbolnavire. Acest procent a avut o crestere importanta fata de anul precedent.
- Totodata, 36% dintre romani declara ca ar prefera sa incheie o asigurare voluntara de sanatate pentru a avea acces la servicii medicale mai bune - cifra asta era valabila inainte de pandemie, astfel ca este de presupus ca ea va creste.
- Asigurarile voluntare de sanatate acopera inclusiv zona de preventie, de spitalizare, cheltuielile medicale de chirurgie. Sunt produse complexe si faptul ca ele functioneaza in tarile cu economii mai dezvoltate este o premiza foarte puternica pentru a ne face si pe noi sa ne ducem in aceeasi zona.

Mihaela CIRCU
- Ne aflam in Februarie - Luna Asigurarilor de Sanatate, o campanie organizata de APPA, cu sprijinul UNSAR si al principalelor companii de asigurari si brokeraj din piata romaneasca.
- Pana in acest moment noi am lansat 7 episoade dintr-un mini-serial numit Pastila de Sanatate. Avem programate 12 astfel de filmulete. Cele lansate deja au strans pana acum peste 200.000 de vizualizari. Mesajele pe care le-am postat pe social media au avut pana in acest moment un reach de peste 400.000 de utilizatori unici, iar chatbot-ul nostru a fost accesat de peste 3.000 de persoane.
- Dorim sa continuam aceste demersuri si suntem convinsi ca prin astfel de initiative, care sunt prezente atat la nivelul nostru cat si al industriei, informatia va ajunge la publicul larg.
Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook totuldespreasigurari.ro, pe totuldespreasigurari.ro, dar si pe Instagram/totuldespreasigurari.

Pentru a fi la curent cu toate dezbaterile, emisiunile si interviurile din piata de asigurari,abonati-vala canalul de YouTube XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!