1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  UNSAR - Lucram la o ...

VIDEO: UNSAR - Lucram la o analiza sociologica dedicata ce va arata cum schimba criza perceptia romanilor despre riscuri

Piata de asigurari este nevoita sa se adapteze pentru a face fata acestei perioade. Despre masurile luate la nivel de industrie, precum si despre initiativele asiguratorilor de a ajuta societatea am aflat mai multe de la UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare Reasigurare din Romania, o asociatie care a comunicat constant pe aceasta tema in ultimele saptamani. Invitat la editia speciala a emisiunii "#StamAcasa, dar continuam", Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR, ne-a vorbit mai mult despre ce inseamna aceasta criza pentru industria de asigurari, nu doar in Romania, ci chiar in plan european si international."Traversam cu totii o perioada dificila, unde adaptabilitatea face diferenta, pentru ca o criza inseamna volatilitate crescuta si predictibilitate scazuta. Inca de la inceputul acestei perioade s-au facut eforturi importante pentru a continua sa oferim servicii in perioada starii de urgenta, unul din rolurile importante ale industriei fiind acela de a plati despagubiri", declara Directorul General al UNSAR.

In ceea ce priveste masurile luate de companiile de asigurari in aceasta perioada, sunt vizate 3 categorii esentiale:

Masuri luate pentru sustinerea clientilor
  • s-au luat masuri importante pentru a mentine un contact permanent cu clientii prin mijloace electronice de comunicare
  • gama de instrumente online, prin intermediul carora asiguratii si pagubitii pot notifica daune si pot face cereri pentru despagubiri sau achizitionare de polite a fost extinsa
  • au fost implementate solutii de digitalizare care sa simplifice fluxurile de constatare a daunelor si de emitere a politelor.
  • mai multi asiguratori au anuntat public faptul ca acopera riscul de COVID-19 prin polite de asigurare de viata si de sanatate.
    Masuri menite sa protejeze angajatii
  • oferirea de instrumente online pentru lucrul de acasa,
  • dotarea si dezinfectarea sediilor acolo unde lucrul de acasa nu este posibil
  • oferirea de consultanta pentru traversarea usoara a acestei perioade.
"Poate cel mai important aspect si, cu siguranta, cel mai putin cunoscut publicului este faptul ca asiguratorii au facut pasi importanti pentru sprijinirea comunitatii. Au fost donate echipamente medicale si oferite sponsorizari pentru sustinerea sistemului medical in aceasta perioada atat de dificila care totalizeaza peste jumatate de million de euro. Nu stiu daca e mult sau putin, cert este ca lista devine tot mai mare, si ca probabil niciodata nu va fi suficient", completeaza Alexandru CIUNCAN.

Una dintre intrebarile pe care o auzim cu totii des in ultima perioada este "Ce impact are aceasta criza asupra businessului de asigurari?". Un raspuns definitiv nu are nimeni inca, dar ceea ce putem face este sa urmarim situatia in ansamblu, la nivel European, pentru ca Romania nu face nota distincta.

"Discutam constant cu multi colegi din CEE, la nivel de asociatii nationale. In diferite piete se vorbeste despre posibile diluari ale protectiei contractate de clienti, cel putin pe partea de new business, dar si pe reinnoiri. Sunt semnale care arata ca economia mondiala va fi influentata de criza cauzata de coronavirus, iar piata asigurarilor nu poate face exceptie. Presa internationala compara pandemia cu Uraganul Katrina. Practic, in plus fata de scaderea volumului de prime, daunele continua sa se produca, iar pe unele linii chiar au potential sa creasca. Ajunge doar sa ne gandim la asigurarile de viata care acopera riscul de somaj, la asigurarile de bunuri si proprietati, credit comercial, raspunderi etc. In alte tari, unde structura pietelor este diferita, se discuta mult si despre business interruption si despre acoperirea riscului de pandemie", a declarat reprezentantul UNSAR.

In ceea ce priveste eventualele oportunitati identificate in aceasta perioada, principala concluzie desprinsa din discutie o reprezinta dezvoltarea accelerata a instrumentelor online, domeniu in care se vor "arde" cateva etape, in beneficiul clientilor.

O certitudine este ca piata de asigurari se va schimba dupa aceasta criza, trebuind, in primul rand, sa se adapteze la noul profil al clientului, la modul in care el se va raporta la diversele tipuri de asigurari si la relatia cu cel care i le ofera.

"Lucram la noul Barometru UNSAR-IRES 2020 - analiza sociologica dedicata, in baza careia vom afla inclusiv cum a evoluat perceptia romanilor despre risc in aceasta perioada. Este un material exclusiv, pe care il vom pune la dispozitia colegilor din mass-media, dar si tuturor celor interesati de subiect. Vom analiza atat zona specifica de COVID-19, cat si dinamica principalilor indicatori in raport cu prima editie a Barometrului, lansat anul trecut", a declarat Alexandru CIUNCAN.

Concluzia discutiei cu reprezentantul UNSAR a fost ca, dupa aceasta perioada de stare de urgenta, este de asteptat ca mediul de business sa se concentreze pe reconstructie, pe viitor. 2020 va fi un an cu provocari noi, iar felul in care vom reusi sa le depasim, precum si directia in care va merge piata pana la finalul anului depind de eforturile depuse de fiecare dintre actorii implicati in piata.

Pentru a urmari toate emisiunile si interviurile video pe care le realizam, va invitam sa va abonati la canalul de YouTube al XPRIMM.