1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Telemedicina - Servicii ...

VIDEO: Telemedicina - Servicii medicale inovative

Tehnologia joaca un rol important intr-o multitudine de domenii, iar medicina nu este o exceptie! Cel mai nou episod din IT Forum i-a adus impreuna pe Ciprian BUJOR, Chief Strategy Officer, TELIOS Care, si Sergiu COSTACHE, Presedinte, XPRIMM, alaturi de moderatorul emisiunii, Csaba DEMETER, Head of Digital Marketing, Frisomat, pentru a discuta despre telemedicina - ce este, cum functioneaza si daca este sau nu o alternativa pentru medicina clasica.

Video:

Insasi cuvantul "telemedicina" ne induce ideea de medicina prin telefon sau la distanta. Dar care ar fi o definitie mai precisa a acestui concept si oare este unul folositor pentru relatia medic-pacient? Ciprian BUJOR ne spune mai multe:

"Telemedicina este un serviciu medical pe care il poti oferi actualmente de la distanta, astfel incat cel care solicita serviciul si cel care il ofera se afla in doua locuri diferite. Asta nu inseamna ca ar creste distanta dintre medic si pacient, dimpotriva, se reduce, iar pacientul are acces la un serviciu rapid, fara sa piarda timp pentru a-l accesa si intr-o maniera moderna de tehnologie si a mijloacelor de comunicare."

Telemedicina este un serviciu ce poate fi de folos pentru numerosi pacienti pentru care deplasarea catre un cabinet medical este dificila. Totusi, telemedicina nu este menita sa inlocuiasca medicina traditionala, in persoana.

"Telemedicina nu incearca sa se substituie medicinei clasice, ci este complementara. Noi incercam sa oferim un serviciu mai bun sau acces la servicii medicale de aceeasi calitate si de o calitate foarte buna, in niste situatii adaptate la conditiile actuale si de piata si a pandemiei. Nu are rost sa pierzi timp in trafic pentru a merge sa ti se interpreteze o analiza de exemplu, poti sa o incarci in aplicatie de telemedicina si sa primesti raspunsul", a mai spus Ciprian BUJOR.

Accesul la servicii medicale, chiar si pentru cei care se deplaseaza mai greu, sau pur si simplu nu au timp, este un pas important, dar de ce auzim de acest concept de abia acum?

"Telemedicina inseamna vindecare la distanta. In momentul in care a aparut telefonul, a aparut si ideea de telemedicina. Iar acum 115 ani un doctor olandez a inregistrat semnale cardiace ale pacientilor si le-a transmit la un kilometru si jumatate distanta, la un spital si rezultate au fost publicate in 1906. Deci telemedicina nu e deloc noua", a explicat Sergiu COSTACHE.

"Pandemia a accentuat anumite tendinte care oricum existau. Nevoia clientilor de a avea acces mai rapid la servicii medicale exista de dinainte si oricum telemedicina nu e un concept neaparat nou, poate doar pe piata din Romania sa zicem ca are 10 ani sau poate mai putin. Tehnologia ajuta foarte mult. De exemplu in cazul nostru, prin faptul ca oferim o aplicatie in care utilizatorii isi pot vedea dosarul medical, pot face programari medicale, pot incarca documente, pot solicita informatii despre o anumita simptomatologie, primesc acolo raspunsul de la medici, sunt indrumati catre tratament", a spus Cristian BUJOR.

Acum ca intelegem mai bine conceptul este momentul sa aflam cum se leaga acesta de lumea asigurarilor, si cum putem avea acces la el. Este important sa intelegem diferenta dintre o polita de asigurare de sanatate si aceste servicii de telemedicina, oferite la randul lor, tot de asiguratori. Despre cum functioneaza o polita de asigurare de sanatate ne vorbeste Sergiu COSTACHE:

"Asiguratorii ofera servicii medicale prin intermediul asigurarilor medicale. Ele functioneaza in doua feluri. Primul, esti internat, ai un serviciu de urgenta, ti se platesc zilele de spitalizare. Deci, tu platesti o prima, incheie o polita de asigurare, ti se platesc zilele de spitalizare. Este forma cea mai simpla, stii de la bun inceput exact cati bani iti intra in buzunar. Forma mai complicata la asiguratori este aceea in care ti se deconteaza serviciile medicale. Ori ai platit tu si primesti banii inapoi, ori ti se spune "uite aceste 800 de clinici unde tu te poti duce si poti sa te tratezi", nu scoti nici un ban din buzunar."

Cat despre serviciile de telemedicina, clientii se pot bucura de ele in mai multe moduri - "Poti pot beneficia de el daca angajatorul tau acceseaza aceste servicii de telemedicina si practic creaza un abonament pentru angajatii sai sau poti sa primesti acces la acest serviciu daca ai o polita de asigurare cu un asigurator care a inclus serviciu de telemedicina in pachet, ele deja sunt incluse in aceste servicii." - Ciprian BUJOR.

Pentru a afla mai multe despre serviciile de telemedicina si cum functioneaza acestea, va invitam sa urmariti episodul aici.

 

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
TELEMEDICINA - de la o coperta de revista, ce schita un vis, la o industrie globala de zeci de miliarde de dolari