Retragerea produselor de pe piata reprezinta o realitate a zilelor noastre. Indiferent de motiv, un proces de retragere poate presupune costuri enorme, care pentru o companie mica sau mijlocie pot fi devastatoare, spune Sandra Carmina LEBRUN, Competence Center Manager Liability&Financial Lines la GrECo Romania in deschiderea emisiunii "Ora de Risc" de marti, 19 septembrie 2023. Cum intervine asigurarea si ce riscuri acopera ea? Aflati din articolul de mai jos sau click pe video din descriere.
"Retragerea produselor de pe piata este o tema foarte actuala pentru ca lanturile de produse au crescut foarte mult. Standardele din diverse tari nu sunt aceleasi si, in plus, intervine eroarea umana din orice proces. Avem noi tehnologii care ne ajuta sa detectam mai usor un defect sau o contaminare. In plus, avem si un nivel de mediatizare mai mare si posibilitati nelimitate de a afla mai repede despre toate aceste alerte alimentare", a punctat Sandra Carmina LEBRUN.
Conform oficialului GrECo Romania, rechemarea produselor se poate face din mai multe motive. "Recall-ul se poate face preventiv, daca poate afecta securitatea sau sanatatea consumatorului si inca nu a ajuns la el. Acesta este un prim pas. Este suficient ca producatorul sa isi dea seama ce probleme are un lot de produse si sa initieze o retragere. Daca lotul respectiv este in depozit, el va fi retras pentru a nu fi consumat. Daca este deja in magazin, va fi retras imediat. Am avut avut mai multe retrageri de genul acesta, inclusiv in Romania, in ultimii ani. Ca riscuri ce ar putea duce la o retragere sunt, asadar, factori naturali, substante sau corpuri straine, legislatia sau o etichetare gresita a alergenilor", spune ea.
Ce riscuri sunt acoperite printr-o asigurare?
"Orice producator are un risc de retragere a produsului. O companie mare sau un grup, stiu ce sa faca intr-o astfel de situatie si este mai usor. In schimb, pentru o companie mica sau mijlocie, care nu are proceduri foarte clare si nici o buna trasabilitate, va fi mai greu cand se va produce un astfel de risc. Daca nu sunt pregatiti, riscul poate fi catastrofal. Trebuie sa aiba proceduri foarte clare in productie, o trasabilitate buna pentru a transfera riscul si un plan de recall", puncteaza reprezentantul companiei de brokeraj.
"Practic se asigura costurile care recurg dintr-o retragere. Costurile financiare sunt foarte mari, de la sute de mii, pana la milioane de euro. Sunt anunturi, care trebuiesc facute in presa si in magazine, iar acestea costa. Apoi, acele alimente trebuiesc distruse. Si acest proces costa. Munca de manipulare si transport, care poate fi suplimentara sau are loc in alte tari, costa si ea, plus o serie de costuri cu depozitarea", a completat LEBRUN.
In plus, exista si alte tipuri de asigurari, care acopera si riscul de business interruption sau contaminarea rau-intentionata, puncteaza specialistul GrECo Romania. "Intr-un moment de recall poate exista si o oprire a productiei, care va genera si ea niste costuri, pe langa cele generate de recall. Mai mult, poate exista si un third part recall, adica facut de catre o terta parte. Riscurile acoperite sunt mult mai complexe si includ consultantii de criza, care sunt scumpi", a continuat oficialul GrECo Romania.
"Pentru incheierea unei polite de asigurare, o companie trebuie sa fie pregatita sa completeze un chestionar, sa aiba un plan de recall si o trasabilitate clara a produselor. Din pacate, nu mereu se intampla sa existe aceste elemente si, de aici, pot aparea refuzuri in acceptarea riscurilor din partea companiilor de asigurare", spune ea.
Emisiunea poate fi vizionata in video-ul atasat acestui articol. Asteptam comentariile voastre despre cele discutate la adresa: media@xprimm.com sau pe pagina noastra de facebook "Ora de Risc".
*************************************
"Ora de Risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Debutul ei a avut loc in urma cu aproape 15 ani, este realizata de catre echipa XPRIMM, cu ajutorul radio RFI Romania si este sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM - Asigurari & Pensii.
"Ora de Risc" este transmisa saptamanal de catre RFI Romania, marti, de la 17.30 si, in reluare, sambata, de la 10:10 pe unde radio FM, astfel: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm.
Va invitam sa ne urmariti si pe www.rfi.ro, pe pagina de Facebook "Ora de Risc" sau in format podcast, aici https://podcast.rfi.ro/?s=ora+de+risc.
Pentru a vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!