1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Principalele declaratii din ...

VIDEO: Principalele declaratii din dezbaterea XPRIMM Time for Business privind evaluarea justa a daunelor

O noua emisiune-dezbatere XPRIMM Time for Business, denumita "Gasirea echilibrului in evaluarea justa a daunelor", s-a desfasurat online joi, 18 iunie a.c., reunind specialisti si buni cunoscatori ai segmentului de daune RCA, si nu numai. Urmariti principalele declaratii!

Dezbaterea a fost transmisa pe pagina de Facebook a XPRIMM si pe platforma Zoom.

La dezbaterea moderata de Sergiu COSTACHE, XPRIMM - Asigurari si Pensii, au participat:
  • Iulius Marian FIRCZAK - Deputat in Parlamentul Romaniei
  • Sorin GRECEANU, Director General, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania
  • Maria BOGHIAN-GANEA, Director Adjunct, ASISOFT
  • Ovidiu CIOBANU, Coordonator Directia Juridica BAAR & Presedinte ADAR
  • Mihaela CIRCU, Secretar General, APPA -Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor



PRINCIPALELE DECLARATII:

Ce este aceea o evaluare justa?

Ovidiu CIOBANU
- In primul rand ar trebui sa avem in vedere ca daunele/ prejudiciile/ pagubele vizeaza nu numai autovehiculele, ci ceea ce poate sa sufere o persoana printr-un accident de vehicule poate sa fie mult mai larg - viata, sanatatea, integritatea corporala sau alte bunuri. Daca avem in vedere daunele, nu trebuie sa ne limitam doar la daune de vehicule. Daca incercam sa gasim un echilibru, trebuie sa vedem ca toate aceste despagubiri sa fie calculate si raportate just la respectivele daune.
- Just inseaman echitabil, drept, adevarat, legitim. Cine poate sa stabileasca legitimitatea intinderii unui prejudiciu? Care este de fapt prejudiciul? Cum il cuantificam? Cum il evaluam? In conditiile in care daca sunt doua persoane care considera ca prejudiciul este atat, vine o a treia persoana care este obligata sa il acopere. Din punctul acesta de vedere, just ar insemna legitim. Legitim, te pot raporta la o valoare de referinta, la o valoare de piata ca sa iti dai seama in ce masura este exagerat, este abuziv un anumit prejudiciu calculat.
- Sa nu uitam ca in ceea ce priveste RCA, 25% din ceea ce se plateste se raporteaza la vatamari corporale si deces.
- Legea RCA nu este una a unitatilor reparatoare, ci este o lege in baza careia persoanele pagubite trebuie sa fie despagubite in mod just si legitim.

Cum definim echilibrul in evaluarea daunelor?

Sorin GRECEANU
- Un echilibru ar trebui sa dea puteri comparabile, egale partilor implicate, astfel incat sa se ajunga la un adevar de mijloc, sa nu dai arme suplimentare intr-o parte sau in alta. Intotdeauna, cheia de bolta a sistemului RCA este persoana prejudiciata, dar noi vorbim de cateva sute de mii de persoane prejudiciate pe an, dar uitam uneori ca asigurarea RCA are dublu rol - odata de a repune persoana prejudiciata pe cat posibil in situatia de dinainte de evenimentul asigurat, de dauna, dar si de a asigura integritatea patrimoniala a vinovatului de producerea accidentului.
- Vorbim de cira 12 milioane de polite RCA anual, si trebuie gasita ratinea posesorilor de polite de a plati o prima justa pentru toate aceste despagubiri. De la prima RCA, care e in medie cat un plin de benzina, dar asigura riscul pentru toate evenimentele dintr-un an, pe limite de despagubire de peste 1 mil. euro pe daune materiale si 6 mil. euro pe vatamari corporale, trebuie sa ne gasim acest echilibru - de la comision, contributii, drepturi...
- Eu cred ca bunul simt este statuat in Codul Civil si cand cineva solicita o despagubire, daca ne orientam dupa principii si nu am hiper-reglementa ca sa debalansam acest echilibru si sa ducem lucrurile spre a plati oricat si oricand si oricat cere un reparator auto, de exemplu, ca vorbim mai mult de reparatii de masini. De multe ori ajungem sa confundam despagubirea justa cu costul reparatiei.
- Legea noastra RCA este foarte generoasa. Asiguratorii si toti clientii care finanteaza ecosistemul dau dreptul persoanei prejudiciate sa-si primeasca despagubirea oricine este la volan, chiar daca masina e furata, ca are sau nu ITP, ca are sau nu permis de conducere valabil.
- Vorbim de reparatii cu piese noi pe masini vechi, fara sa vorbim ca e o imbunatatire a starii de dinainte, la un parc auto care este imbatranit, cu o vechime medie de peste 15 ani. Avem foarte putine masini noi. Cu toate astea, legea si principiile enuntate de Codul Civil sunt extrem de generoase. Cu toate astea, trebuie gasit un echilibru si sa nu platit oricat cere un reparator pe ora de manopera sau pe o piese. Iar daca tot am pornit cu preturi de referinta la RCA, propunerea noastra ar fi fost sa gasim si in zona asta al costurilor de reparatii un astfel de reper.

Vedeti solutii care ar putea pune de acord toate partile implicate intr-un caz de dauna?

Maria BOGHIAN-GANEA
- Relatia directa este intre pagubit si asigurator, asadar, echilibrul trebuie sa fie intre cei doi. (...) Daca noi ne raportam la o valoare de referinta, si nu la o stare, in momentul in care avem ceva cuantificabil nu pot sa ma duc nici in dreapta, nici in stanga, nu mai este o interpretare din punct de vedere emotional sau nu mai este o interpretare care include niste necunoscute.
- In afara acestui cerc sunt multe entitati care sustin acest proces, dar nu trebuie sa se amestece in proces. Cu cat se vor amesteca mai multi actori in proces, cu atat nu se mai gaseste echilibrul

Ce se intampla in Parlament cu legile pe care le asteptam?

Iulius Marian FIRCZAK
- Nu trebuie sa ne grabim si sa facem Legea doar ca sa incercam sa stingem anumite conflicte si divergente de opinii intre taberele implicate in aceasta piata a RCA-ului. Cred ca trebuie sa stam si sa ascultam, de aceea stau si particip la toate intalnirile legate de tot ce inseamna RCA, pentru a putea gasi si aduce in Comisie cele mai bune solutii pentru a nu fi nevoie sa intervenim din punct de vedere legislativ pentru a corecta probleme majore care sunt in piata.
- Sunt cateva abateri mari in ceea ce priveste facturarea pe reparatiile daunelor pe RCA. Abateri mari inseamna ca sunt mult prea mari diferentele de tarife intre taxele operatorilor autorizati din piata si alte service-uri independente. Sunt mult prea mari discrepantele intre cele doua tarife si trebuie sa gasim cele mai bune solutii pentru a le corecta. Nu poti sa ai un tarif de 6-7 ori mai mare decat tarifele de referinta pentru marca respectiva. Este clar si pentru un necunoscator al pietei asigurarilor si al business-ului ca acolo este o frauda acolo, un mod prin care se castiga venituri necuvenite.
- Trebuie sa facem cumva sa nu existe astfel de facturari pentru ca toate aceste costuri se resfrang asupra consumatorilor de RCA.

Considerati ca e necesara modificarea legislatiei si in ce fel?

Sorin GRECEANU
- Eu as vedea interventii in zonele in care s-au produs dezechilibre, care permit acele exagerari si trebuie gasita o reglementare supla - legea RCA din Germania are 15-16 articole, iar in Romania cred ca are circa 50 de articole. Pledez pentru reglementare supla in sensul unor principii si nu hiper-reglementare.
- Revin cu o informatie care trece neobservata - noi (Parlamentul Romaniei) am stabilit in anul 2017 ca vom face un barem traumatologic. Asteptam astfel de repere, pe care in domeniul reparatiilor le avem. Din pacate in acesti 3 ani nu prea am avansat cu nimic, noi lucram tot dupa ureche in loc sa aducem niste repere pentru oamenii onest interesati de acest domeniu si de bunul mers. E greu de apreciat suferinta unui on in cazul unei vatamari sau deces. Avem nevoie de astfel de repere cu atat mai mult in zona daunelor morale.
- Pastram si un sistem Bonus-Malus care penalizeaza pe cei care au daune, dar dupa perioada cand daune e platita, poate chiar si dupa 2-4 ani in cazul unei daune majore.
- Aceste lucruri trebuie repuse pe tapet si umblat la acest fine tuning. Legea 132/2017 e de salutat dar ea trebuie corectata din mers daca observam astfel de dereglaje.
- Este evident ca tertul prejudiciat nu trebuie pus sa plateasca bani din buzunar, decat daca vrea ceva de lux, extra...

Iulius Marian FIRCZAK
- (In ceea ce priveste masurile concrete prin care putem limita ora de manopera exagerata) Sunt trei variante luate in analiza. Exista varianta unui tarif de referinta, dar aici trebuie vazut cine il calculeaza pe acest tarif si cum se calculeaza el. Exista varianta unui tarif maximal care sa fie raportat la tariful practicat de dealerul oficial pe marca respectiva. Si exista obligativitatea raportarii serviceurilor catre BAAR, iar cele care nu fac dovada tarifelor practicate in ulimele 6 luni va fi despagubit in baza mediei realizate de catre BAAR.

Ovidiu CIOBANU
- Trebuie avut in vedere ca tertul prejudiciat trebuie sa primeasca o despagubire. (...) Optiunea poate fi de incasarea despagubirii - numerar, in cont - sau de efectuare a platii reparatiei (la service). Si ne intoarcem la acest principiu legitim - inseamna ca toate partile implicate sa-si exercite cu buna credinta dreptul. Trebuie sa obiectivizam caracterul legitim - prin raportare la niste referinte, repere.
- Eu, pagubit daca am optat sa merg la un service nu pot fi aobligat apoi sa platesc din buzunar eventuale diferente care sunt legate de abuz sau niste tarife exagerate ale unitatii reparatoare. Ar trebui ca legea sa imi creeze mie interventia sa pot ca in aceasta intelegere de formare a pretului de reparatie, eu - asigurator - prin raportare la un pret de referinta sa convin asupra unui cost al reparatiei care sa insemne si intinderea prejudiciului pe care sa-l despagubesc, iar ce nu se realizeaza, sa ramana in relatia pus comerciala intre asigurator si unitatea reparatoare, dar tertul pagubit sa fie scos din acest joc.
- In ceea ce priveste tariful de referinta, subliniez inca o data, este foarte important sa existe un reper!

Maria BOGHIAN-GANEA
- La partea de constientizare, din punctul meu de vedere, trebuie sa fim responsabili in momentul in care facem o polita de asigurari. Cel care face polita de asigurari, daca m-ar informa (nr. in calitate de client) la incheierea politei care este valoarea de piata a bunului meu, as putea sa spun ca, in cazul unui accident nu as putea sa ma duc cu valoarea de despagubire mai mult de atat. Daca creez un prejudiciu altora, sau daca voi fi prejudiciat, pe mine ma intereseaza care este valoarea bunului meu - cum arata bunul meu in momentul in care eu fac asigurarea.
- Varsta parcului nostru auto este foarte mare. Se discuta ca durata unui autovehicul acceptat ca fiind a fi scos din uz, sa fie undeva la 10-12 ani. Noi avem vehicule care sunt moarte de mult. In momentul de fata, pe RCA, vedem zilnic in circulatie vehicule de 17-25 de ani, care au totusi o valoare, dar real ele au o valoare de fier vechi. Pentru aceste vehicule intreaga masa de contribuabili la acest fond de despagubire RCA trebuie sa suporte niste pretentii nejustificate.
- Legislatia romaneasca este foarte generoasa, nu a luat o valoare de referinta ci o stare si, din punctul meu de vedere, analizand ultimii doi ani de zile, despagubirile sunt ,fata de valoarea justa a parcului nostru, cu 25-35% mai mult decat ar fi trebuit sa fie normal.
- In momentul de fata service-urile nu "se bat" sa obtina lucrari. In urma cu cativa ani era o competitie intre service-uri sa obtina lucrari pentru a le creste cifra de afaceri. Acum service-urile stau si asteapta partea de despagubire pe RCA, iar ceilalti nu mai exista pentru ca tarifele pentru alte prestatii sunt foarte mici.
- Noi suntem intr-o piata concurentiala si atunci ideea ar fi in felul urmator: sa stiu care este valoarea masinii respective si sa informez proprietarul/pagubitul ca mai sus de aceasta valoare, cu cat vor fi alte sume care se vor adauga, nu este corect. In acest fel si constientizarea persoanei sa se duca la un service corect este mult mai buna.

Mihaela CIRCU a prezentat concluziile acestei dezbateri si a amintit, ca in a doua jumatate a lunii iulie va fi lansata cea de-a V-a editie a campaniei "FII TREAZ LA VOLAN!", initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor. Tema principala a campaniei din acest an este Fenomenul "Road rage": cat de periculoasa este agresivitatea la volan, precum si cat de periculoase pot fi comportamentele care deriva din aceasta (ex: depasirea vitezei, bruscarea manevrelor, neatentia generata de starea emotionala puternic negativa etc.).

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.

PROMO