Despre noile cerinte IDD privind pregatirea profesionala initiala si continua a distribuitorilor de asigurari, examinarea acestora, beneficii pentru consumatori, si nu numai, au discutat Catalin CAMPEANU - Director General Adjunct, Institutul de Studii Financiare (ISF) - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc", difizate marti de RFI Romania.
Care sunt noile cerinte din industria asigurarilor privind pregatirea profesionala?
"Unele dintre cele vechi s-au pastrat, unele s-au modificat, iar altele noi au aparut. S-a pastrat nevoia de certificare initiala, un exament organizat de ISF, dar s-a schimbat tematica, manualul, au aparut alte prevederi noi in acest sens. A fost pastrata si recertificarea odata la trei ani, un exament de reconfirmare a cunostintelor si abilitatilor. S-a modificat faptul ca pentru a da recertificarea inainte trebuia sa faci un curs de formare profesionala, dar pe care il faceai doar odata la trei ani, inainte de examen. Acum avem aceasta noua directiva care ne vorbeste de pregatire profesionala continua, pe fiecare an", a explicat Catalin CAMPEANU.
"Sunt necesare 15 ore de formare profesionala anual, care se transforma in 20 de credite. Urmand aceste ore in fiecare an, ulterior se sustine recertificarea la fiecare 3 ani", a adaugat director ISF, precizand ca distribuitorul trebuie sa dovedeasca la final de an ca a obtinut aceste 20 de credite.
In ceea ce priveste principalele beneficii ale consumatorilor cand distribuitorii de asigurari sunt mai bine pregatiti profesional, Catalin CAMPEANU a spus: "S-ar putea ca eu, consumatorul, sa am o serie de intrebari, sa stiu sau nu exact ce imi doresc, s-ar putea sa intreb pentru a intelege mai bine ce fel de produse mi se ofera si daca am in fata un distribuitor bine pregatit profesional, el va avea aceste raspunsuri pentru mine. Daca nu, pot cauta o persoana competenta care sa imi ofere raspunsurile la intrebarile noastre. Trebuie sa vedem ca piata asigurarilor se dezvolta, se maturizeaza. (...) A mai putea adauga "incredere" - consumator fiind, un vanzator profesionist, care stie ce spune, isi ofera incredere".
Ce se intampla cu persoanele care vand doar RCA? "O posibilitate este sa se adapteze la noile cerinte de formare profesionala, care inseamna sa-si insuseasca prevederile noilor acte normative care se regasesc in Manualul Distribuitorului de Asigurari, publicat de ISF, disponibil in forma fizica si electronica".
Distribuitori mai educati si clienti mai informati, in ce masura sunt o reteta de succes pentru o crestere sustenabila a pietei de asigurari?
"In cea mai mare masura, din toate punctele de vedere. Un client mai educat financiar va sti ce sa ceara, va pune presiune pe furnizorul de servicii si va pune presiune pe asiguratori sa ii ofere produsele de care are nevoie pentru ca stie si intelege care ii sunt nevoile. Iar asiguratorul, la randul lui, va trebui sa se conformeze si sa ofere niste produse adaptabile pietei, in loc sa vanda doar RCA. Ambele parti au doar de castigat", a raspuns Catalin CAMPEANU.
Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.
Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".
CITITI PE ACEEASI TEMA:
• VIDEO: Prima conferinta interactiva XPRIMM pe tema Pregatirii Profesionale - Principalele declaratii!