Invitatii au dezbatut live pe pagina de Facebook a Media XPRIMM noua legislatie privind Pregatirea Profesionala a specialistilor din industria asigurarilor din Romania, in conformitate cu cerintele IDD - Directiva privind distributia in asigurari, iar publicul larg a transmis online intrebarile pentru participanti.
Conferinta s-a desfasurat in doua parti. In prima parte au fost abordate subiecte precum rolul si necesitatea pregatirii profesionale, modul in care industria se poate alinia noilor cerinte privind pregatirea profesionala, precum si efectele acestor schimbari, partea a doua fiind dedicata aspectelor concrete operationale.
Astfel, invitatii au analizat aspectele cheie ale pregatirii profesionale, au discutat despre provocari, imbunatatiri, clarificari si revizuirea legislatiei, cursuri si modalitatea de examinare, dar si despre nevoia pregatirii continue.
Pe termen mediu si lung, un proces de pregatire continua a celor implicati in distributia asigurarilor poate conduce la imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor, spun specialistii din domeniu.
Prima parte - PRINCIPALELE DECLARATII:
Pe termen mediu si lung, un proces de pregatire continua a celor implicati in distributia asigurarilor poate conduce la imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor, spun specialistii din domeniu.
Prima parte - PRINCIPALELE DECLARATII:
Care sunt momentele cheie pentru cei din distributia de asigurari?
Catalin CAMPEANU, Directorul General Adjunct al ISF:
- Primul moment cheie este sfarsitul anului, deoarece la sfarsitul anului toate persoanele care au o certificare valida vor face dovada indeplinirii obligatiei obtinerii creditelor de pregatire profesionala. Al doilea este expirarea certificatului, la 3 ani.
- ISF are delegata, din partea ASF, partea de a asigura profesionalismul pietei, certificarea si pregatirea profesionala.
- Distribuitorii trebuie sa obtina 20 de credite, echivalentul a 15 ore de pregatire profesionala.
- Creditele se obtin prin 2 modalitati: urmare a unui curs de pregatire profesionala continua - aici pot fi obtinute 20 de credite, chiar si dintr-un singur curs - si participarea la evenimente de specialitate, mentorat - acestea ne aduc 10 credite, restul de 10 se fac din cursuri.
- Obligatia de obtinere a acestor credite este pentru cei care au obtinut certificarea initiala in anii trecuti, nu cei din acest an - pentru acestia vor fi necesare creditele de anul viitor.
- Vorbim de 45 de minute de curs pentru un credit de formare. Nu am inventat noi roata, acest interval este preluat din invatamantul universitar.
Care sunt principalele preocupari ale membrilor UNSAR privind noile cerinte legislative?
Alexandru CIUNCAN, Directorul General al UNSAR:
- Pregatirea profesionala prin Norma 20 vine sa detalieze prevederile legii de transpozitie a directivei privind distributia asigurarilor - IDD. Lucrurile trebuie vazute ca un mecanism care au ca obiectiv principal protectia consumatorilor si clientilor.
- Norma vine si vorbeste pentru prima data despre tot ceea ce inseamna pregatire profesionala continua si initiala, despre competente care se pot dezvolta in mod formal, in stil clasic la sala, sau nonformal - se pot efectua cursuri online si se poate obtine o certificare online. Industria asigurarilor se adapteaza acestor vremuri moderne.
- Legat de provocari, la nivelul companiilor, vorbim de provocari de ordin operational, legate de costuri pentru tot ceea ce inseamna alinierea la noile cerinte legislative. Si, evident, este o curba de invatare pe care ne situam cu totii. Este un proces si este unul pentru care avem nevoie de timp ca sa il ducem la bun sfarsit cu succes.
- Examenul in forma actuala nu este unul facil, Manualul distribuitorului de asigurari este binevenit, dar este o lucrare care are un anumit grad de consistenta. Sunt materiale care trebuie parcurse si care trebuie asimilate
- Din punctul de vedere al oamenilor de asigurari, putem vorbi despre o toamna a pregatirii profesionale. Cred ca niciodata nu s-a discutat atat de mult de pregatirea profesionala si atat de concret.
- Pentru oamenii care lucreaza in asigurari este un varf de sarcina si o mare provocare pentru ca trebuie nu numai sa parcurga manualul, trebuie sa urmeze cursul, sa isi obtina certificarile si fac toate aceste lucruri in timp ce isi continua activitatea de zi cu zi la birou.
- Avem un dialog foarte bun cu ISF si am avut multe intalniri in care am discutat, alaturi de colegii nostri din piata de brokeraj si nu numai, care sunt principalele puncte care credem noi ca ar trebui sa fie rafinate in acest moment in legislatie. Am avut un workshop organizat in colaborare cu ISF in care membrii nostri au putut veni si ridica aspecte operationale concrete, care tin de functionarea platformei de functionare a ISF. Si am avut feedback bun din partea ISF pentru ca majoritatea punctelor pe care le-am ridicat sunt solutionate sau in curs de solutionare. Intelegem ca este un proces si este nevoie de timp pentru modificarea platformei.
- Idea de baza a legiuitorului a fost de a ridica nivelul de pregatire profesionala in beneficiul consumatorilor pentru ca distribuitorii reprezinta principala interfata a industriei cu clientii si de ei depinde in mare masura cresterea gradului de penetrare a asigurarilor in Romania, satisfactia consumatorului, gradul de informare a consumatorului.
- Noi avem studii (Barometrul UNSAR-IRES) care ne arata ca 51% dintre romani isi doresc sa fie mai bine informati pe partea de asigurari si spun ca ar incheia o polita de asigurare daca ar fi mai bine informati.
- De asemenea, avem studii care ne spun ca 8 din 10 romani considera consultanta oferita de distribuitori ca fiind utila si foarte utila. Dar cu toate acestea, doar 12% dintre respondenti se ghideaza dupa aceasta consultanta.
- Aceste studii ne arata ca oamenii au nevoie de mai multa informatie, structurata intr-un anumit fel, pentru a putea lua decizii informate.
Care sunt aspectele cheie ale Normei 20?
Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR:
- Principala provocare este schimbarea de paradigma. S-a schimbat cam tot. Avem o perioada pana la final de noiembrie cand cei carora le-au expirat certificarile in perioada acestui an trebuie sa sustina examentul de pregatire continua, o provocare pentru ISF.
- Vorbim de trecerea prin examinare a peste 5000-6000 de oameni carora le expira certificarea. Este o provocare logistica. La inceputul anului viitor toata lumea trebuie sa aiba acele credite acumulate. Cred ca cea mai mare provocare este sa facem fata logistic acestui val mare de cursanti si absolventi.
- Este ca un tsunami pentru piata si apoi va veni perioada de asezare.
- Preocuparea noastra este informarea. Foarte multe persoane nu au citit prevederile normei. Sunt lucruri de amanunt pe care urmeaza sa le lamurim.
- Cu totii trebuie sa lucram la informare pentru ca daca oamenii sunt informati putem trece cu bine peste "val".
- Noi am incercat sa raspundem la toate intrebarile. Si o astfel de emisiune este binevenita pentru informare.
Pentru membrii PRBAR care este principala provocare?
Antonio SOUVANNASOUCK, Presedintele PRBAR:
- Consider ca aceste evenimente care au ca subiect noua legislatie, respectiv pregatirea profesionala, sunt foarte utile si ar trebui sa continue.
- Trebuie sa insistam ca colegii nostri, distribuitorii din piata, sa citeasca Norma 20, Manualul Distribuitorului de Asigurari si apoi sa puna intrebari.
- Cred ca prin aceasta noutate pe care o aduce Norma 20, si anume obligativitatea pregatirii profesionale continue prin acumularea a 20 de credite anual, informarea va fi continua, atat prin participarea la evenimentele din piata, cat si prin cursuri la sala sau online. Cu cat participa mai multa lume la evenimente, cu atat este mai mare informarea. Schimbul de informatie intre participanti aduce un plus.
- Revenind la Norma 20, perioada de examinare de 3 ani nu este aleatorie, era si inainte la fel, dar acum avem in plus si pregatirea profesionala continua.
- Norma aduce si niste lucruri care nu sunt foarte clare, cum ar fi notiunea de conducator executiv al asistentului in brokeraj, unde inca avem de clarificat ce tip de examen trebuie sa sustina cei care detin aceasta noua functie. Exista 2 optiuni, de calificare si pregatire continua. In discutiile cu ISF si ASF s-au lamurit cateva aspecte, insa ele inca nu sunt obiectul unei norme modificate, urmeaza sa se intample acest lucru.
- Intre membrii PRBAR cele mai multe intrebari au fost legate de obtinerea creditelor - cum se obtin, care sunt termenele de obtinere, cum se inscriu -, dar si despre examinarea online - care este la un cost mai redus, fiind in acord cu timpurile pe care le traim.
- Legislatia s-a schimbat complet anul trecut. Astfel, prin aceasta pregatire profesionala continua distribuitorii vor fi obligati sa fie la curent cu schimbarile legislative.
- Examenul de calificare poate fi considerat greu, dar orice meserie presupune sa ai o scoala, o diploma, o calificare si abilitatile necesare.
- Suntem la un moment zero in piata in ceea ce priveste distributia si pregatirea profesionala.
CONCLUZII:
Alexandru CIUNCAN: Cred ca se fac eforturi considerabile in aceasta perioada din partea distribuitorilor de asigurari. Pe de alta parte, sper ca vom avea in continuare deschidere din partea reglementatorului si ISF pentru a putea sa reglam acest sistem spre beneficiul clientilor, al consumatorilor si al economiei romanesti. Acesta industrie plateste zilnic 2,9 milioane de euro in despagubiri, ceea ce este o suma impresionanta.
Antonio SOUVANNASOUCK: Pregatirea profesionala, atat calificarea cat si cea continua, duce la doua aspecte pozitive: 1. la cresterea satisfactiei clientilor si la livrarea de informatii de calitate clientilor ducand la o diminuare a neintelegerilor in ceea ce priveste produsele de asigurare si cum functioneaza piata. Si 2. - duce la o concurenta corecta si reala intre distribuitorii de asigurari, cu totii fiind obligati sa parcurga aceste etape de pregatire profesionala.
Dorel DUTA: In perioada imediat urmatoare, principala noastra problema este lamurirea a ce tip de pregatire va absolvi conducatorul departamentului de distributie in cazul agentior asistentilor - persoana juridica.
Pregatirea continua iti asigura un nivel de conduita in relatia cu clientii. Examenul il dai in fata clientului.
Catalin CAMPEANU: La prima problema ridicata de UNSICAR, lucrurile sunt clare in acest moment nivel intern, dar nu sunt reglementate scriptic prin modificarea normei. Este un grup de lucru la ASF si se lucreaza la aceasta modificare. In prezent, persoanele care au aceasta calitate de conducator [executiv al asistentului in brokeraj] trebuie sa sustina examenul de conducator. Nu inseamna ca si-au pierdut certificarea, dar cand acesta expira trebuie sa dea un examen de conducator. Dar ne putem adapta usor modificarilor ulterioare.
Pregatirea initiala si continua sunt necesare amandoua, ele aduc doar plus valoare pietei.
PARTEA a II-a: Intrebari pentru Catalin CAMPEANU, Directorul General Adjunct al ISF
Catalin CAMPEANU a raspuns unui numar mare de intrebari venite din partea publicului. Printre acesta au fost:
De ce este nevoie de pregatirea profesionala?
CC: In primul rand ca sa stim ce facem, cred ca e prefarabil pentru toata lumea. E bine legam pregatirea de clienti - sa avem oameni pregatiti, e bine sa o legam de furnizorul de servicii, de societatea de asigurare - care isi doreste sa isi vanda produsele, iar distribuitorii trebuie sa stie ce vand, cum sa vanda si trebuie sa inteleaga ceea ce vand. Daca ei nu stiu toate aceste lucruri nu cred ca putem cere clientului sa stie si sa inteleaga ce cumpara.
In ceea ce inseamna pregatirea continua, societatea este intr-o continua schimbare, lucrurile se schimba, legile si normele se schimba, produsele se schimba. Si atunci este firesc sa fim la curent cu toate aceste modificari.
De ce este atat de scumpa examinarea, certificarea, dar si Manualul Distribuitorului de Asigurari?
CC: Nu cred ca este scump. Noi comercializam Manualul in doua forme. Forma fizica este 85 de lei, dar orice persoana care activeaza in piata, care isi face un cont in platforma ISF, beneficiaza de acest manual intr-o forma electronica la pretul de 15 lei. Mi se pare accesibil pentru oricine, sa platesti 15 lei pentru un manual pe baza caruia urmeaza sa se desfasoare toata activitatea ta, in meseria aleasa, de distribuitor de produse de asigurare. Nu poti spune ca 15 lei este mult. La varianta tiparita sunt mult mai multe costuri.
Noi suntem un ONG, nu avem scop de a face profit. Scopul nostru este de a ne acoperi costurile de functionare.
Toate intrebarile si raspunsurile le puteti asculta in video-ul de mai sus.