1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Prelansarea XPRIMM ...

VIDEO: Prelansarea XPRIMM Insurance Report in cadrul editiei internationale a emisiunii XPRIMM Time for Business

Cu o saptamana inainte de lansarea oficiala a editiei de toamna a XPRIMM Insurance Report, cititorii raportului au avut ocazia de a afla anticipat cateva dintre principalele concluzii, insotite de comentariile invitatilor speciali: prof. Karel Van Hulle de la Universitatea KU Leuven si Goethe din Frankfurt si prof. Klime Poposki de la departamentul de asigurari, Universitatea St. Kliment Ohridski, Macedonia.


Conform informatiilor cuprinse in XPRIMM Insurance Report, impactul crizei generate de COVID-19 a fost mai putin sever decat se astepta initial. In primele 5 tari din Europa Centrala si de Est in care Romania a ocupat locul 5, sectorul asigurarilor de viata a fost cel care a contribuit la schimbarile negative. In Romania si Slovenia, pietele au inregistrat un volum de afaceri usor in crestere, ajutat de asigurarile de sanatate din Slovenia si de asigurarile auto, in special RCA, in Romania.

In aceasta privinta, prof. Karel declara ca "Este important sa subliniem ca nimic nu este fundamental gresit in industria asigurarilor. Principala problema pentru industrie va continua sa fie rata dobanzii scazute, care afecteaza asiguratorii atat din punct de vedere al activului, cat al pasivului. Avand in vedere ca randamentele pietei sunt la niveluri foarte scazute, acest lucru ar putea avea, de asemenea, un impact asupra rentabilitatii asiguratorilor pe termen mediu si lung. Pandemia a amplificat acest lucru prin impingerea ratelor fara risc, crescand in acelasi timp incertitudinea si primele de risc ale activelor mai riscante. Dar asigurarile ar trebui privite ca solutie si nu ca problema. Ar fi util sa imbunatatim politele de asigurare, astfel incat toata lumea sa fie cunoasca cu exactitatea ceea ce este acoperit prin contract."

Ca persoana cheie a sistemului Solvency II, prof. Karel Van Hulle a comentat, de asemenea, impactul pandemiei asupra industriei asigurarilor din perspectiva Solvency II: "Criza COVID-19 a dovedit ca Solvency II functioneaza bine si ca raportul general de solvabilitate in industria asigurarilor este inca rezonabil, chiar si dupa o criza atat de severa. O analiza recenta efectuata de EIOPA arata o reducere a acoperirii solvabilitatii de la 242% la sfarsitul anului trecut la 225% la sfarsitul primului trimestru. Insa, mentinerea unor rapoarte de solvabilitate ridicate nu este obiectivul Solvency II, nu este neaparat in interesul asiguratilor, intrucat asigurarea este mai scumpa."

In navigarea prin furtuna creata de pandemie ca subiect al discutiei, prof. Klime Poposki si-a exprimat opinia: "Ca si in Europa si restul lumii, tarile Balcanice de Vest ar trebui sa sufere recesiuni in 2020. Potrivit prognozelor Bancii Mondiale, in sectorul asigurarilor, cu exceptia Serbiei, restul celor cinci tari au inregistrat o scadere a primelor cu un impact mai mare in Albania de aproape 8% si cea mai mica scadere din Muntenegru cu -0,2%. In cazul Serbiei, cresterea pozitiva de aproape 4% poate fi explicata printr-o puternica rezistenta a economiei sarbe in primul semestru din 2020, masurile de stimulare guvernamentale impotriva consecintelor COVID-19 si caracteristicile specifice industriei asigurarilor. In toate domeniile importante din asigurari se observa o crestere notabila, cum sunt: RCA, CASCO, asigurarile de locuinte, viata si sanatate privata. Insa, acestea au fost cele mai afectate activitati in cazul Albaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Kosovo si Bosniei si Hertegovinei. In Albania si Macedonia, scaderea profunda a asigurarii RCA ar putea fi explicata prin asigurarea Cartea Verde si asigurarile de frontiera. Cu toate acestea, COVID-19 s-ar putea fi catalizatorul inovatiei in domeniul asigurarilor, deblocand niveluri mai mari de experienta si personalizare a clientilor, care a fost mult timp depasit. Ca urmare a situatiei creata de COVID-19, exista o oportunitate unica pentru asiguratori sa regandeasca si sa inoveze pe masura ce se adapteaza la noua situatie".

Mai multe opinii ale invitatilor cu privire la acest subiect le puteti urmari pe canalul YouTube XPRIMM.

XPRIMM Insurance Report va fi disponibil online incepand cu data de 28 octombrie 2020 si va cuprinde noi functii digitale care va vor permite sa descarcati datele intr-un format editabil.

Pentru a urmari in timp real toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru a fi notificati)!