Astfel, in cazul unui astfel de eveniment, cele 13 companii de asigurari analizate ar avea un deficit total de 9.967.764 de lei. La acest scenariu, s-au luat in evidenta zonele cu cel mai mare risc seismic si s-a calculat expunerea maxima pentru fiecare companie conform metodologiei prevazuta de Ordinul 12/2012, la care s-a mai adaugat o pierdere de -15% pentru a calcula dauna maxima probabila in cel mai pesimist scenariu, a explicat Valentin IONESCU, Director Directia Strategie si Stabilitate Financiara, ASF.
Din deficitul total, 3,56 miliarde lei este reprezentat de deficitul produs ca urmare a unei posibile intrari in incapacitatea de plata a reasiguratorului pentru daunele cauzate de cutremur, iar 6,4 miliarde de lei este cerinta de capital de solvabilitate (SCR), conform Solvency II.
Practic, niciun asigurator nu si-ar putea permite sa plateasca despagubirile in cazul unui cutremur sever.
"Scenariul cu cutremur conduce la o scadere a valorii fondurilor proprii eligibile de la 174 milioane lei la minus (‐)3,7 miliarde lei, cu o crestere a SCR (cerinta de capital de solvabilitate) de la 5,4 miliarde lei la 6,4 miliarde lei. Datorita conditiilor geografice, expunerea ridicata la riscul de cutremur este o particularitate pentru Romania si era de asteptat ca rezultatele testului de stres sa confirme acest lucru. Prin urmare, calitatea reasigurarii este foarte importanta pentru societatile de asigurare romanesti", se arata in raportul ASF.
ASTRA si GROUPAMA ar inregistra cele mai severe pierderi (o suma cumulata de 5,64 miliarde lei sau 57% din deficit) din cauza reasigurarii insuficiente. Cu toate acestea, scenariul este sever pentru toate societatile si niciuna (cu exceptia ING care nu practica asigurarile generale) nu ar ramane solvabila. Majoritatea societatilor participante (ASTRA, GROUPAMA, EUROINS, OMNIASIG, CARPATICA, ASIROM, PAID, UNIQA, GENERALI, EXIM, si AXA) au fonduri proprii negative.
Inundatii: deficit de 6,5 milioane lei
Scenariul de catastrofa naturala cu inundatii a avut un impact mai mic decat cel pentru cutremur. Astfel, deficitul total in urma unor inundatii severe ar fi de 6.521.889 lei.
"Scenariul cu inundatii conduce la o scadere a valorii fondurilor proprii eligibile de la 174 milioane lei la minus (-)909 milioane lei, cu o crestere a SCR de la 5,4 miliarde la 5,6 miliarde lei. Scenariul cu inundatii este mai putin sever comparativ cu scenariul cu cutremur. Cu toate acestea, doar trei societati de asigurare (ING, ALLIANZ si GENERALI) au o rata a SCR de peste 100%. Opt societati participante (ASTRA, EUROINS, CARPATICA, UNIQA, ASIROM, PAID, EXIM si AXA) au fonduri proprii negative", precizeaza ASF.
Principalii factori raman incapacitatea de plata a reasiguratorilor in cazul tuturor societatilor participante si reasigurarea inadecvata in cazul ASTRA al carei deficit reprezinta 63% din deficitul agregat.
"Testul de stres este extrema extremelor. Nu vrem sa inducem o panica pentru ca aceste teste de stres se fac la cicluri foarte mari si au o probabilitate destul de mica. Ele cuprind nu doar piata locala, ci si piata internationala, inclusiv reasiguratorii", a declarat Misu NEGRITOIU, Presedintele ASF.
El a subliniat ca raportul privind evaluarea activelor si pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) si Testul de stres sunt o radiografie a pietei de asigurari la data de 30 iunie 2014, iar intre timp au mai avut loc schimbari in piata, iar unii asiguratori au facut deja majorari de capital.
In cazul unor catastrofe naturale majore, nici Fondul de Garantare nu ar putea plati despagubirile pentru ca sumele de care dispune sunt de zece ori mai mici decat deficitul asiguratorilor.
"Solutia este sa revedem intregul pachet al asigurarilor de proprietati si sa revedem pachetul legislativ. Asa cum este el facut astazi, nu este sustenabil. Pentru noi trebuie sa fie un semnal de alarma", a spus Misu NEGRITOIU.
Obiectivele Testelor de stres au fost evaluarea rezistentei societatilor de asigurare la scenarii de stres (pornind de la bilantul conform regimului Solvabilitate II) si evaluarea conformarii societatilor de asigurare cu cerintele de capital ale regimului Solvabilitate II (si anume Cerinta de Capital Minim si Cerinta de Capital de Solvabilitate) atat inainte, cat si dupa testarea la stres.
Din evaluarea activelor si pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) rezulta ca societatile ASTRA, CARPATICA, EUROINS si EXIM au un deficit de capital de peste 1,9 miliarde lei, potrivit cerintelor Solvency I.
In baza bilantului conform regimului prudential Solvabilitate I, societatile de asigurare participante au fost grupate dupa cum urmeaza:
- Grupa 1 de asiguratori: Societati de asigurare care detin capitaluri proprii negative: ASTRA, CARPATICA, EUROINS si EXIM;
- Grupa 2 de asiguratori: Societati de asigurare care nu respecta fondul minim de siguranta: ASTRA, CARPATICA, EUROINS si EXIM;
- Grupa 3 de asiguratori: Societati de asigurare care nu respecta marja de solvabilitate: ASTRA, CARPATICA, EUROINS, EXIM, GROUPAMA si ASIROM;
- Grupa 4 de asiguratori: societati de asigurare care nu respecta normele aplicabile acoperirii rezervelor tehnice cu activele admise: ASTRA, CARPATICA si EUROINS;
- Grupa 5 de asiguratori: Societati de asigurare care indeplinesc cerintele de solvabilitate in urma exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor (de exemplu, rata de solvabilitate peste 100% si respectarea fondului minim de siguranta): ALLIANZ, AXA, GENERALI, ING, OMNIASIG, UNIQA si PAID.
In baza bilantului conform regimului prudential Solvabilitate II anterior testarii la stres, societatile de asigurare participante au fost grupate dupa cum urmeaza:
- Grupa 1 de asiguratori: Societati de asigurare care detin fonduri proprii negative: ASTRA, AXA, CARPATICA, EUROINS si EXIM;
- Grupa 2 de asiguratori: Societati de asigurare care, in baza rezultatelor exercitiului BSR si fara a afecta vreuna dintre masurile urmatoare de ajustare luate dupa realizarea exercitiului, nu ating Cerinta de Capital Minim (MCR) ‐ ASTRA, AXA, CARPATICA, EUROINS si EXIM;
- Grupa 3 de asiguratori: Societati de asigurare care, in baza rezultatelor exercitiului BSR si fara a afecta vreuna dintre masurile urmatoare de ajustare luate dupa realizarea exercitiului, nu ating Cerinta de Capital de Solvabilitate (SCR) ‐ ASTRA, AXA, CARPATICA, EUROINS, EXIM, ASIROM, GROUPAMA, PAID si UNIQA;
- Grupa 4 de asiguratori: Societati de asigurare care, in baza rezultatelor exercitiului BSR si fara a afecta vreuna dintre masurile urmatoare de ajustare luate dupa realizarea exercitiului, ating MCR si SCR: ALLIANZ, GENERALI, ING si OMNIASIG.