1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Polita CASCO pentru motociclete in Romania - un produs dificil pentru asiguratori

[video|7923]Ca si in cazul autoturismelor, se poate vorbi despre doua tipuri de asigurari pentru motociclete: cea obligatorie, RCA, si cea facultativa, CASCO. In momentul de fata, posesorii de motocicleta din Romania intampina probleme atunci cand vor sa-si asigure motocicleta cu o polita CASCO, companiile practicand in cazul lor cote de prima si fransize (partea din dauna suportata de proprietar) ceva mai mari decat la autoturisme. Mai mult decat atat, exista chiar asiguratori care refuza sa incheie asigurari CASCO pentru motociclete.

"Asigurarea motocicletelor in Romania in acest moment este un subiect delicat. Multi asiguratori refuza preluarea acestui risc, iar cei care il accepta sunt extrem de restrictivi, atat prin conditiile pe care le ofera, cat mai ales prin preturile practicate. Daca pentru o masina, o asigurare costa intre 3 si 6% din valoarea autoturismului, la motociclete, se ajunge la 10-15% din valoare, adica peste dublu", a afirmat Valentin TUCA, CEO, AON Romania, in cadrul emisiunii "Ora de risc" difuzate ieri de RFI.

Chiar daca este in mod evident vorba despre un risc mai mare de accident in cazul vehiculelor cu doua roti, acesta nu este singurul factor luat in considerare la calcularea primelor. Dupa cum a explicat Valentin TUCA, numarul celor care isi fac o astfel de asigurare reprezinta o alta problema: in Romania, sunt putini conducatori de motocicleta, si nu toti se asigura printr-o polita CASCO, ceea ce face ca riscul sa devina unul dificil de preluat de catre asigurator. In principiu, cu cat se asigura mai multe persoane, cu atat primele de asigurare sunt mai reduse.

Varsta persoanei asigurate reprezinta un alt factor luat in considerare de catre companii: un segment important din randul soferilor de motocicleta este reprezentat de tineri, ceea ce, conform studiilor, inseamna un risc crescut de accidente. Statisticile indica faptul ca, pe masura ce soferii inainteaza in varsta, conduc motocicleta cu mai multa grija, ceea ce duce la o rata scazuta a accidentelor.

Nu in ultimul rand, in Romania asiguratorii nu percep tarife diferentiate doar pentru ca un motociclist conduce 6 luni din an, motocicletele fiind utilizate in general in perioada aprilie - octombrie, si impun incheierea politei CASCO pe 1 an de zile.

Motocicletele nu prezinta toate acelasi grad de risc, a completat si Tiberiu TROIA - Manager al Departamentului de Motociclete in cadrul HONDA - CARPATI Motor. Exista motociclete mai lente, nu atat de agresive, care nu creeaza la fel de multe probleme in comparatie cu motocicletele foarte rapide. Asiguratorii nu fac insa nicio diferentiere intre acestea si stabilesc aceeasi prima de asigurare.

Cum este perceput acest risc de catre asiguratorii care elibereaza polite de viata? Depinde foarte mult daca persoana asigurata este sofer amator sau sofer profesionist, subliniaza Adriana MIHAILESCU, Sef Serviciu Subscrieri Asigurari de Viata la GENERALI Asigurari. Statisticile internationale arata faptul ca exista un risc mai mare pentru participantii la trafic motociclisti in raport cu ceilalti, asadar asiguratorii trebuie sa ia in calcul acest lucru.

"Daca viitorul client foloseste motocicleta ca amator, poate incheia absolut orice tip de polita la noi cu o extra prima suplimentara foarte redusa. Insa daca este profesionist si participa la competitii sportive in mod frecvent sau daca urmareste recorduri in domeniu, atunci lucrurile devin mai complicate", a afirmat Adriana MIHAILESCU.

In tara noastra sunt intre 20.000 si 40.000 de motociclisti activi, estimeaza Tiberiu TROIA. In ceea ce priveste vanzarile de motociclete noi, acestea inregistreaza, in ultimii trei ani, o scadere pronuntata, remarcandu-se in schimb o mai mare activitate pe piata second-hand.