1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Piata asigurarilor e inca prea putin pregatita pentru revolutia digitala

Conform unui studiu recent, numai 3 din 10 companii din Romania folosesc social media pentru vanzari. Care este situatia in domeniul asigurarilor in ceea ce priveste digitalizarea? Despre acest subiect au discutat Alin NITA - General Manager, FivePlus Solutions - si Aurelian IUSCU - Managing Partner, Business Future Solutions - in cadrul emisiunii "Ora de risc" difuzate marti, 25 aprilie a.c., de RFI.

"Am facut cateva analize si, in general, vedem ca doar companiile mari au investit in mediul online. Sunt multe instrumente digitale care nu sunt valorificate si observam acest lucru la toate companiile. De cele mai multe ori, acestea aleg sa faca ceva formal, de exemplu au un website, dar nu valorifica suficient de multe instrumente online sa ajunga acolo unde este clientul", a declarat Alin NITA.

"In conditiile in care sunt 1,5 miliarde de persoane pe Facebook in fiecare luna si se fac miliarde de cautari pe net, realizam ca cel putin 60% din afaceri nu au un website si, dintre acestea, 25% nici macar nu apar in rezultatele de cautare, eu cred ca este un potential mare care poate fi exploatat", a adaugat acesta.

Inrebat care este motivul din spatele acestei situatii, Alin NITA a precizat ca exista o foarte mare posibilitate ca multe companii sa nu cunoasca beneficiile potentiale ale mediului digital: "Din analizele facute de noi, sunt atat de multe instrumente online pe care foarte putini le folosesc, fie pentru ca nu stiu de ele, fie pentru ca nu o strategie pentru mediul online care sa includa si utilizarea acestora."

Daca o companie de asigurari isi doreste sa se dezvolte pe zona digitala, "primul pas este sa faca o echipa cu cineva care cunoaste mediul online, pentru ca trebuie sa inteleaga ce beneficii si avantaje poate sa ii aduca un anumit tip de canal. Apoi trebuie sa treaca la o strategie concreta pentru a actiona", a subliniat Directorul General al FivePlus Solutions.

In momentul in care aceasta demareaza un proces de automatizare, trebuie sa aiba in vedere si o modalitate structurata de implementare a acestuia.

"In general, o abordare structurata s-ar baza pe un start si un end al acestui proces de trecere de la activitatea manuala la cea automatizata, si aici as dori sa punctez trei elemente. In primul rand, o corporatie de talia celor din asigurari ar fi bine sa aiba o echipa care sa se ocupe de aceste optimizari. Al doilea punct ar fi inzestrarea cu know-how a echipei, adica, cu alte cuvinte, aceasta sa implementeze optimizare structurat, folosind o metodologie. Si aici piata ofera o metodologie pe care o folosim cu succes pe proiectele noastre, LEAN SIX SIGMA, cu 5 etape. Iar in al treilea rand, imediat dupa ce faci optimizarile proceselor, este foarte important sa mentii rezultatele: sa ai acesti indicatori pe care sa ii urmaresti sa ramana in acea zona de performanta dorita", a explicat Aurelian IUSCU. O companie ar trebui sa demareze un astfel de proces in momentul in care primeste indicatii din partea clientilor, a aratat acesta.

"Punctul de plecare al progresului este reprezentat de cunoasterea vocii clientului. Noi stim ca nu exista proces fara client: el este cel care declanseaza procesul, el primeste iesirea din proces, adica rezultatele, si el este cel dispus sa plateasca daca ii este livrat asa cum are asteptarile. De aceea, este foarte important sa pornim de la vocea clientului, masurata pe cele trei coordonate: calitate, cost si termen de livrare", a subliniat oficialul Business Future Solutions.

"De exemplu, conform unui studiu de actualitate, 68% din clienti spun ca au renuntat la serviciile unei companii pentru ca furnizorului nu-i pasa de servicii, in timp ce doar 14% nu au fost satisfacuti de produs, iar 9% au invocat motive concurentiale", a atras atentia acesta.

In ceea ce priveste cuantificarea rezultatelor, "exista niste metode care nu sunt dificile, dar necesita experienta in utilizare. Top managementul pune accentul pe profitabilitate si reducerea riscului operational sau de credit. In general, acesti indicatori, odata stabiliti, trebuie mentinuti intr-o plaja de acceptanta. Cu cat partea de procese e mai bine optimizata, cu atat managementul poate urmari acesti indicatori mai bine si sa ia deciziile tot intr-o maniera online. In ceea ce priveste rezultatele, partea de abordare metodologica a optimizarii proceselor poate aduce cresteri pe zona de vanzari intre 10-35%, reducerea cycle time-ului intre 25-90%, o scadere intre 10-45% a activitatilor care conduc la intarzieri (rezolvarea de erori etc.), si, pentru ca nu intamplator am zis de profitabilitate, milioane de euro castigati din perspectiva optimizarii proceselor in cazul unei corporatii cu sute si mii de angajati", a aratat Aurelian IUSCU.

"Daca este sa tragem o concluzie legat de faptul ca asiguratorii sunt pregatiti pentru stadiul actual de cerinte a clientilor, as spune ca, intr-o mare masura, nu. Acestia au nevoie de o perspectiva din partea expertilor", conform acestuia.