1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Paul DIETER CIRLANARU: ...

VIDEO: Paul DIETER CIRLANARU: Restructurarea si insolventa sunt facilitati menite pentru a proteja companiile

Ce inseamna restructurare si insolventa pentru o companie? O buna strategie de restructurare ar putea fi cheia pentru revenirea din dificultate intrucat "restructurarea si insolventa sunt facilitati menite pentru a proteja companiile", a precizat Paul DIETER CIRLANARU, CEO, CITR, in cadrul celei mai recente editii a emisiunii Ora de Risc, difuzata de RFI Romania.

Cine decide iesirea din restructurare?

"O restructurare poate dura de la cateva luni la cativa ani. Am avut cazuri de firme care in sase luni au intrat si iesit din reorganizare. Insa este foarte important si specificul companiei. Insa sunt cazuri in care procesul este mai indelungat, iar acolo se stabileste o perioada de reorganizare, propusa printr-un plan, pe perioada in care se implementeaza atat masurile de restructurare, cat achitarea datoriilor cumulate. La sfarsit, testul tine de doua lucruri: daca obiectivele asumate au fost atinse si daca ne-am incadrat in termenul propus. Decizia finala o are judecatorul", mentioneaza oficialul CITR.

Intrebat de ce in Romania sunt mai multe falimente si mai putine restructurari, oficialul CITR spune ca "in privinta companiilor care activeaza in asigurari, legislatia din Romania nu are prevazuta o procedura de restructurare sau reorganizare, cum se intampla in cazul altor companii in insolventa. Practic, intrarea in insolventa pentru o companie de asigurari reprezinta unicul pas ca fiind falimentul. Singurul lucru care este reglementat, este lichidarea companiei. Orice masura de redresare se face anterior insolventei, in cadru special reglementat si in relatia cu ASF. Asta este doar cazul specific societatilor de asigurari".

"Daca ne uitam la economie, in general, sunt cel putin doua motive pe care le gasesc relevante. Primul este unul istoric: faptul ca statistic am vazut foarte multe proceduri faliment sau de lichidare in ultimii 30 de ani datorita faptului ca insolventa reprezenta si mecanismul prin care operatorii economici ineficienti, poate inainte de 1989, sau dupa au iesit din economie. Apoi, am avut perioada de antreprenoriat incipient, unde trebuie sa acceptam ca in orice economie tanara vom avea multe incercari, iar unele dintre ele vor fi nereusite, iar atunci, din nou, insolventa a fost mecanismul prin intermediul falimentului care au inchis acele companii care nu au reusit sa reziste in timp, sau au fost create intr-un anumit context economic care s-a schimbat", spune Paul DIETER, CIRLANARU.

Intrebat in ce situatii nu se poate aplica restructurarea, oficialul CITR spune ca "procedurile de restructurare sunt o facilitate si o protectie acordata companiilor. Istoric vorbind, insolventa a fost o modalitate de a proteja compania pe termen scurt pentru a vedea daca exista solutii. Pentru a beneficia de o facilitate, trebuie sa te califici pentru ea".

Intreaga editie a emisiunii "Ora de Risc" poate fi vizionata in video-ul atasat acestui articol. Asteptam comentariile voastre despre cele discutate la adresa: media@xprimm.com sau pe pagina noastra de facebook "Ora de Risc".

*************************************

"Ora de Risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Debutul ei a avut loc in urma cu aproape 15 ani, este realizata de catre echipa XPRIMM, cu ajutorul radio RFI Romania si este sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM - Asigurari & Pensii.

"Ora de Risc" este transmisa saptamanal de catre RFI Romania, marti, de la 17.30 si, in reluare, sambata, de la 10:10 pe unde radio FM, astfel: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm.

Va invitam sa ne urmariti si pe www.rfi.ro, pe pagina de Facebook "Ora de Risc" sau in format podcast, aici https://podcast.rfi.ro/?s=ora+de+risc.

Pentru a vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!