1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Ora de Risc - Solutiile ...

VIDEO: Ora de Risc - Solutiile pentru a ne asigura un trai decent la varsta pensionarii

In cea mai recenta editie a emisiunii "Ora de Risc" , de la RFI Romania, George MOT, Expert Pensii si Owner al "Despre Pensii Private", a vorbit despre cat de slabit este astazi sistemul public de pensii si cam cat de mare este presiunea exercitata de pensile speciale pe el.

Un studiu publicat recent, arata ca populatia Romaniei scade intr-un ritm ingrijorator iar in 2040 o sa avem un record de pensionari, care va depasi numarul de tineri apti de munca. In prezent, pensiile actualilor pensioneri sunt platite din contributiile celor care se afla in campul muncii si care platesc taxe si impozite. Daca vorbim despre solutii, in acest moment avem cateva variante, dintre care fie crestem taxele, fie crestem varsta de pensionare sau incurajam natalitatea.

"Sistem de pensii publice este un sistem de redistribuire unde statul actioneaza ca un intermediar, ia banii de la salariati si ii plateste pensionarilor. Potrivit Eurostat, speranta de viata a crescut la nivelul Uniunii Europene, la 80 de ani", a spus George MOT.

Pensiile facultative - Pilon III, sunt limitate de maxim 15% din veniturile nete. Care este diferenta dintre plata unica si plata esalonata a pensiei?

"Plata unica presupune plata intr-o singura transa a intregului activ, iar plata esalonata, dupa cum ii spune si numele, iti ofera posibilitatea de a retrage activul in rate lunare egale, intinse pe o perioada de maxim cinci ani. Specialistii recomanda plata esalonata, pentru a plati un impozit mai mic, deoarece modul de impozitare al pensiilor private este la fel ca cel al pensiilor publice".

George MOT a precizat ca cel mai important este sa ne mentinem informati. "Desi suntem pe ultimul loc la educatie financiara, atunci cand vine vorba de informatii responsabilitatea este impartita intre autoritati si contribuabili. Trebuie utilizat un limbaj simplu astfel inca sa poata fi inteles de toata lumea".

Emisiunea "Ora de Risc" este transmisa saptamanal de catre RFI Romania, marti, de la 17.30 si este reluata sambata, de la 10:10.

Va invitam sa ne urmariti si pe www.rfi.ro sau pe unde radio FM, astfel: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm.

Totodata, ne puteti si vedea pe pagina de Facebook "Ora de Risc" si ne puteti asculta, in format podcast, pe pagina RFI Romania, aici https://podcast.rfi.ro/?s=ora+de+risc.

"Ora de Risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Debutul ei a avut loc in urma cu aproape 15 ani, este realizata de catre echipa XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM - Asigurari & Pensii.

Pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!