1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Ora de Risc, Editie ...

VIDEO: Ora de Risc, Editie Speciala: Pensii, viata si... RCA

Despre asigurarile RCA, cele de viata cu componenta de economisire pe termen lung si modul cum sunt acestea afectate de criza, dar si despre pensiile administrate privat, au discutat Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei, si Sergiu COSTACHE, Revista PRIMM Asigurari si Pensii, in cea mai recenta editie a emisiunii Ora de Risc #DeAcasa.Ce stiti despre propunerea privind suspendarea platii politelor RCA?

"Este vorba despre o cerere venita din partea transportatorilor, privind suspendarea politelor RCA pentru vehiculele neutilizate. In momente de criza este firesc din partea fiecarui patron sa apara acest impuls de protejare si reducere a costurilor pe care le are. Masina nu circula, este posibil ca masinile sa stationeze doua-trei luni, ce fac cu aceasta polita de asigurare pentru care am platit prima? Tehnic, sa se poata realiza acest lucru este destul de complicat, o solutie nu a fost inca identificata", a precizat Marian FIRCZAK.

"Toate masinile care nu circula trebuie asezate undeva intr-un spatiu privat, placutele trebuie predate politiei, iar in acest fel, putem spune ca se respecta conditiile pentru a se gasi modalitatea tehnica de suspendare a politei RCA. Dar, nu se poate face si suspendare RCA si masina sa circule, daca apare o solicitare sa circule, iar daca nu apare sa nu circule. Este complicata aceasta solicitare din partea transportatorilor, este greu de gasit o solutie, insa trebuie gasit un numitor comun", a completat el.

Insa, in situatia in care se ajunge la un consens, Legea RCA ar trebui modificata, iar cel mai simplu mod prin care s-ar putea realiza acest lucru, in situatia actuala, spune oficialul Parlamentului, este ca Guvernul sa emita o Ordonanta de Urgenta. "Procesul de emitere a unei legi este unul lung, iar situatia de acum este una acuta, ce trebuie rezolvata intr-un timp foarte scurt. Cea mai simpla varianta este cea a Ordonatei de Urgenta, asa cum a fost si in cazul ratelor bancare. Ordonanta de Urgenta odata publicata in Monitorul Oficial produce efecte. De aceea si cei din domeniul transporturilor au apelat la Guvern, pentru a rezolva aceasta problema".

Ce parere aveti despre suspendarea platii primelor, dar raspunderea asiguratorului sa ramana in continuare activa?

"Vreau sa cred ca aceasta nu este o solicitare reala, care i s-a inaintat Guvernului. Nu am apucat sa discut cu cei doi ministri care au facut parte din grupul de negocieri cu transportatorii, dar nici nu vreau sa ma gandesc ca aceasta solicitare este una reala. Daca soliciti sa elimini un cost care se apropie de 3% din cheltuielile totale ale unei companii de transporturi si vrei sa fii in continuare protejat fara sa platesti pentru protectia pe care ti-o ofera o asigurare, mi se pare o propunere care nici nu necesita dezbatere", a completat Marian FIRCZAK.

In privinta asigurarilor de viata cu cumponenta de economisire pe termen lung - unit-liked, desi bursele au inregistrat scaderi, oficialul Parlamentului spune ca, detinatorii unor astfel de polite nu ar trebui sa aiba motive de ingrijorare.

"As vrea sa ii indemn pe toti detinatorii de polite de asigurare unit-linked sa ramana calmi. Sa nu actioneze impulsiv in momentul in care intra pe contul online si vad care este situatia in conturi. Tu acolo vezi un numar de unitati de fond, care nu este afectat, el ramane acelasi. Valoare unitatii de fond scade, pentru ca numarul banilor de pe bursa si produc transferuri este scazut", a precizat el.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a urmari toate interviurile video pe care le realizam, va invitam sa va abonati la canalul de YouTube al XPRIMM.