1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Ora de Risc - Cum iti ...

VIDEO: Ora de Risc - Cum iti construiesti piramida financiara?

Despre asigurari, pensii private si economii pentru a ne pastra standardul de viata si in momentul pensionarii, ne-a vorbit Cristian Dan IONESCU, Specialist Asigurari si Pensii, in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania.



Care sunt principiile generale dupa care ar trebui ne conducem pentru a ne pastra standardul de viata?

"As zice ca cel mai important lucru, la inceput, este sa faci o analiza serioasa a situatiei pe care o ai. Sa iti stabilesti cu precizie locul in care te afli si, evident, sa iti definesti foarte clar care sunt obiectivele pe care le ai de aici inainte. Nu conteaza ca te apropii de pensionare sau ca esti la 40 de ani, sau la 25, lucrurile sunt la fel, trebuie sa iti faci o analiza a locului in care te afli, sa iti stabilesti niste obiective si dupa care sa faci un plan ca sa ti le atingi. Dupa ce faci aceasta analiza ai sa ajungi la niste concluzii care se refera la oamenii care iti sunt dragi si depind de tine si cu care ai construit ceva in viata si probabil ca iti doresti sa pastrezi intacte constructiile pe care le ai facut. Si atunci te gandesti, in primul rand, sa iti faci o asigurare de viata ca este practic o declaratie de dragoste pentru cei pe care ii ai in jurul tau, pentru familia ta si pentru cei care tin la tine pur si simplu este o declaratie de dragoste", a raspuns Cristian Dan IONESCU.

Ce produse de asigurare si de economisire ar fi mai bine sa alegem si la ce varsta?

"Fiecare varsta are specificul ei si de aceea discutia cu consultantul si analiza care urmeaza este extrem de importanta. As zice chiar ca e decisiva, pentru ca daca nu alegi produsul care ti se potriveste mai tarziu ai sa ai diverse nemultumiri. Prin urmare, asigurarea de viata si cea de sanatate nu sunt niste produse pe care sa ti le cumperi asa de pe internet. Eu sunt adeptul metodei clasice in care vreau sa ma consult cu un specialist. Vreau sa stiu daca ce imi doresc eu se poate traduce intr-un produs, daca produsul respectiv poate fi adaptat dorintelor mele si vreau sa pun toate intrebarile care sunt necesare inainte de a semna contractul, pentru ca e vorba de un contract pe termen lung", a precizat specialistul.

Ce ne poti spune despre pensii private? Ele sunt alte forme de a ne proteja veniturile pentru varsta a treia.

Cristian Dan IONESCU a vorbit despre constructia piramidei financiare: "Multa lume nu se gandeste la asta si din pacate mai tarziu sunt provocari de suportat. Ideea este ca la baza acestei piramide trebuie intotdeauna sa existe o parte de protectie si, in primul rand, a sanatatii - observam ce se intampla acum. Prima data trebuie sa te asiguri ca piramida are o baza solida si pe aia o crezi cu ajutorul bazei de protectie si a unei asigurari de viata cu clauza de sanatate. La mijloc urmeaza partea de economisire care e formata din trei piloni de pensie. Cand spun pensie, nu ma gandesc neaparat la varsta, ci ma gandesc la un om care la o moment dat doreste sa se retraga din activitate si trebuie sa aiba resursele necesare ca sa poata trai".

"Referitor la sistemul de stat (Pilon 1), noi vom contribui ca generatiile care sunt pensionari la ora respectiva sa poata trai in liniste dupa ce la randul lor au sustinut alte generatii. Deci, este o pensia de solidaritate. De aceea acolo nu este o pusculita in care se varsa cotizatiile tale sau taxele pe care le platesti, ci pur si simplu din acele taxe se creaza un buget, care sustine actualul sistem de pensionare, respectiv pensionarii de stat. Daca banii nu se duc in pusculita, tu trebuie totusi sa te gandesti ca trebuie sa iti creezi niste pusculite. Si una din pusculite este Pilonul 2 (pensia privata obligatorie), care s-a creat in 2008 si acolo se duc 3,75% din taxele pe care tu le platesti la stat. Aceia sunt bani pe care ii vei gospodari asa cum doresti tu atunci cand iesi la pensie si care se mostenesc. Aici ma astept ca in anii urmatori guvernantii sa se gandeasca sa mareasca un pic contributia de la 3,75% la 6%, asa cum era prevazut in lege. Un lucru la care poti sa te gandesti, si care este extrem de profitabil, este ca in afara de Pilonul 1 si Pilonul 2, sa contribui la pensia facultativa de Pilon 3", a explicat Cristian Dan IONESCU.

"Daca varsta de pensionare la ora actuala este de 65 de ani la barbati si 63 la femei, ma astept ca in apropierea anului 2030 sa existe o tendinta de marire a varstei de pensionare, odata cu apropierea datei la care vor iesi la pensie tinerii nascuti ca urmare a decretului dat de Nicolae Ceausescu in 1966, acei tineri care au sustinut generatii intreagi de oameni si care acum sunt marii platitori de taxe - se vor retrage din activitate in apropierea anilor 2030-2032. Deoarece sunt foarte numerosi, cineva va trebui sa ii sustina si pe ei. Este evident ca va fi greu ca statul sa perceapa de doua sau de trei ori mai multe taxele decat percepe acum, si nu exista decat o singura solutie - sa marim varsta de pensionare. Si de aceea Pilonul 3 este o solutie, pe care poti de pe acum sa o ia ai in vedere. Statul iti ofera pentru asta si un avantaj fiscal - deductibilitate fiscala de 400 de euro", a mai spus invitatul.

Mai multe declaratii puteti asculta in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!

PROMO