1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Ora de Risc - Asigurari ...

VIDEO: Ora de Risc - Asigurari utile companiilor pentru a le salva in cazul intreruperii activitatii

Scopul si utilitatea asigurarii de intrerupere a activitatii (business interruption - BI), cand si in ce conditii se incheie, pasii de urmat in caz de dauna, si nu numai, sunt cateva dintre subiectele dezbatute de MIHAI - Manager Centru Competenta Asigurari Proprietate & Constructii in cadrul GrECo Romania -, Andreea RADU - Redactor Sef, Publicatiile XPRIMM - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, difuzate marti, 13 aprilie.

"A trecut peste un an de la declararea pandemiei de COVID-19, care ne-a afectat pe toti la nivel global. Studiile arata ca impactul pandemiei a fost resimtit mai brutal in cazul companiilor mici, cu afaceri de sub 100.000 de euro anual. Astfel ca jumatate dintre manageri sustin ca au fost afectati de COVID-19, iar scaderea afacerilor este de doua ori mai mare decat in cazul companiilor mari. Asadar, studiul CONFIDEX, publicat de curand, arata ca scaderea afacerilor companiilor mici a fost de 20% in T4 2020, fata de 10% in cazul marilor jucatori. In plus, cresterea cifrei de afaceri, estimata pentru 2021, fata de 2020, este de circa 5 ori mai mica in cazul micilor companii, in comparatie cu marii jucatori (1% vs. 5%)", a prezentat Andreea RADU.

"Un alt studiu, realizat de KPMG, arata ca pandemia a declansat o schimbare definitiva a modelului de afaceri pentru un sfert (24%) dintre liderii intervievati. Aproape jumatate (45%) dintre respondenti nu se asteapta la o revenire la "normal" inainte de anul 2022, in timp ce 31% anticipeaza aceasta revenire pentru anul in curs", a adaugat ea.

VIDEO:


Ce asigurari sunt utile companiilor pentru a le salva intr-o situatie neprevazuta?

"Ca sa stabilim ce asigurari sunt utile intr-o situatie critica pentru o companie e nevoie sa luam in calcul: domeniul in care activeaza fiecare companie in parte, riscurile speciale identificate pentru domeniul respectiv de activitate si prioritizarea pe care si-a facut-o fiecare companie in parte dupa analiza proprie a expunerilor la risc si capacitatii de a le gestiona", a explicat Andreea MIHAI.

"De exemplu, pentru o fabrica, riscuri semnificative ar putea fi: stoparea productiei, pentru care exista deja contract de vanzare, din cauza defectarii unor echipamente sau masini cheie; sau prabusirea unui perete al cladirii din cauza unui cutremur sau al unei alunecari de teren. Atunci asigurarile utile sunt cele pentru daune materiale (adica pagube produse de riscuri care se manifesta din exterior, cum ar fi cutremur, inundatie, alunecare de teren, grindina, furt, etc sau pagube produse de avariile accidentale ale echipamentelor de productie)", a adaugat ea.

Conform acesteia, pentru un agricultor, o paguba importanta suferita ar putea fi distrugerea culturilor din cauza unor conditii meteo neasteptate si apoi, neincasarea banilor pe recolta. Pentru el, cea mai relevanta ar fi asigurarea speciala pentru culturile agricole pentru riscuri cum ar fi grindina, inghetul.

"In concluzie, in orice caz, in gama de asigurari utile companiilor pentru situatiile neprevazute, asigurarea care sa protejeze impotriva intreruperii activitatii (business interruption - BI) este inclusa, noi o vedem inclusa, de cele mai multe ori", a mai spus Andreea MIHAI.

Ce este o asigurare de intrerupere a activitatii? La ce foloseste?

"O astfel de asigurare se poate obtine doar in conexiune cu o dauna materiala suferita. Este o asigurare pentru consecinte in activitatea companiei, adica pentru pierderile financiare ale companiei generate de o distrugere, stocuri/ avariere, pierdere fizica a bunurilor. Aceasta asigurare se gaseste doar la pachet cu, sau altfel zis, ca sectiune dintr-o polita de asigurare pentru activele companiei (cladiri / utilaje si echipamentele de productie/ aparatura electronica/ stocuri/ constructii in curs etc.). Nu se poate incheia o astfel de asigurare in mod izolat. Scopul ei este sa sustina compania in cazul in care ajunge la pierderi de profit in urma stoparii activitatii pana cand compania revine in aceeasi situatie financiara ca inainte de paguba survenita", a raspuns specialistul GrECo Romania.

Cand este cel mai bine sa fie incheiata o astfel de asigurare de intrerupere a activitatiisi la ce valoare se calculeaza?

"Asigurarea de intrerupere a activitatii (business interruption - BI) nu se poate incheia de sine statator, fara ca in contractul de asigurare sa existe mai intai sectiunea obligatorie pentru daune materiale. Astfel ca se recomanda contractarea asigurarii de intrerupere a activitatii de-odata cu cea de daune materiale, de la inceputul contractului", a afirmat Andreea MIHAI.

"Referitor la ce valoare se calculeaza, compania declara suma asigurata dorita pentru cazul de intrerupere a activitatii dupa ce-si analizeaza cifra de afaceri, veniturile, cheltuielile (fixe, variabile) si profitul brut. Exista si un formular de calcul in sprijinul companiilor, cu un continut similar de la un asigurator la altul, fiind vorba de fapt de intrebari despre conturi contabile. In concluzie, suma asigurata se poate determina ca fiind profitul brut al companiei dupa cum a reiesit din calcule, la care s-ar putea adauga, optional, anume cheltuieli fixe, ca de exemplu, cu chirii, cu salarizarea, cu amortizarea, cu dobanzile", a completat ea.

Andreea MIHAI a precizat ca asigurarea de intrerupere a activitatii se preteaza companiilor cu situatii financiare pozitive, care inregistreaza un profit care sa faca obiectul asigurarii.

"Asigurarile ne dau acea peace of mind. Nu me dorim intotdeauna sa le folosim, insa ne stim in siguranta cand le avem incheiate, mai ales si cu un design bine facut", a concluzionat invitata.

Mai multe declaratii puteti asculta in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!