Este un moment important pentru piata de asigurari si pentru clientii acesteia, dintr-un motiv foarte special, Autoritatea de Supraveghere Financiara, a publicat raportul privind piata asigurarilor la nivelul trimestrului 1/2022 si evolutia pietei de asigurari continua sa ramana una optimista. Piata a crescut ca niciodata, iar aceasta crestere vine pe fundalul falimentului companiei City Insurance, faliment care a fost anuntat in luna septembrie a anului trecut.
Tarifele RCA s-au majorat cu 10 pp, la 65,5%, cota asigurarilor auto in total subscrieri. Asta a facut ca toate celelalte tipuri de asigurari sa aiba procente mai mici dar in valori absolute. Au crescut si asigurarile de sanatate si asigurarile de viata si asigurarile de locuinta, aproape tot, mai putin asigurarile de garantii.
Despre toate acestea au discutat Iulius FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei si secretar al Comisiei Budget-Finante-Banci din Camera Deputatilor si Sergiu COSTACHE, in cadrul emisiunii Ora de Risc de la RFI Romania.
Ati apucat sa lecturati raportu ASF, ce parere aveti?
"Am citit raportul ASF si pot spune ca iti ofera o imagine de ansamblu asupra pietei de asigurari in trimestrul I, cu multe elemente pozitive insa eu zic ca aceasta crestere este de fapt o corectie a tarifelor de dumping practicate de doi asiguratori in perioada in care mergeau in tandem cu astfel de tarife si corectarea si aducerea lor la un nivel normal de tarifare, poate ca uneori exagerat, dar de cele mai multe ori la un nivel normal de tarifare, este motivul pentru care avem o crestere atat de consistenta la nivel general a primelor de asigurare", potrivit lui Iulius FIRCZAK.
Vreti sa spuneti ca piata de fapt atat era, doar ca preturile acelea foarte mici o tineau undeva jos?
"Da, aceasta este parerea mea. Daca ne uitam mai exact pe cresterea primelor subscrise pe RCA vedem ca volumul total s-a dublat, avem o crestere cu 102% pe prime burte subscrise, pe RCA. Pe segmentul auto RCA, CASCO, CMR, dar in principal RCA, vedem o scadere considerabila a ratei daunei combinate, rata daunei combinate a atins un varf critic de 160% si in trimestrul I din acest an vedem o corectie, o coborare spre 130%, ceea ce este foarte important. Asta inseamna ca pentru fiecare suta de RON pe care cetatenii o platesc pentru RCA, asiguratorii cheltuie 130 RON, cu cheltuieli de distributie, de reparatii si administrative. Asta inseamna ca mai trebuie lucrat fie la nivel de prime, fie la nivel de costuri administrative de distributie, fie la nivel de facturare. Cresterea primei, cresterea volumului de sume brute subscrise pe CASCO, daca ne uitam la rata inflatiei, o sa vedem ca de fapt cresterea este data de rata inflatiei, nu avem o crestere a numarul de contracte emise. Pe aceeasi analiza si analizand in aceeasi cheie si asigurari de sanatate si asigurarile de locuinta, vedem ca de fapt nu avem o crestere a gradului de asigurare a cetatenilor ci avem o corectie cu inflatia a primelor de asigurare. Si pe asigurari de locuinte si pe asigurari CASCO, vedem o scadere a numarului de contracte de asigurare", a precizat Iulius FIRCZAK.
Ce facem cu inflatie, e un fenomen normal sau exista o posibilitate de control asupra ei? Parlamentul are vreo influenta in aceasta zona?
"Inflatia se regaseste si in primele de asigurare si acestea vor creste dupa cum se vede si din analiza de pe trimestrul I si suntem convinsi ca si in trimestrul II vom avea aceleasi cresteri generate de inflatie, cresterea practic a tuturor costurilor de despagubire pe care le au asiguratorii. Banca Nationala a Romaniei si Bancile Nationale care controleaza fiecare moneda, Banca Centrala Europeana, FED pentru Statele Unite prin dobanzile de politica monetara pot reduce inflatia si asta este acum principala grija, aceea de a controla inflatia, care deja se simte in toate mediile economice si cum vedem si aici in statistica pe care o analizam de la ASF de pe trimestrul I, se vede si in piata de asigurari din Romania. Un element important care ar face sa scada primele de asigurare, ar fi cresterea numarului de asigurati", a raspuns Iulius FIRCZAK.
Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!
Va invitam sa urmariti saptamanal emisiunea "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi urmarita pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).
Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".
Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 12 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM Asigurari & Pensii.
Ora de Risc este transmisa in fiecare marti in prime-time, de la ora 17.30, si este reluata sambata, de la ora 10:10.
Pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!