1asig.ro
1asig.ro
VIDEO: Luminita MOROSAN, GrECo - ...

VIDEO: Luminita MOROSAN, GrECo - Acum este momentul potrivit pentru ca firmele sa incheie asigurari de credite comerciale

5 min. / 1.540 cuvinte

Rolul asigurarilor de credite comerciale, mai ales in perioade de criza, ce riscuri acopera si cui se adreseaza - sunt doar cateva dintre subiectele dezbatute saptamana aceasta cu Luminita MOROSAN, Manager Centru de Competenta Credite si Garantii, GrECo Romania, in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania.

"In conditiile create de pandemia de COVID am observat ca exista un interes in ceea ce priveste asigurarile de credit comercial, care acopera riscul de neincasare a creantelor unei companii de la clientii sai. Si am vazut ca numarul societatilor comerciale si persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate in insolventa a crescut cu peste 11% in primele sapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2020, fiind inregistrate 3.538 de insolvente, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Asta face ca rolul acestor asigurari de credit comercial sa fie unul important", a precizat Andreea RADU, Redactor Sef, Publicatiile XPRIMM.

Video:

Luminita MOROSAN a explicat ca asigurarea creantelor comerciale se refera la acoperirea eventualelor pierderi financiare, provenite din neincasarea creantelor, adica a facturilor cu plata la termen, pe care o companie le detine in relatia cu partenerii ei de afaceri din vanzarea sau comercializarea de marfuri, respectiv prestarea de servicii cu plata la termen catre clienti interni sau externi la export.

Pe langa aceasta recuperare a pierderilor financiare, polita mai are si alte beneficii, fiind un produs complex de asigurare.

Intrebata cum functioneaza aceasta asigurare si ce pasi trebuie sa faca o companie care vrea sa incheie o astfel de polita, Luminita MOROSAN a raspuns: "In principal, se transfera catre asiguratori o serie de informatii cu privire la portofoliul de creante, termene de plata, structura portofoliului, daunalitatea in istoric", precizand ca toata aceasta activitate poate fi facuta de un broker, precum GrECo, care vine in sprijinul clientilor pentru ca impreuna sa stabileasca coordonatele unei astfel de asigurari, care sa fie cat mai aproape de ceea ce isi doreste clientul si de structura companiei respective, de domeniul de activitate, sa fie cat mai personalizat.

La pasul urmator se negociaza cu asiguratorul, se stabilesc conditiile contractuale, se semneaza polita, se face o analiza punct cu punct a companiilor clienti din portofoliul asiguratului, fiecare primeste o limita de credit sau nu de la asigurator, iar pentru cei care primesc o limita de credit, se poate livra sub acoperire in continuare. Daca nu se plateste la scadenta, o perioada scurta colecteaza asiguratul, dupa care, colectarea se face de catre o companie specializata, desemnata de asigurator, si apoi se plateste despagubirea, a mai explicat invitata.

Care a fost evolutia pietei romanesti pe acest segment de asigurari inainte si dupa aparitia pandemiei COVID?

"Atat noi, cat si asiguratorii de creante am facut la inceputul pandemiei niste previziuni destul de sumbre cu privire la piata, cu privire la cresterea insolventelor, cu privire la cresterea problemelor si a daunalitatii pe aceasta zona, dar realitatea ulterioara nu a fost aceeasi, in sensul ca datorita masurilor de interventie a statului in economie, datorita masurilor de sustinere a companiilor, aceste probleme au fost amanate in viziunea asiguratorilor si nu neaparat in mod real depasite. Din aceasta cauza, intr-adevar companiile au devenit mai dispuse sa analizeze ofertele noastre si s-au aratat mai interesate. S-au semnat polite noi, insa nu atat cat ne-am asteptat. Decizia, din ce am vazut in piata si ce am mai discutat cu asiguratorii, a fost amanata de multe dintre companii si pentru ca in ultima perioada, mai ales in 2021, au fost foarte multe lichiditati in piata, multe dintre companii si-au permis chiar sa scada termenele, au impus scaderea termenelor de plata catre clientii lor, unele chiar au vandut cu plata la livrare sau in avans", a declarat Luminita MOROSAN.

In ceea ce priveste modul in care au mai reactionat asiguratorii de creante in perioada de pandemie, reprezentanta brokerului GrECo, a aratat ca preturile au scazut in 2020, iar in 2021 au fost pe o panta descendenta. "Acum este momentul potrivit sa se incheie o astfel de polita, pentru ca aceste costuri au scazut si exista o deschidere mai mare a asiguratorilor de a negocia conditii comerciale si contractuale cat mai favorabile asiguratului".

"Aceste polite sunt un must-have in perioada actuala, ceva absolut obligatoriu in cosul zilnic de asigurari al fiecarei companii", a concluzionat Luminita MOROSAN.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientiipietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Totodata, pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!

870 accesari