1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Iulius Marian FIRCZAK - Ce ...

VIDEO: Iulius Marian FIRCZAK - Ce legi se modifica in 2022 in piata asigurarilor si cum?

Despre cel mai mare faliment din piata asigurarilor - CITY Insurance, efecte si solutii, dar si despre modificarile legislative din domeniu ne-a vorbit Iulius Marian FIRCZAK - Deputat in Parlamentul Romaniei si Secretar in Comisia pentru buget, finante si banci - intr-un interviu XPRIMM Time for Business.

Interviul poate fi urmarit si pe contul de YouTube XPRIMM:

Intrebat despre efectele celui mai mare faliment - CITY Insurance - asupra pietei si asupra clientilor, Iulius Marian FIRCZAK a raspuns: "Efectul pe care il are asupra pietei il simtim cu totii - vedem cat de mari sunt tarifele raportate la preturile practicate de CITY la momentul in care activa in piata. Nimeni nu se raporteaza la celelalte preturi de atunci si sa vada ca in functie de acele preturi cresterea e de 15 - 20%, cu totii se reporteaza la preturile practicate de CITY, care s-a dovedit ca nu au fost sustenabile, de aceea a intrat in faliment, nu practica un pret corect din punct de vedere economic. Asta este efectul pe care cu toti il simtim. Acum, cel mai important lucru este sa facem ca despagubirea de la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) sa se faca cat mai facil si clientul sa sufere cat mai putin".

"Si pentru ca nu am reusit prin lege sa impingem o procedura pe care eu am ridicat-o in Comisie, sper ca cei de la ASF sa reuseasca sa faca acest lucru - exista o portita prin care Fondul de Garantare poate sa externalizeze instrumentarea dosarelor catre departamentele de dauna din companiile de asigurari care vand RCA si astfel sa mearga un pic mai repede procesul. Daca stam la o viteza de procesare de 5.000 - 6.000 de dosare pe luna si estimam un volum total de peste 200.000 de asigurari, o sa vedem ca ajungem la peste un an de zile pentru despagubire si este un termen foarte foarte lung si nu poti sa le ceri oamenilor sa astepte atata timp pana cand se va solutiona dosarul de dauna. Asta este o problema stringenta pe care sper sa o rezolvam cat mai repede, daca e nevoie prin lege, prin modificarea Ordonantei Guvernului, sau daca se poate si altfel, sper ca cei din ASF sa vada si sa reuseasca sa foloseasca aceasta solutie. Pana acum nu a fost practicata aceasta procedura, dar sper eu ca vor ajunge sa vada ca este necesar pentru a grabi viteza de despagubire", a adaugat invitatul.

Iulius Marian FIRCZAK a vorbit si despre modificarea legislatiei privind asigurarile obligatorii de locuinte (politele PAD): "Si acolo este aceeasi problema ca la asigurarile RCA - nu se gaseste numitorul comun. Sunt colegi care vin si sustin ca ar trebui ca aceasta asigurare obligatorie sa contina riscuri suplimentare, iar eu sunt unul dintre cei care spun ca nu este nevoie de altele pentru ca este suficient ceea ce contine astazi asigurarea obligatorie. Vorbim de calamitati naturale, iar cele trei riscuri acoperite de polita PAD sunt suficiente."

"Pe acest segment am atins un nivel de rezistenta si nu reusim sa depasim acest grad de acoperire (doar 1 din 5 case este asigurata - n.red.) pentru ca oamenii percep aceasta asigurare ca pe o taxa si nu reusesc sa o vada ca pe o protectie pe care ei o cumpara. In aceste conditii eu cred ca nu facem decat sa incurcam piata de asigurari de locuinte daca venim si inludem riscuri suplimentare", a completat el.

Cum ati descrie piata de asigurari in cateva cuvinte?

"Greu, pentru ca sunt multi jucatori si se intampla multe lucruri. In sensul frumos al cuvantului este o piata nebuna de asigurari, cu jucatori care stiu sa isi aleaga clientii, cu asiguratori care vor sa fie smecheri si sa faca bani repede, cu clienti care sunt ok si care reusesc sa gaseasca solutii bune de asigurare, cu clienti problematici care din pacate nu gasesc solutii de asigurare si trebuie sa apeleze la alte instrumente, precum la solutia BAAR (pentru clienti cu risc ridicat - n. red), Cred ca problema nivelului scazut de incredere trebuie sa fie rezolvata in acest an la nivel de perceptie publica, increderea in piata de asigurari, pentru ca toata piata per asamblu, si obligatorie si facultativa, sa creasca. Asta ar trebui sa fie sloganul. Haideti sa avem incredere in asigurari si daca vom reusi sa avem incredere cred ca vom putea sa avem o piata normala, inclusiv ca preturi de asigurare si ca despagubiri", a raspuns deputatul.

Iulius Marian FIRCZAK are speranta ca lucrurile se vor rezolva in 2022. "Facem tot ce sta in puterile noastre in Comisia de buget sa oferim un cadru legal pentru un pret normal la RCA in 2022, pentru recastigarea increderii in asigurari".

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!