1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Impactul crizei COVID ...

VIDEO: Impactul crizei COVID asupra pietei asigurarilor din Romania - editie speciala a XPRIMM Time for Business

XPRIMM Time for Business a derulat o noua editie internationala sub titlul "Piete de re/asigurari confruntandu-se cu criza COVID", care s-a axat pe evolutia pietei de asigurari din Romania in situatia incerta creata de pandemie.

Invitatii emisiunii au fost:
  • Valentin IONESCU, Directorul Directiei Strategie si Stabilitate Financiara din cadrul ASF
  • Adrian MARIN, Presedintele UNSAR
  • Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania (interventie inregistrata)
  • Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Broker
Chiar daca asteptarile cu privire la evolutia economiei in toate sectoarele de activitate nu au fost foarte optimiste, rezultatele publicate de autoritati cu privire la piata asigurarilor au fost mult mai bune decat se prevedea initial.



Valentin IONESCU, Director Departamentul Strategie si Stabilitate Financiara al Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania a subliniat ca "Ne asteptam la o redresare a economiei romanesti in 2021, dar exista inca incertitudine cu privire la recuperarea completa a pierderilor inregistrate de economie ca urmare a crizei generata de COVID-19. In ceea ce priveste sectorul asigurarilor din Romania, in ansamblu, acesta a avut o evolutie pozitiva, fara fluctuatii extreme. Volumul primelor brute subscrise a crescut, in primele sase luni din 2020, cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asigurarile generale au crescut cu 5,4%, dar in acelasi timp asigurarile de viata au inregistrat o scadere cu aproximativ 4%. In ceea ce priveste piata de capital, companiile de asigurari nu sunt principalii investitori pe aceasta piata, dar activele totale detinute de sectorul asigurarilor din Romania au crescut cu 5% in primul semestru din 2020, comparativ cu sfarsitul anului 2019".

Adrian Marin, Presedintele UNSAR si CEO GENERALI Romania, a explicat ca: "Evolutia pietei este corelata cu efectele pandemiei si reflecta dezvoltarea economica. Pe termen lung, asiguratorii vor continua sa aduca o contributie importanta la economia nationala. Oamenii au devenit mai constienti de riscurile la care sunt expusi si incep sa se gandeasca la o protectie suplimentara pe termen lung: 36% dintre romani se gandesc sa cumpere o polita privata de sanatate, in acelasi timp 58% dintre romani sunt preocupati in special de riscul de imbolnavire".

In ceea ce priveste clientii corporate din industria asigurarilor, companiile au reusit sa gestioneze situatia actuala. Gheorghe Grad, CEO RENOMIA SRBA, a declarat: "In a doua parte a anului, a fost o reconsiderare a interesului companiilor cu privire la reinnoirea politelor prin reducerea planurilor de asigurare si / sau excluderea persoanelor dependente din polita. Dar aceleasi companii sunt mai interesate de o polita de asigurare de viata de grup. Exista atat de multe lucruri care se schimba intr-o perioada scurta de timp, iar capacitatea noastra de a adapta produsele de asigurare la noua realitate a liniei de business ne conduce catre constientizare. Preocuparea de a fi protejati este ceea ce a provocat aceasta criza medicala".

Dincolo de pandemie, celelalte riscuri continua sa se manifeste. Mai mult, intr-o economie aflata in criza, acestea pot avea consecinte mai dramatice asupra securitatii financiare a cetatenilor. In acest context, Romania trebuie sa faca fata unei lacune de protectie deja existente in ceea ce proveste asigurarea locuintelor.

Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania, a impartasit cateva idei despre acest subiect: "Este adevarat ca pandemia a schimbat multe aspecte ale vietii noastre. In ceea ce priveste asigurarea locuintelor, numarul politelor de asigurare a crescut doar cu 5000 de polite, dar PAID se angajeaza sa continue demersurile de constientizare a importantei asigurarilor de locuinte. Acoperirea unui nou risc natural prin acest sistem obligatoriu poate fi adecvata in orice moment, atata timp cat va fi considerata benefica pentru protectia populatiei din Romania".

Mai multe opinii despre impactul crizei pe piata romaneasca de asigurari si care sunt efectele pozitive sau negative pe care le poate produce pe termen lung, le puteti afla urmarind intreaga dezbatere pe canalul YouTube XPRIMM.

Pentru a urmari in timp real toate dezbaterile si interviurile, vainvitamsavaabonati la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel)!