1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Erik BARNA - despre ...

VIDEO: Erik BARNA - despre provocarile si solutiile momentului in digitalizare

Daca este un cuvant salvator la care multi apeleaza in aceasta perioada, acesta este "Digitalizarea". Fie ca le aveau sau este nevoie sa le implementeze acum, toate companiile se folosesc de instrumente care sa faca mai usoara trecerea la colaborarea de la distanta cu echipele, clientii si partenerii. Despre cum se simte pulsul digital in piata de asigurari in acest moment am vorbit la rubrica "#StamAcasa, dar continuam" cu Erik BARNA - CEO, Life is Hard. Despre adaptarea pietei de asigurari la conditiile impuse de pandemie...

Asiguratorii s-au organizat foarte rapid si au scos la inaintare toate uneltele digitale de care dispuneau pentru relatia cu clientii, potentialii clienti si partenerii. Multi brokeri au fost luati pe nepregatite. Chiar daca aveau digitalizata partea de comunicare cu asistentii sau agentii, pe partea de relationare cu clientii putini au avut instrumente implementate. Infrastructura brokerilor pentru componenta de back office este mai invechita decat a asiguratorilor si asta se simte.

Despre primele semne ale impactului asupra pietei de intermediere in asigurari...

In prima saptamana de "stat acasa", businessul brokerilor s-a contractat cu 15%. Saptamana aceasta a depasit 20% reducere in PBS. Numarul politelor a scazut cu 33%. Din discutiile avute cu partenerii din piata, se asteapta o reducere a PBS de pana la 50% pana in iunie, urmand ca de atunci sa reluam un trend ascendant.

Despre oportunitati, dar si noi riscuri...

Colectarea PBS de catre brokeri se realiza in mare parte numerar. Putini utilizau POS. De anul trecut avem o solutie prin care si clientii si agentii puteau plati online cu cardul. Cererile de activare a acestei solutii au crescut foarte mult si acum este creata o coada de asteptare pe acest produs.

Asistam la un proces de digitalizare rapida, dar asta insemana ca trebuie sa acordam o atentie sporita atacurilor cibernetice. Sunt riscuri care au nevoie si de acoperire prin produse de asigurare, iar asta intra la categoria oportunitatilor oferite de criza.

Despre cum se resimte criza momentului in randul furnizorilor de servicii digitale....

Pentru noi, ITistii, trecerea la work from home a fost usoara, pentru ca aveam oricum 5 zile pe luna de lucru de acasa la cerere in pachetul de beneficia, asa ca aveam toata infrastructura la dispozitie. Operational, trecerea a fost usoara. Lipsa interactiunii insa se simte si colegii au devenit foarte inventivi - pauze de tigara si cafea online ar fi un exemplu.

La nivel de business, de cand suntem izolati, numarul de oferte cu privire la diverse solutii digitale a crescut mult. In doua saptamani am ofertat mai mult decat in tot anul trecut. De asemenea, anumite proiecte pe digitalizare care se derulau mai incet sunt acum accelerate.

Desi pare ca suntem favorizati de contextul actual, nu ne este nici noua usor. Acum suntem in scenariul 1 de criza. Putem ajunge insa in scenariul 3, care inseamna contractare masiva de business si chiar potentiale concedieri. Sigur insa ca facem tot ce se poate sa ramanem in pasul 1.

Despre ce va fi dupa...

Procesul de digitalizare se va accelera. Anumite solutii care acum s-au dovedit utile, desi nu fusesera sufiecient testate, vor ajunge curand la alt stadiu de maturitate. Comportamentele consumatorilor se vor schimba si ele, cu orientare spre digital, insa ramane si o categorie a clientilor care nu sunt atat de familiarizati cu tehnologia si pentru ei trebuie sa gasim abordari dedicate.

Amintim ca, in aceasta perioada in care cu totii suntem fortati sa ne adaptam, sa ne recalibram stilul de lucru si sa ne cautam resurse si instrumente care sa ne ajute sa ne pastram eficienta, XPRIMM a lansat rubrica "#StamAcasa, dar continuam", care include stiri si interviuri video realizate "de la distanta".

Mai mult decat orice insa, am vrea sa stim chiar de la voi cum se simte aceasta perioada, ce provocari intampinati, ce solutii aplicati si ce asteptari aveti de la perioada urmatoare. Asa ca va rugam sa ne scrieti oricand considerati ca aveti sa ne comunicati ceva ce isi are locul la rubrica "#StamAcasa, dar continuam" pe adresa media@xprimm.com.