1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Erik BARNA, LIFE is HARD: ...

VIDEO: Erik BARNA, LIFE is HARD: Inteligenta Artificiala si Machine Learning sunt tehnologii care permit o evaluare a riscului mai precisa si mai eficienta

Aplicarea noilor tehnologii in asigurari poate creste spectaculos eficienta si productivitatea proceselor din asigurari. Astfel, ele pot usura procesul de despagubire si relatia cu clientii, pot face prognoze extinse si o cuantificare a riscului mai precisa si mai eficienta. "Evaluarea riscurilor este o componenta esentiala a procesului de asigurare. In momentul de fata atat Inteligenta Artificiala (AI), cat si Machine Learning (ML) pot avea un rol crucial in acest proces", a precizat Erik BARNA, Fondator si Membru CA, LIFE is HARD, in cea mai recenta editie a emisiunii "Ora de Risc".

"Ambele tehnologii sunt capabile sa proceseze cantitati enorme de date cu mult mai rapid decat o fac oamenii in acest moment. In plus, datele pot proveni din surse foarte diferite, de exemplu: date demografice, istoricul medical, stilul de viata, comportamentul financiar, stilul de conducere al unui asigurat etc. Procesand aceste informatii, identificand modele si tendinte, ele pot evalua diferitele nivele de risc", spune Erik BARNA. 

Diferenta principala dintre aceste tehnologii si sistemele traditionale o reprezinta faptul ca analizele facute se realizeaza intr-un timp mult mai scurt.

"Aplicarea lor inseamna predictii mai precise despre riscuri. De exemplu, un algoritm de ML ar putea analiza datele de la un numar mare de polite de asigurari auto, determinand factorii care contribuie cel mai mult la daunele din accidente. Aceste informatii sau rezultatele acestor analize, pot fi folosite apoi pentru a segmenta mult mai bine clientii sau pentru a stabilii tarife mult mai precise pentru ei. Mai exact, putem ajunge sa avem chiar tarife personalizate pentru fiecare client", a completat oficialul LIFE is HARD.

In acelasi timp, noile tehnologii pot eficientiza si procesul de gestionare a daunelor si de detectare a fraudelor in asigurari.

"Daunele reprezinta factorul determinant in stabilirea nivelului de satisfactie sau calitatii unui produs de asigurare, asta din perspectiva modului in care se gestioneaza ele. In momentul in care un client are o dauna, doar atunci isi poate da seama pe deplin de calitatea serviciului de asigurare pe care l-a cumparat. Sa spunem ca am achizitionat o asigurare si ca sper sa nu am nevoie de ea. Nu prea pot sa fac o evaluare calitativa a serviciului in calitate de client. Insa, in momentul in care apare o dauna, clar imi doresc ca lucrurile sa se intample cat mai repede", a spus BARNA.

In cazul daunelor, fiecare client isi doreste sa interactioneze cu societatea de asigurari cat mai simplu si rapid, iar dosarul de dauna sa ii fie gata cat mai curand posibil.

"Nu toti suntem digitali, insa ne dorim ca dauna sa fie cat mai rapid solutionata. Sistemele de AI, pot face lucrurile acestea sau pot face ca experienta clientului sa fie una mai placuta. Ele sunt 'antrenate' sa analizeze fotografii, videoclipuri, sa estimeze costul reparatiilor, iar acest lucru reduce timpul necesar pentru evaluarea daunei si o solutionare cat mai rapida a ei. Stim ca foarte multe companii de asigurari faceau cu greu fata procesului de operationalizare si de procesare a dosarelor de dauna, asta datorita volumelor mari de daune pe care le aveau si datorita faptului ca dosarele se procesau manual. Prin introducerea acestor tehnologii, lucrurile se schimba radical. Este suficient sa trimiti poze sau videoclipuri care sa prezinte dauna, iar sistemul poate face o evaluare a costului reparatiei sau a costului daunei. Bineinteles aceste sisteme pot ajuta nu doar clientul, ci si asiguratorul in detectarea fraudelor", a concluzionat oficialul LIFE is HARD.

Asteptam intrebarile sau comentariile tale despre cele discutate in emisiune pe adresa noastra: media@xprimm.com

**********************

"Ora de Risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Debutul ei a avut loc in urma cu aproape 15 ani, este realizata de catre echipa XPRIMM, cu ajutorul radio RFI Romania si este sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM - Asigurari & Pensii.

"Ora de Risc" este transmisa saptamanal de catre RFI Romania, marti, de la 17.30 si, in reluare, sambata, de la 10:10 pe unde radio FM, astfel: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm.

Va invitam sa ne urmariti si pe www.rfi.ro, pe pagina de Facebook "Ora de Risc" sau in format podcast, aici https://podcast.rfi.ro/?s=ora+de+risc.

Pentru a vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!

PROMO