1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Digitalizarea proceselor ...

VIDEO: Digitalizarea proceselor interne si implementarea formatului alb-negru al Cartii Verzi, printre planurile BNAA din urmatoarea perioada

5 min. / 1.540 cuvinte
Extinderea pandemiei de coronavirus provoaca tulburari pe pietele financiare, inclusiv in piata de asigurari din Republica Moldova, efectele ei fiind deja resimtite in mod special in sectoare precum Carte Verde si RCA, unde subscrierile au scazut cu 96%, respectiv 45%. Despre acestea, dar si despre situatia daunelor auto din Republica Moldova, obiective pentru perioada urmatoare si lectii deprinse din pandemie ne-a povestit Alina OSOIANU, Director Executiv al Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule, intr-un interviu pentru xprimm.tv.

PROMO
"Obiectivul primordial este ca BNAA sa fie scos din procedura de monitorizare, stabilita de catre Consiliul Birourilor de la Bruxelles. De asemenea, pandemia ne-a invatat ca trebuie sa digitalizam procesele interne si asigurarile obligatorii, pentru ca acestea sa fie mai accesibile cetatenilor si sa fie mai usor promovate de catre companiile de asigurari. Aici insa avem nevoie de modificari legislative pentru ca si despagubirile necesita o digitalizare, fara a avea proceduri prea complicate", a spus Directorul Executiv al BNAA.

In privinta evolutiei asigurarilor RCA si Carte Verde din perioada de pandemie, oficialul BNAA spune ca au fost cele mai afectate. "Numarul certificatelor Carte Verde a scazut cu peste 95%, iar asigurarile RCA inregistreaza o scadere de peste 45%. Aceste tipuri de asigurari insa, sunt interdependente de mobilitatea cetatenilor, iar atata timp cat au fost impuse restrictii de circulatie, aceasta scadere drastica este fireasca", a precizat Alina OSOIANU.

De asemenea, o scadere semnificativa, de aproape 14 milioane de lei s-a putut remarca si in valoarea primelor brute subscrise de asiguratorii care emit polite Carte Verde, pentru luna aprilie 2020, fata de aprilie 2019.

"Daca in luna aprilie 2019, asiguratorii au incasat prime brute subscrise in valoare de 18 milioane de lei pentru politele vandute, in aceeasi luna a anului 2020, vanzarile au insumat putin peste 4 milioane lei. Respectiv daca vorbim despre numarul certificatelor reduse cu peste 95%, atunci valoarea primelor brute subscrise au scazut cu peste 70%", spune oficialul BNAA.

Pe primele patru luni insa, valoarea primelor brute subscrise a fost in scadere cu 22% fata de 2019.

"O descrestere pe acest segment ne arata si datele statistice comparative ale primelor patru luni din 2020, fata de 2019. Astfel, anul trecut, asiguratorii din Republica Moldova au vandut polite de asigurare Carte Verde in valoare de 85 milioane lei, in timp ce, valoarea primelor brute subscrise din perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2020 a fost de 66 milioane de lei, asadar, se poate remarca o scadere de 22%. Totodata, in aceasta perioada au fost eliberate cu 32% mai putine certificate Carte Verde, in timp ce constatam o crestere a daunelor cu 45%", a completat Alina OSOIANU.

Pe segmentul RCA, valoarea primelor brute subscrise din primele patru luni ale anului, a crescut usor, pana la valoarea de 122 milioane lei, fata de 113 milioane de lei in 2019. In privinta daunelor pe RCA, in primele patru luni din acest an, asiguratorii au achitat daune in valoare de 60 milioane de lei despagubiri pentru 4.024 daune, iar in 2019 au achitat 67 milioane lei pentru 4.067 daune.

Conform oficialului BNAA, in perioada pandemiei s-a putut remarca o usoara scadere a numarului de accidente auto, insa, pacate, nu a scazut si gravitatea lor, fapt ce ar putea duce la plata unor despagubiri mai mari.

"Un studiu recent arata ca in perioada de pandemie a crescut gravitatea accidentelor rutiere. Asadar, un trafic mai redus a dat posibilitatea soferilor sa accelereze, acest lucru conducand la o crestere a gravitatii accidentelor auto. Inregistram si cazuri cu decese si vatamari corporale. Pe plan extern am primit mai putine avizari de daune cu 25% in perioada 1 ianuarie-15 mai 2020, fata de perioada similara a anului trecut. Se vede ca perioada de pandemie si-a expus si aici cuvantul", a completat oficialul BNAA.

Sacaderea daunelor se mentine si pe plan intern, spune reprezentantul Biroului, astfel ca, in primele cinci luni din 2020 au fost depuse un numar de 180 de dosare de daune, comparativ cu 205 in perioada similara a anului trecut.

"Pe plan intern se mentine acelasi trend de scadere a daunelor ca si pe plan extern, influentata de restrictiile de mobilitate impuse soferilor de autoritati ca masura de prevenire a raspandirii coronavirusului. Daca la Birou pe perioada similara a anului 2019 au fost inregistrate 205 daune, anul acesta avem inregistrate 180 de daune, insa impactul in cifre il vom putea vedea dupa pandemie. Gravitate accidentelor a crescut si atunci daunele ar putea sa fie mai mari in valori, chiar daca numarul accidentelor a scazut", a adaugat ea.

In privinta planurilor BNAA de dupa aceasta perioada de criza, Directorul Executiv al institutiei spune ca toate eforturile se vor indrepta catre indeplinirea obligatiilor atat pe plan intern, cat si pe plan extern, dar si catre digitalizare.

"Urmeaza sa implementam digitalizarea anumitor procese. Astazi, reglementarile din Republica Moldova nu ne premit o regularizare a daunelor digitalizata de la inceput si pana la sfarsit. Chiar in acest moment suntem in discutii cu Autoritatea de Supraveghere care a plasat public proiectul de Lege cu privire la RCA si suntem in discutii publice, iar toate discutiile noastre, atat pentru emiterea politelor, cat si pentru despagubiri sa fie posibile in regim online pentru a usura atat munca angajatilor din asigurari, cat si procesul de incheiere a unei polite pentru consumatori", a concluzionat Alina OSOIANU.

Mai multe declaratii si interviul integral il puteti regasi aici

906 accesari