1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Cum vor arata asigurarile ...

VIDEO: Cum vor arata asigurarile de sanatate in lumea post-COVID? Principalele declaratii!

5 min. / 1.540 cuvinte
Despre necesitatea unei asigurari private de sanatate, evolutia acestor polite, tendintele create de pandemia COVID-19, cum vor arata aceste asigurari in viitor, si nu numai, s-a discutat in emisiunea Ora de Risc by XPRIMM, transmisa online marti, 21 iulie a.c.


Invitatele lui Sergiu COSTACHE - XPRIMM Asigurari & Pensii - au fost:
  • Cornelia PARASCHIV - Managing Partner, Medical Check In
  • Alina PREDA - Director Dezvoltare, DESTINE Broker
  • Nicoleta IONESCU - specialist asigurari
  • Estera UTIU - expert asigurari
Ce ii impiedica pe romani sa isi faca asigurari private de sanatate?

PROMO


"Nu cred ca exista nicio piedica, atat din punct de vedere juridic, cat si al optiunilor pietei de asigurari. Este vorba doar de prioritizare, astfel incat daca pana acum poate luau in calcul intai sa-si protejeze masinile, proprietatile in general, acum cu siguranta toata aceasta situatie cred ca-i determina pe romani sa-si schimbe putin valorile si prioritatile", a raspuns Alina PREDA.

"Aceasta pandemie a incremenit intreaga planeta si in decurs de cateva luni a provocat 15 milioane de imbolnaviri si peste 600.000 de decese la nivel global, dar, optimist, si 9 milioane de insanatosiri. Sistemul de sanatate si asiguratorii sunt obligati sa-si schimbe cumva viziunea. Aceasta criza a revelat o constientizare din partea publicului asupra nevoii de a avea o asigurare privata de sanatate, dar in acelasi timp, avand in vedere evolutia pandemiei si modul in care acest lockdown a blocat accesul la servicii medicale, sigur ca au exista si anumite blocaje in accesarea serviciilor medicale. Cred ca aici asiguratorii pot veni cu mai multe solutii privind intampinarea nevoilor si problemelor pe care le are societatea in privinta serviciilor medicale", a spus Cornelia PARASCHIV.

Imi foloseste polita de asigurare daca se circula cu dificultate intre anumite tari?

"A fost o perioada limitata la inceputul acestui lockdown in care reconfigurarea acccesului la serviciile medicale a blocat accesul la unitatile medicale private, care sunt subiectul asigurarilor private de sanatate, dar accesul international, accesul la tratament a fost posibil si in aceasta perioada pentru ca, daca vorbim de asigurarile private de sanatate - cele care au si acoperirea pentru evacuarea medicala internationala - au niste strategii si moduri de operare extrem de bine definite si au fost cazuri in care s-a actionat conform conditiilor conttractuale, deci clientul a putut sa plece dintr-o tara in alta pentru a accesa anumite benficii medicale de care avea nevoie. Iar pe partea de asigurari cu acoperire nationala, au fost numeroase interventii chirurgicale si alte accesari de servicii medicale in unitatile medicale private si chiar o parte din clienti au avut in felul acesta confirmarea utilitatii unei astfel de protectii", a precizat Alina PREDA.

Din punctul de vedere al mecanismului asigurarilor de sanatate, este foarte importnat ca aceste polite sa fie putin regandite, in sensul mecanismului de accesare. O parte din asiguratori au schimbat putin beneficiile, in sensul ca au inclus partea de indemnizatii, niste sume fixe care sunt platite clientului pentru riscul acoperit si este un mare ajutor pentru ca ii da clientului / bolnavului in momentul critic inca o optiune de a accesa o alta varianta. Partea de sustinere online prin evaluari medicale, prin suport de preventie au devenit si mai importante, mai ales acum, pentru ca factorii psihologici declansati de izolare nu ar trebui absolut deloc ignorati, pentru ca mai departe vor deveni sursa unor imbolnaviri", a adaugat ea.

Cum s-au adaptat companiile la situatia creata?

"Lasand la o parte asiguratorii care au facut o mentiune extrem de clara a acoperirii complete a oricarui risc de imbolnavire conform conditiilor contractuale, inclusiv COVID-ul, un numar impresionant si laudabil de asiguratori care aveau in portofoliu solutii de asigurari de sanatate au oferit suplimentar fata de conditiile contractuale anumite acoperiri pentru o parte din consturile care au legatura cu imbolnavirea cu coronavirus, fie costurilor testarilor voluntare de COVID, fie parte din spitalizare sau anumite indemnizatii. Acest comportament de aliniere la realitate si la necesitatile extrem de dure ale clientilor in aceasta perioada, nu au fost de multe ori atat de aproape de ceea ce eu consider ca ar fi trebuit", a afirmat Alina PREDA.

Ce le lipseste acum asigurarilor voluntare de sanatate ca sa vedem cum urmeaza ele sa arate in viitor, in lumea post-COVID?

"Eu consider ca aceasta pandemie este o oportunitate, ca orice criza globala, este ocazia de a  regandi, de a ne reconsacra intr-un anumit domeniu, gasind un teren inovator. Si din acest punct de vedere, eu consider ca asiguratorii vor reinventa acest tip de asigurari, adaptandu-se la noua realitate post-COVID. Sa ne gandim ca foarte mult timp de acum incolo distantarea fizica va ramane o regula, cel putin pentru grupurile de risc, pentru ca inca nu am scapat de acest virus. Modul in care serviciile medicale vor fi acordate probabil ca va suferi o transformare pentru ca in aceasta perioada am asistat la lansarea si explozia serviciilor de telemedicina si ne referim atata la teleconsultatii, cat si la teleexpertiza - medicii care in anumite situatii au cerut parerea unor specialisti, experti din alte zone si chiar alte tari. Mai vorbim de monitorizarea pacientilor la domiciliu sau in spital - plecand de la robotii care monitorizau pacientii cu COVID la diverse sisteme care pot monitoriza pacientii acasa, la birou,inregistrand tensiunea arteriala, EKG, glicemia, nivelul de oxigen, etc., si le pot transmite si prelucra prin Inteligenta Artificiala in centre care analizeaza automat evolutia starii de sanatate", a mentionat Cornelia PARASCHIV.

Ce lipseste asigurarilor private de sanatate in condintiile imbatranirii populatiei?

Nicoleta IONESCU considera ca, in acest moment, toata lumea este preocupata de sanatate. "In ceea ce priveste imbatranirea populatiei, partea de centre private pentru persoane varstnice, care in momentul de fata sunt total descoperite, fiind acoperite doar de asigurarile stat, sufoca intr-un fel sau altul sistemul de stat. Este benefic ca acolo piata privata de asigurari sa se orienteze", a spus ea.

Conform acesteia, consumatorii isi mai doresc ca serviciile de consiliere pe toate palierele sa fie incluse in asigurarea lor privata.

Prezenta la randul sau in emisiune, Estera UTIU a afirmat ca a crescut gradul de receptivitate privind asigurarile private de sanatate, dupa ce oamenii au vazut indeaproape limitele sistemului de stat. "Sanatatea este importanta si este de discutat in ce masura putem introduce in timp si partea de asistenta psihologica, care face parte din categoria de preventie si poate ca asta ar comple in mod firesc un interes mai mare atat al anagajatorilor, cat si al angajatilor atunci cand e vorba sa decida", a mai spus ea.

Mai multe declaratii gasiti in video de mai sus.

Discutia interactiva a fost transmisa pe Facebook - pagina lui Sergiu COSTACHE si preluata de pagina XPRIMM si de pagina Ora de Risc -, dar si pe platforma Zoom.

Pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!

2.027 accesari