Orice forma de inteligenta artificiala (AI) poate aduce un plus de valoare in companiile de asigurari si in cele de marketing, insa ele trebuiesc adaptate nevoilor noastre, este concluzia generala a celei mai recente emisiuni Zodia Asigurarilor de la Canal 33 HD. Discutia despre AI, masini de invatare, automatizare, chatbots si asigurari s-a purtat intre gazda emisiunii - Sergiu COSTACHE, Presedinte ApPA si invitatii sai: Calin RANGU, Vicepresedinte, CiO Council, Alin NITA, General Manager, FivePlus si Demeter CSABA, Specialist marketing, Frisomat.
"Folosim deja AI in smartphone-uri si aplicatii precum Google Maps sau Meteo, care este tot o forma de AI - pe baza datelor existente, ne poate da anumite informatii vizavi de evolutiile vremii pentru perioada urmatoare. Eu cred ca AI va aduce schimbari pe partea de democratizare a unor lucruri care pana acum erau accesibile doar unor mari companii, care aveau data scientisti si data manageri si care foloseau tot felul de softuri foarte complicate. Acum AI ne ajuta incredibil de mult sa fim mai rapizi, mai eficienti, dar ... nu neaparat mai destepti", a precizat Demeter CSABA.
In asigurari, crede Calin RANGU, AI poate efectua operatiunile care au valoare adaugata pana la o limita. Astfel, "AI nu va inlocui niciodata interactiunea umana, pentru ca oamenii isi doresc sa comunice unii cu ceilalti. Pana la urma, nivelul de empatie, incredere si aspectul emotional nu poate fi transmis de catre nicio forma de AI, insa exista elemente care pot fi automatizate, asa cum sunt procesele de prelucrare foarte rapida a unor cantitati foarte mari de date pentru a obtine niste rezultate imediate", a punctat Calin RANGU.
"In industria asigurarilor se pot aplica cel mai bine toate aceste tehnologii, aceasta fiind Fintech si Insurtech de la un cap la altul. Deci, cum am mentionat mai inainte, putem face profilare, iar apoi utilizam in zona de vanzare si de underwriting. Dupa aceea, daca treci la partea in care ai nevoie si de consultanta, este foarte clar ca vanzarea de masa se poate face destul de bine prin metode electronice. Pentru asta, este nevoie de colectarea de date prin IoT, telematics - pentru asigurarile de masini, de locuinte, sau a unui frigider, de exemplu, astfel incat asiguratorul se stie ca ai pastrat echipamentul electronic in conditii bune", a adaugat Calin RANGU.
"AI este foarte bine integrata si in marketing, multe dintre companiile cu acest profil fiind deja interesate noile tehnologii", a subliniat Alin NITA.
"Sunt foarte putine companii mari care nu folosesc AI in afacerile pe care le conduc. Sigur, exista si multe firme care se gandesc sa adopte o aplicatie pe care a construit-o cineva si a antrenat-o pe un set mai mic sau mai mare de date. Insa, daca vrei sa folosesti ceva pentru ca businessul tau sa fie mai profund, mai personalizat, atunci trebuie sa te uiti cu atentie la cantitatea de date pe care o ai. Trebuie sa ai o disponibilitate mare a acestor date, care sa fie corecte in primul rand, sa fie curatate, relevante si sa fie gata pentru a fi analizate, ca sa poti antrena un altfel de model. Pe urma te poti uita la partea de etica sau la cat de transparent si de corect iti da AI informatiile respective si sa o mai si antrenezi continuu", a mai precizat liderul Five Plus.
Pe de alta parte, AI ajuta si la optimizarea bugetelor de marketing si la targetarea mai sigura si mai concreta a clientilor. "Marja este importanta. Cu siguranta AI deja ajuta. Ganditi-va la platformele de streaming video care iti recomanda anumite filme, pentru ca iti analizeaza profilul, comportamentul, preferintele. Folosim de cativa ani multe lucruri din AI. Acum 20 de ani deja se lucra pe asa ceva. Bugetele de marketing sunt mult mai bine optimizate - respectiv atribuirea rezultatelor pentru anumite campanii, ceea ce, pana acum, era destul de greu, deoarece canalele erau disipate, iar rezultatele sau datele erau imprastiate in social media. Toate aceste lucruri sa le aduni impreuna si sa atribui rezultate la aceste actiuni de marketing, acum devine mai usor", a mai punctat expertul Frisomat.
"In zona de telematics, la nivel european, produsele sunt mai raspandite in tari care au un anumit comportament in trafic. Italia, de exemplu, este o tara care foloseste telematics foarte mult. Si in Romania au aparut asfel de produse, pentru ca in momentul in care tu esti un sofer bun si totusi platesti o suma foarte mare pentru asigurare CASCO de exemplu, daca accepti un astfel de echipament si acesta iti monitorizeaza comportamentul tau in trafic si apoi transmite date catre asigurator, cu acceptul tau bineinteles, concluzia acestuia va fi ca, intr-adevar, ai un comportament bun si ca ... poti sa platesti mult mai putin. Pana la urma, pe noi ne intereseaza ca, din perspectiva consumatorului, sa avem niste servicii la un pret cat mai bun, iar ele sa fie de calitatea la care ne asteptam", a punctat in final Calin RANGU.
Nu uitati ca asteptam intrebarile sau comentariile tale despre cele discutate in emisiune pe adresa noastra: media@xprimm.com
*************************************
"Zodia Asigurarilor" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii private, se adreseaza publicului larg si poate fi urmarita live pe Canal 33 HD si pe YouTube in fiecare joi, de la ora 17.00.
Pagina "Zodia Asigurarilor" poate fi gasita si pe Facebook, iar pentru a (re)vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile realizate, va invitam sa accesati sau sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM.