1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Cum a schimbat pandemia ...

VIDEO: Cum a schimbat pandemia programele de training din industria asigurarilor?

5 min. / 1.540 cuvinte
Cum au evoluat programele de training in ultimul an si cum s-au adaptat cursantii si companiile la pandemie, pregatirea continua obligatorie a intermediarilor in asigurari - sunt cateva dintre temele dezbatute de Sergiu COSTACHE cu trainerul Cristian Dorel LACATUS in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, de marti, 27 aprilie.

PROMO
Pandemia de coronavirus a schimbat abordarea si in ceea ce privestepregatirea profesionala a specialistilor din piata de asigurari. Cum s-au schimbat in ultimul an programele de training?

"A fost un proces foarte rapid de trecere la sistemul de pregatire online, pentru ca societatile au gasit repede solutii ca sa tina oamenii aproape. Si atunci, folosirea aplicatiei Zoom i-a ajutat sa pregateasca oameni in continuare si sa-i ajute sa treaca peste acel moment din martie-aprilie, cand oamenii sigur ca au fost derutati de faptul ca era redus contactul cu clientii, pentru ca aparuse acea stare de urgenta, iar inainte companiile de asigurari se duceau la evenimentele organizate de companiile de intermedieri pentru a-i instrui pe intermediari, a le prezenta un produs nou sau a sustine un produs din portofoliu", a raspuns Cristian Dorel LACATUS.

"Trecand in mediul online companiile de asigurari au putut sa mearga catre companiile de brokeraj si sa-i instruiasca mai des, iar companiile de brokeraj au adoptat aceasta modalitate nu numai de pregatire, ci si de lucru efectiv cu echipele pe care le aveau la nivel national. Aceasta a fost o prima parte buna sa spunem pentru ca s-a facut trecerea foarte rapid, erau destule companii care deja foloseau Zoom in activitatea de zi cu zi, in general pentru sedinte cu managerii la nivel national si cumva cred ca in prima faza a fost un mare avantaj. Ce sesizez acum dupa un an si ceva este faptul ca exista cumva o inflatie de cursuri pentru ca toata lumea are acces la Zoom, toata lumea a inceput sa propuna cursuri catre intermediari, catre specialistii in asigurari si exista deja lideri care spun ca oamenii s-au saturat de cursurile online. Intr-o saptamana sunt echipe care primesc si pana la 10 cursuri online, ceea ce este foarte foarte mult in conditiile in care majoritatea celor care lucreaza in asigurari, cel putin in piata de brokeraj, lucreaza part time. Ori, daca dupa orele de serviciu ti se propune in fiecare zi cate un curs, cand sa mai faci si vanzari?", a adaugat specialistul.

Dar modelul tau de training, de cursuri, cum s-a schimbat?

"Inca din anul 2018 am schimbat modelul meu de business, pentru ca ideea pe care am avut-o atunci a fost aceea ca un curs o data la cinci, sase luni nu este suficient pentru ca oameni sa faca schimbari, sa adopte comportamente noi. Si desi eu nu am un fizic de sportiv m-am gandit atunci sa propun unor echipe sa lucram pe modelul echipelor sportive, care se antreneaza frecvent pentru a obtine performante si se antreneaza pe termen lung pentru a atinge obiective mari. Lucreaza cu un antrenor trei, patru ani. In acest context, m-am gandit si am gasit o companie de brokeraj in Romania cu un manager vizionar, i-am propus aceasta varianta de a lucra cu o echipa, deci cu aceiasi oameni timp de un an de zile, sa ne intalnim cu frecventa lunara si sa combinam cursul la sala cu cel online, pentru ca ar fi fost destul de greu sa ne intalnim luna de luna la sala, mai ales ca oamenii erau din toata tara. Asta a fost o prima schimbare majora pe care am facut-o", a explicat Cristian Dorel LACATUS, precizand ca programul consta intr-un curs la sala, urmat de doua cursuri online, acest model fiind unul de succes.

Ce teme au fost cele mai cerute de catreclientii tai in anul care a trecut?

"O tema vedeta din punctul meu de vedere a fost cea legata de recrutare. A fost o cerere din partea colegilor cu care am lucrat pentru ca era evident ca erau foarte multi oameni in cautarea unei noi oportunitati. Si aici pe recrutare am creionat ca tema principala cateva anunturi pentru ca era clar ca lucram cu anunturi mai mult daca nu se puteau intalnit fata in fata cu persoanele respective si i-am ajutat sa isi construiasca anunturi pe care sa le posteze pe retelele sociale. Apoi le-am dat o structura a unui interviu de tip screening, adica sa mearga repede sa vada daca acel om este potrivit sau nu pentru aceasta activitate si interviul de selectie, lucruri pe care ei pana acum nu prea le practicau", a afirmat invitatul.

Potrivit acestuia, o alta tema foarte ceruta a fost cea legata de cum ne facem promovarea pe retelele sociale. "Apropo de branding personal, aici oamenii erau interesati de retele acestea sociale clasice pe care le stim, Facebook, Linkedin, chiar Instagram si i-am invatat sa-si faca un calendar cu postarile pe o saptamana, de asemenea i-am invatat pe unii dintre ei cum sa faca filmulete scurte si asta a fost chiar un subiect foarte atractiv pentru ei. De asemenea, cum sa inceapa sa isi construiasca un brand personal, o pagina de Facebook, sa inceapa sa isi promoveze prin marketingul acesta educational, adica educand clientii pe mici segmente din pachetele de asigurari astfel incat clientii vazand aceste persoane ca publica informatii utile la momentul la care au nevoie sa-i acceseze. Cea de a treia tema care mi s-a parut mie foarte bine primita de catre oameni a fost cea legata de leadership, cu accent pe ideea de cum ne motivam oamenii. Toata lumea e foarte interesata de acest aspect - cum ne motivam oamenii, cum ii ajutam sa pastreze ritmul, cum ii ajutam sa treaca peste perioadele grele, cum ii ajutam sa isi atinga obiectivele personale, daca e sa fac un clasament", a mai spus Cristian Dorel LACATUS.

Mai multe declaratiiputeti asculta in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!

1.246 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO