Discutia interactiva a fost transmisa, incepand cu ora 14:00, pe pagina de Facebook a XPRIMM si pe platforma Zoom.
La dezbaterea moderata de Sergiu COSTACHE, XPRIMM - Asigurari si Pensii au participat:
- Judith KIS, HR & Logistics Director, GROUPAMA Asigurari
- Cati STOICAN, Director General Adjunct, SAFTY Broker
- Daniela GHETU - Director Editorial, Publicatiile XPRIMM
PRINCIPALELE DECLARATII:
Cum explicati faptul ca 85% din profesionistii din HR sunt femei?
Judith KIS: Banuiesc ca barbatii nu au fost foarte interesati de acest domeniu, insa pe parcurs si-au dat seama este o zona interesanta si vedem din ce in ce mai multi barbati in aceasta zona, dar asa este, sunt multe femei in HR. Femeile cred ca au o atractie speciala in aceasta zona, in a lucra cu oamenii.
Cati STOICAN: Cred ca femeile sunt mult mai empatice decat barbatii si sunt mult mai aplecate spre a asculta si a auzi pe ceilalti. Acesta mi se pare ca este un domeniu in care iti trebuie multa rabdare si multa empatie pentru a intelege persoanele care se afla in fata ta, pentru a-i intelege emotiile si pentru a-i intelege scopul pentru care a venit sa-si "ceara" un loc in companie.
Daniela GHETU: Cu siguranta este un domeniu in care femeile s-au dovedit talentate si de succes. Cred ca empatia este una dintre explicatii. Cred, de asemenea, ca sunt niste caracteristici umane care fac femeile sa comunice mai usor si sa inteleaga, dincolo de un CV, de o declaratie politically correct intr-o intalnire, persoana pe care o au in fata. Probabil sunt niste factori subtili care fac ca femeile sa aiba cariere mai de succes in zona asta decat barbatii.
Ce ati facut inainte de criza si v-a fost util in criza?
Judith KIS: Avem o medie de varsta nu neaparat foarte tanara, de 42 de ani, dar exista o echipa mixta si cu un spirit tanar. Avem o independenta foarte mare si putem lua singuri decizii, lucru ce ne face sa fim mai agili, mai rapizi in decizii. Asta ne-a ajutat sa experimentam multe lucruri si sa le implementam. Cel mai mult ne-a ajutat faptul ca am implementat acum aproximativ 3 ani munca de acasa, dar nu toti au aplicat atunci pentru ea - circa 20% dintre cei care nu lucreaza in vanzari au aplicat in acest sens. Un alt lucru care ne-a ajutat foarte mult este faptul ca sunt echipe care sunt impartite in toata tara din varii motive si managerii sunt obisnuiti sa lucreze de la distanta. O alta solutie implementata de multa vreme este digitalizarea - pentru avizarea daunei online, autoconstatarea si alte platforme prin care angajatii pot intra sa-si faca treaba fara sa fie la birou. Noi nu ne-am intors la birou in mod oficial, totul se desfasoara pe baza de voluntariat, incat sa fie o distantare suficient de mare si sa nu ne expunem riscurilor.
Cati STOICAN: Eram foarte mobili, peste tot in fiecare saptamana, eram impartiti pe echipe, ne deplasam. Faptul ca am fost mobili ne-a dat acum continuitatea businessului pentru ca puteam lucra de oriunde. Am avut echipamentele pregatite, personalul era pregatit sa-si acceseze aplicatiile de oriunde, aplicatiile era setate in asa fel incat sa avem o continuitate de afacerii. Cum am vazut noi perioada aceasta - parca cineva ne-a verificat puterea de adaptare, flexibilitatea, ne-a verificat cultura organizationala si viteza de reactie la situatii noi si am vazut ca suntem pregatiti si pentru situatii neprevazute. Am avut si o serie de provocari - eram obisnuiti sa fim mobili, dar nu toti angajatii erau pregatiti, de exemplu cei din back office veneau la birou; am mai avut provocari din partea modului de abordare si comunicare, de interactiune in aceste momente, care ne-au dat ocazia sa ne reinventam. Inainte de pandemie cred ca practicau lucrul de anaca sub 1% din angajati, acum am ajuns la 50% din intregul personal - incercam sa venim la birou cate 2 saptamani, impartiti pe jumatate astfel incat in fiecare birou sa fie prezent doar jumatate din personal.
Care e cel mai eficient lucru facut in perioada de criza?
Judith KIS: Am facut multe lucruri eficiente. Ne-am asigurat, in primul rand, ca oamenii se simt bine acasa si aici am intervenit cu consultanta din partea echipei de resurse umane, dar am pus la dispozitia angajatilor si o linie catre un psiholog specializat. Pe partea de management am intervenit cu traininguri astfel incat sa le fie usor tuturor managerilor sa-si gestioneze echipele. Iar pentru clientii care au de-a face foarte mult cu clientii, la fel, am facut multe traininguri video. Oamenii s-au adaptat foarte bine la aceste schimbari si unii dintre ei, care inainte nu ar fi fost dispusi sa se adapteze, au facut progrese extraordinare.
Cati STOICAN: Am dezvoltat cultura digitalizarii in companie mai repede decat ne-am imaginat. Un alt aspect a fost acela prin care strategia noastra a fost sa asiguram continuitatea fortei de munca si pastrarea persoanelor cheie. Aici s-a pus accent pe comunicarea cu directorii regionali - ei au fost cheia in perioada asta, au fost o interfata directa intre compania SAFETY Broker si angajatii de pe plan local si asistentii in brokeraj, pentru ca ei a trebuit sa mentina echilibrul emotional. Am avut o serie de traininguri online organizate impreuna cu asiguratorii.
Mai multe declaratii puteti urmari in video de mai sus!
V-ati abonat la XPRIMM Job? Gasiti locuri de munca din asigurari si brokeraj
Profesionistii din Romania au la dispozitie doua instrumente de recrutare specializate si dedicate pietei asigurarilor, respectiv Newsletter-ul XPRIMM Job si portalul online www.asiguratori.ro. Acestea se adreseaza atat celor care doresc sa aplice la cele mai noi posturi disponibile in domeniu, cat si specialistilor in resurse umane din cadrul companiilor care cauta oamenii potriviti, cuprinzand anunturi de angajare ale companiilor de asigurare si de brokeraj din Romania.
Cu circa 930 de editii, Newsletter-ul XPRIMM Job este recunoscut pentru calitatea si cantitatea CV-urilor primite, fiind transmis saptamanal, in fiecare zi de luni, catre abonatii XPRIMM Stiri.
De asemenea, toate anunturile de angajare aparute in XPRIMM Job, precum si articole si materiale de specialitate de interes pentru toti cei care activeaza pe piata muncii pot fi gasite si pe grupul dedicat de LinkedIn si pe Facebook.