1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Ora de Risc - Creditul ...

VIDEO: Ora de Risc - Creditul ipotecar si obligativitatea asigurarii

Alexandru TIVADAR, Directorul General al ROM INSURANCE Broker, a fost invitatul emisiunii Ora de Risc, la RFI Romania, din aceasta saptamana. El ne-a vorbit despre obligativitatea incheierii unei asigurari pentru locuinta (respectiv PAD si asigurarea facultativa), la achizitionarea unui apartament sau o casa, cu credit ipotecar.

"Un subiect intens dezbatut in aceasta perioada este achizitionarea unui apaartament sau a unei case cu credit ipotecar. La semnarea contractului, ca si conditie obligatorie de acordare, regasim obligatia debitorului de a isi incheia asigurari pentru locuinta (respectiv PAD si asigurarea facultativa) cesionate in favoarea bancii care acorda creditul. Pentru a salvat timp, putem apela la un broker de asigurare care ofera clientilor, informatiile cu privire la tipul de polita, conditiile pe care le are fiecare companie de asigurare dar si costul unei polite, insa un broker te mai poate ajuta si cu un raport care sa cuprinda toate aceste informatii si astfel clientul sa poata lua o decizie mult mai usor", a afirmat, in deschidere, Sergiu COSTACHE.

Am mers la banca, am platit un avans si am aplicat pentru un credit ipotecar. Dupa aprobare, banca imi spune ca sunt obligat sa ma asigur. Ce presupune aceasta conditie obligatorie, la semnarea contractului?

"Banca ne obliga sa asiguram numai suma imprumutata, de exemplu, aplic pentru un credit de 50.000 de euro, la acestia adaug un avans de 30.000 si urmeaza sa cumpar un apartament cu 80.000 de euro, in acest moment banca imi solicita sa fac o asigurare, atat obligatorie cat si facultativa numai pentru suma de 50.000 de euro si astfel apartamentul este sub asigurat. Desi din raportul de evaluare reiese foarte clar ca valoarea apartamentului este de 80.000 de euro, banca imi solicita asigurare numai pentru suma imprumutata", a raspuns Alexandru TIVADAR.

Desi apartamentul are o valoare mult mai mare, banca solicita asigurare numai pentru o parte din suma. Cum am putea convinge clientul ca este mai bine sa isi asigure intreaga valoare?

" Aici are un rol important brokerul de asigurare. In cel mai fericit caz, clientii apeleaza la un broker care zilnic incheie mii de polite si ofera consultanta in cazul dosarelor de dauna. Intr-un timp relativ scurt, un broker ne poate explica de ce este atat de important sa asiguram intreaga suma", a mai spus Alexandru TIVADAR.

Statisticile arata ca in marile orase cele mai frecvente riscuri sunt cele legate de incendiu si de furt. In momentul in care iti faci o asigurare de locuinta, asiguri peretii casei, acoperisul insa in casa se mai gasesc o multime de bunuri, mobila, aparate electrocasnice, tablouri, etc.. Asigurarea bunurilor din casa este cuprinsa in asigurarea facultativa?

"In cadrul politei facultative avem doua sectiuni pentru o suma asigurata, este suma asigurata a cladirii si suma asigurata a continutului. Unele societati de asigurare au un produs predefinit, un anumit procent din suma asiguranta a cladirii revine continutului insa asiguratul poate sa opteze pentru o anumita suma care sa asigure bunurile din casa. Este important, daca avem o asigurare facultativa, sa asiguram si bunurile din casa, astfel sa fim acoperiti integral pentru orice eveniment.

Va invitam sa ascultati saptamanal "Ora de Risc" in fiecare marti, de la 17:30, si sambata, de la ora 10:10, la RFI Romania, respectiv: Bucuresti 93.5, Iasi 97.9, Craiova 94.0, Sibiu 98.0, Cluj-Napoca 91.7, Timisoara 96.9 si Chisinau pe 107.3 MHz.

Discutiile mai pot fi urmarite si pe www.rfi.ro, in format podcast pe RFI Romania/Ora de risc sau pe pagina "Ora de Risc" de pe Facebook.

"Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Emisiune a debutat in urma cu peste 12 ani, fiind realizata de Publicatiile XPRIMM. 

Pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati la canalul XPRIMM de pe YouTube (click si pe clopotel pentru notificari)!