1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Cosmin TUDOR, PAID

VIDEO: Cosmin TUDOR, PAID "Din 12 noiembrie, nicio locuinta nu va mai fi inscrisa in cartea funciara fara asigurarea PAD!"

Incepand cu data de 12 noiembrie 2023, cand va intra in vigoare noua forma a Legii Asigurarilor de Locuinta Obligatorii, "nicio locuinta nu va mai putea fii inscrisa in cartea funciara fara a dovedi ca proprietarul detine pentru ea o asigurare PAD", spune Cosmin TUDOR, Director Dezvoltare, PAID Romania. Aceasta este doar una dintre modificarile importante aduse actului aprobat recent de catre Parlament, promulgat de catre Presedinte si publicat in Monitorul Oficial [link spre M.Of.].

"Incepand cu data de 12 noiembrie a.c., nu se va mai putea face nicio inregistrare in Cartea Funciara fara a se verifica existenta politei PAD. Practic toate locuintele care se tranzactioneaza - vand, cumpara, mostenesc, doneaza etc - si pentru care trebuie facute inregistrari in Cartea Funciara, vor trece prin acest filtru de verificare, iar asta va fi un element care chiar va spori gradul de cuprindere in asigurare", a precizat Cosmin TUDOR.

Conform oficialului PAID Romania, o alta modificare importanta pe care o aduce noua forma a Legii este faptul ca asigurarea PAD va putea fi, de acum, multianuala.

"Polita PAD, care este primul pas in asigurarea locuintei, se putea emite doar pentru o perioada de 12 luni. Dupa expira acestui termen trebuia sa fii atent. Prin acest amendament, polita a fost imbunatatita, iar incepand cu luna noiembrie, asigurarea PAD se va putea emite si pe mai multi ani. Un mare avantaj il vor avea proprietarii cu credite bancare facute pe 30-35 de ani", a completat el.

O alta modificare importanta va fi faptul ca sumele vor fi exprimate de acum in lei si nu in euro, dupa cum era prevazut in varianta anterioara a Legii.

"Ne castigam salariile in lei, este normal sa platim in aceeasi moneda. In forma actuala a Legii o polita PAD costa 20 de euro/an si acoperea pagube de pana la 20.000 euro. De acum lucrurile se vor schimba si sumele vor fi exprimate in lei", a adaugat invitatul.

"In plus fata de asta, a fost necesara si o modificare de pret. Aceasta a fost gandita pentru a asigura si in continuare sustenabilitatea companiei si certitudinea ca toti cei care au o polita de asigurare PAD isi vor primi despagubirile cuvenite in momentul in care are loc o catastrofa naturala. Astfel, din noiembrie a.c., polita va costa 130 de lei, fata de 100 de lei, cat era pana acum. In acelasi timp, pentru propietarii locuintelor din chirpici, paianta sau alte materiale mai putin rezistente, pretul PAD va ramane 50 de lei", a completat Cosmin TUDOR.

Gradul de cuprindere al asigurarilor obligatorii de locuinta este de putin peste 20%, desi fondul locativ din tara noastra numara peste 9 milioane de locuinte. Insa, doar 600.000 dintre ele au o cesiune bancara, iar aici mai exista loc de crestere in gradul de cuprindere", a adaugat Directorul de Dezvoltare al PAID.

"Noi estimam ca am putea atrage in jur de 200.000 chiar de aici, in conditiile in care le transformam in polite multianuale si nu isi mai pierd valabilitatea prin neplata accidentala", a concluzionat invitatul emisiunii.

"Ora de Risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Debutul ei a avut loc in urma cu aproape 15 ani, este realizata de catre echipa XPRIMM, cu ajutorul radio RFI Romania si este sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM - Asigurari & Pensii.

"Ora de Risc" este transmisa saptamanal de catre RFI Romania, marti, de la 17.30 si, in reluare, sambata, de la 10:10 pe unde radio FM, astfel: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm.

Va invitam sa ne urmariti si pe www.rfi.ro, pe pagina de Facebook "Ora de Risc" sau in format podcast, aici https://podcast.rfi.ro/?s=ora+de+risc.

Pentru a vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!

PROMO